Nyheter

Fiks Ferigge Ferie utvider: – Et enormt behov

Plassene til årets Fiks Ferigge Ferie ble revet bort i løpet av en halvtime. Nå utvider kommunen tilbudet.

– Vanligvis har vi 45 barn i hver ferieklubb, men nå utvider vi til 50. Vi har ikke lokaler til å lage flere ferieklubber, så derfor utvider vi heller med flere plasser. Det er ikke mye i forhold til behovet, men vi åpner opp så mye vi kan. Etter sommeren får vi ta en vurdering på om vi utvider ytterligere neste år. Med tanke på etterspørselen kunne vi nok solgt tre ganger så mange billetter, sier Jone Sunde, leder for fritidsavdelingen og ferietilbudene i Stavanger kommune, til RA.

Lenge gikk Fiks Ferigge Ferie (FFF) gjennom alle søknadene manuelt og tok en vurdering på hvem som skulle få plass og ikke. Ifølge Sunde ble dette en vanskelig oppgave, og de bestemte seg heller for å kjøre et førstemann til mølla-prinsipp på 80 prosent av billettene. De resterende 20 prosentene er holdt av til barn i lavinntektsfamilier, slik at de sikrer et tilbud for alle. Sunde forteller at interessen for FFF er stigende år for år, og i år ble nesten alle billettene utsolgt på en halvtime.

Vanligvis er det ferieklubben på Lundsvågen, Madla og Gausel som ryker først, men nytt i år var at alt røyk på én gang – inkludert tilbudet på Finnøy og Rennesøy som nesten ikke hadde deltakere i fjor.

– Det som sviktet i år var betalingsløsningen. Noen har kommet gjennom og fått betalt, noen har blitt kastet ut av siden, noen har fått doble plasser og noen har bare fått plass til ett av to barn. Vi er ydmyke på at det tekniske sviktet, og vi synes det er veldig dumt, sier Sunde.

– Nå har vi hatt pandemi i to år, og folk er sulteforet på ferietilbud. Det er et enormt behov. Det er gledelig at alt er utsolgt, men vi skulle gjerne hatt flere plasser. De som ikke fikk plass på FFF i år har også en mulighet i Barnas Sommer, legger han til, og forklarer at Barnas Sommer er et gratistilbud i regi av idrettslag og foreninger i Stavanger, hvor en for eksempel kan være med på fotballskole, rideleir eller tur med speideren.

Sandnes utvider ikke i år

Også i Sandnes er sommerferietilbudene populære. Roald Brekke, kulturrådgiver og prosjektleder for Kongesommer, forteller at billettene til årets ferieklubber ble utsolgt på svært kort tid. Noen av bydelene ble fullbooket i løpet av to minutter, og etter to timer var mesteparten booket. Etter to dager var det så godt som utsolgt, og nå er det kun et par plasser igjen på Forsand i uke 27.

Kongesommer har eksistert siden 2007, og i løpet av årene har antall plasser økt fra 200 til over 600. Brekke sier det er vanskelig å vite nøyaktig hvor mange som ikke har fått plass i år, i og med at de ikke har ventelister.

– Har dere vurdert å utvide?

– Vi vurderer det, men vi vet ikke hvor mange flere plasser det er behov for. Vi utvider litt hvert år og prøver å tilpasse oss, men det er en stor kabal som skal gå opp. Blant annet når det gjelder å finne lokaler, for sommerferien er høysesong for vedlikehold og rengjøring. Vi samarbeider med mange avdelinger for å få det til å gå opp, så en eventuell utvidelse er noe som må diskuteres internt, sier Brekke.

– Nå kjører vi årets program som det er, og så tar vi en evaluering i august. Mot slutten av 2022 søker vi statsstøtte, og det danner grunnlaget for hva vi kan tilby neste sommer, legger han til.

Det er førstemann til mølla-prinsippet som gjelder på majoriteten av billettene i Sandnes, men også her holdes noen av plassene av til barn som er tilknyttet Nav, barnevernet og flyktningenheten, opplyser Brekke.

– Hva gjør man dersom man ikke har fått plass?

– Det finnes mange aktiviteter i Sandnes, og jeg vil oppfordre til å ta kontakt med idrettslag og foreninger for å se om de har noe interessant. I tillegg er det også åpne tilbud i Bogafjellhallen og Sandneshallen på Sandved hvor det skjer noe hele sommeren, sier Brekke til RA.

Nyeste fra Dagsavisen.no: