Nyheter

Derfor er undervisning om kjønnsmangfold viktig i skole og barnehage

Flertallspartiene i Stavanger vil øke kompetansen om kjønns- og seksualitetsmangfold i både barnehager og skoler. Det er leder i FRI Rogaland glad for.

– Det er nødvendig, sier FRI Rogalands nyvalgte leder Karoline Skarstein til RA.

Stavanger kommune ønsker å vurdere ulike kompetansehevende tiltak om kjønns- og seksualitetsmangfold i barnehage og skole i forbindelse med revideringen av strategi for likestilling og mangfold, og vil invitere FRI, Rosa kompetanse, og andre relevante organisasjoner og fagpersoner til å delta i prosessen.

– Jeg er veldig glad for det, sier Skarstein om Stavanger-politikernes og kommunens engasjement i saken.

– Dette har jeg vært opptatt av lenge før jeg ble leder i FRI, og allerede da jeg flyttet til Stavanger for tre år siden snakket jeg med politikere om dette. Jeg er ekstremt glad for at dette kommer nå, legger hun til.

I sakspapirene skriver kommunen at deres arbeid med å revidere kommunens strategi for likestilling og mangfold starter opp i 2022, og planen er at det skal være høring og politisk behandling våren 2023. Kjønns- og seksualitetsmangfold skal være ett av deltemaene i strategien, og Utvalg for oppvekst og utdanning skal ha et hovedansvar i revideringen av tiltak innenfor dette området. Kompetansehevende tiltak for barnehage og skole om normer, kjønn, identitet, seksuell orientering og inkluderende praksis vil være svært viktige tiltak i den nye strategien.

– Det inntrykket vi får av å snakke med medlemmer er at mange føler de må drive opplæring i seksualitet og kjønnsbegreper. Man må hele tiden fortelle hjelpeapparatet hva man trenger. I sakspapirene står det at det er mye godvilje og at folk vil hjelpe, men i dårlige erfaringer kan tilliten bli brutt, sier Skarstein.

FRI-lederen mener at kompetansen må tilpasses aldersnivået, men minner om at det ikke kun handler om at barn i barnehagen kan være skeive.

– Det handler også om at familiemedlemmer av barnet kan være skeive. De ansatte i barnehagen bør være bevisste på at barn kan ta to mødre eller to fedre, eller en forelder som har byttet kjønn, sier Skarstein før hun fortsetter:

– Det er viktig å øke bevisstheten.

SV-politiker og leder i utvalg for oppvekst og utdanning, Eirik Faret Sakariassen, forteller at han er stolt av Stavangerbarnehagen.

– Det er bekymringsverdig

Leder i utvalg for oppvekst og utdanning og gruppeleder i Stavanger SV, Eirik Faret Sakariassen, mener det er viktig å øke kompetansen om kjønns- og seksualitetsmangfold i barnehager og skoler.

– Flertallet har bedt om saken og det har vært bred politisk enighet. Nå skal vi se nærmere på hvordan og hva slags vedtak vi skal legge inn, sier han til RA og legger til at de vil konkretisere det mer.

– Vi har fått gode innspill fra Skeiv Ungdom og FRI Rogaland som vi ønsker å ha med.

– Hvorfor er dette viktig?

– Vi vet at det er mange unge folk som gjennomgår en prosess med å komme ut av skapet, og som opplever mye usikkerhet rundt dette. De har flere psykiske utfordringer enn andre, og vi må sørge for at det ikke forsterkes, sier Faret Sakariassen før han fortsetter:

– Vi har fått meldinger om at Sørlandet og Vestlandet fortsatt har mange fordommer mot skeive, og det forekommer hatkriminalitet, mobbing og vold mot skeive. Å bidra til at skolen er en trygg arena, og at skolen kan bidra med gode holdninger, er viktig.

I første omgang er det snakk om kurs for de ansatte i barnehager og skoler.

– De ansatte skal møte både heterofile og skeive foreldre, og forstå at ikke alle familier består av mor, far og barn. Alle familier er forskjellige, og det må tas hensyn til. Selv om jeg allerede tror at mange gjør det, handler dette om å skape en dypere forståelse, sier utvalgslederen.

Politikerne ønsker å foreslå et vedtak om god foreldreinvolvering i arbeidet med å øke kompetansen.

– De påvirker ungene sine sterkt, og meningene deres setter seg hos ungene, sier Faret Sakariassen og legger til at han er bekymret for hvordan seksuelle minoriteter behandles i kommunen.

– Vi vet om mobbing, og det har vært flere tilfeller av vold mot skeive – det er bekymringsverdig, sier SV-gruppelederen før han fortsetter:

– PST melder om en generell økt trussel mot seksuelle minoriteter, og det er motstand i enkelte miljøer. Vi ønsker å øke bevisstheten. Stavanger skal være en trygg og god by å vokse opp og bo i, uansett om man har en gutte- eller jentekjæreste.

Skeptisk til FRI sin rolle

Gruppeleder i Stavanger KrF, Henrik Halleland, forteller RA at de er enige med flertallspartiene om at kompetansen om kjønns- og seksualitetsmangfold må økes.

– Vi ønsker en framtid med nulltoleranse for krenking og hets mot personer. Vi må øke kompetansen om mangfold i undervisningen, og gjøre utfordringene kjent, sier han før han fortsetter:

– Det vi har vært skeptiske til er FRI sin rolle i denne saken på grunn av noen av deres kontroversielle standpunkt. Vi mener det er lærerne og den enkelte skole som skal bestemme hvordan dette skal gjøres, hvilken modell som skal brukes i forbindelse med opplæringen, og hvilke foredragsholdere de ønsker å bruke.

Han mener saken er kompleks og krever mye arbeid, og vil helst opprettholde god dialog og unngå skyttergravene.

– Vi kan ikke sette opp steiler mot hverandre, men må ha respekt for hverandre. Det er viktig for å oppnå nulltoleranse, sier Halleland.




Mer fra Dagsavisen