Nyheter

Krever røyking forbudt på lekeplasser og strender

Det politiske flertallet ønsker røykeforbud på offentlig uteområder i Stavanger kommune, men møter motstand. – Det handler om universell utforming og å legge til rette for at alle – uansett helsetilstand og alder, skal kunne bruke alle områdene våre fritt, sier MDGs Håkon Fossmark.

– Spesielt på steder hvor det samles mange barn og folk, ønsker vi at det ikke skal røykes. Det er av hensyn til alle, sier MDG-politiker Håkon Fossmark til RA.

Det var i budsjettbehandlingen i desember i fjor flertallspartiene fikk med et vedtak om å gjøre flere offentlige områder røykfrie for å bedre folkehelsen og å sørge for at færre unge starter å røyke. Badesteder, lekeplasser, busskur, gågater og idrettsanlegg er aktuelle som røykfrie uteområder.

– Det handler om at vi skal ha en by som alle kan ferdes i, og vi vet at spesielt unger kan være sårbare for passiv røyking. Vi vet også at det finnes mennesker med astma og andre luftveissymptomer, og de skal ha lik rett til å vente på bussen under tak og være på en lekeplass som alle andre, sier Fossmark før han fortsetter:

– Det handler om universell utforming og å legge til rette for at alle – uansett helsetilstand og alder, skal kunne bruke alle områdene våre fritt.

– Hvordan tror du folk vil reagere?

– I denne typen saker er det alltid noen som er uenige, og det skal de få lov til å være. Det er alltid noen som roper høyt og lager mye støy, men den store majoriteten som ikke røyker synes nok dette er helt fint. En undersøkelse viser at åtte av ti i Norge ønsker flere røykfrie uteområder. I 2022 er det ikke særlig radikalt å si at de som røyker får finne seg et annet sted enn der det er mange mennesker, sier Fossmark.

Informasjonskampanje i første omgang

Kommunedirektøren er blitt bedt om å legge fram en sak for politikerne i utvalg for miljø og utbygging. Selv om direktøren er enig i at et røykeforbud på offentlige uteområder som lekeplasser, badesteder og idrettsanlegg vil være et viktig folkehelsetiltak, mener kommuneadministrasjonen at det ikke er hjemmel til et vedtak om røykfrie offentlige områder. I sakspapirene står det at for å innskrenke borgernes rettigheter, må myndighetene ha hjemmel i lov jf. Grunnlov §113 – det som kalles «legalitetsprinsippet «.

– Offentlige uteområder er så mye, så det er klart at vi gjerne skulle sett at lovverket var litt mer åpent slik at vi kunne hatt en mer differensiert politikk enn vi har nå. Et formelt forbud er ikke mulig, men vi vil gjerne informerer, anbefale og oppfordre, sier Stavanger kommunes direktør for bymiljø og utbygging, Leidulf Skjørestad, til RA. Skjørestad legger til at det er mulig å komme med anbefalinger på skilt på disse områdene.

Som følge av at kommunen ikke har hjemmel til å foreta en lovendring, mener Fossmark det kan være lurt å begynne arbeidet med å lage en informasjonskampanje med en oppfordring til de som røyker om å gå et annet sted.

– I første omgang kan det bli en informasjonskampanje med skilt, men jeg har fått høre at det er uenigheter om tolkningen kommunen har gjort. Vi får be direktøren gjøre en ny vurdering og se hvilken hjemmel som finnes i loven, sier han.

– Kommunedirektøren mener at det som må til er at dere løfter forslaget nasjonalt. Kommer dere til å gjøre det?

– Ja, og det som er fint å se er at den forrige regjeringen har satt i gang et arbeid med å gjøre flere uteområder røykfrie. Nå får vi håpe at Arbeiderparti-Senterparti-regjeringen viderefører dette, for da vil det komme en nasjonal lov – en utvidelse av røykeloven som kom for 18 år siden, sier Fossmark.

Frp-Moi Nilsen ser ikke problemet

Frps gruppeleder Leif Arne Moi Nilsen ser ikke problemet med røykere, og mener at de fleste av disse uansett gjemmer seg.

– Selv om det er et nytt flertall i Stavanger, kan man ikke omgå norsk lov, sier han til RA og legger til at han ikke er stolt av å røyke selv.

– Da forslaget kom sa jeg at det ikke var lovlig. Dette er et forslag som Stavanger kommune ikke kan ta stilling til, og det går løs på friheten til innbyggerne. Dette burde vært avklart i løpet av en uke og ikke etter to år, og det forundrer meg at det nye flertallet gikk så hardt på banen uten å sjekke mulighetene. Dette føyer seg inn i rekken av andre saker hvor lovverk ikke blir sjekket før forslagene fra posisjonen kommer på bordet, sier Moi Nilsen.

– Jeg er i et parti som er for frihet for enkeltmennesker, og da må det være litt Kardemomme by.

– Kunne et slikt vedtak gjort byen mer attraktiv?

– Stavanger er en attraktiv by, og det er svært få mennesker som røyker. Vi ser på tallene at det er færre som begynner å røyke, og om 20 år tror jeg ingen røyker, sier Leif Arne Moi Nilsen.

– Folk tar hensyn til de som ikke røyker, og man røyker ikke på ungene i uteområdene, legger han til.


Mer fra Dagsavisen