Nyheter

Boikotter ikke russisk sopran

Stavanger symfoniorkester tar sterk avstand fra Putin-regimet, men boikotter ikke enkeltkunstnere fra Russland.

Fredag skal Stavanger Symfoniorkester (SSO) ha konsert i Stavanger konserthus, hvor russiske Julia Lezhneva er sopran.

Cecilie Christ, kommunikasjonssjef for SSO, gjør det klart at de følger Norsk Teater- og Orkesterforening (NTO) sine prinsipper for bruk av boikott ved scenekunst- og orkestervirksomheter.

– Vi følger NTO sine etablerte prinsipper om å ikke samarbeide med russisk statlige virksomheter, men de har ikke tatt til orde for boikott av enkeltkunstnere som livnærer seg av sitt kunstneriske virke uavhengig av den russiske stat, så lenge utøveren ikke aktivt representerer Russland eller russiske interesser, sier Christ til RA.

Hun gjør det klart at SSO har tatt et tydelig standpunkt på å virkelig fordømme russiske bindinger til regimet.

– Vi jobber ikke med musikere som har bindinger til regimet. Vi har både russiske og ukrainske musikere i vårt orkester, og vi er veldig klar over å ivareta begge nasjonaliteter, sier Christ.

Hun understreker at de er klar over at det koster mye å ta avstand fra regimet offentlig, og at de har enorm respekt for at det kan være farlig å heve stemmen offentlig, om man er bosatt i Russland.

– Vi vet at det ikke er alle som kan bruke sine plattformer og flater for å ta et offentlig standpunkt. Når det er sagt samarbeider vi kun med de som samsvarer med våre prinsipper, og der ligger det ikke en støtte til Putins regime.

Solidaritetskonsert

Torsdag 7. april skal SSO ha en solidaritetskonsert for Ukraina, hvor all inntekt går til Røde Kors sitt arbeid med humanitær bistand til den ukrainske befolkningen.

– Konserten åpner med den ukrainske nasjonalsangen. Og det vil være opptredener med Stavanger Symfonikor, hvor dirigenten er ukrainsk. Så framfører vi et program bestående av finsk, russisk og ukrainsk musikk, sier Christ.

Forstår engasjementet

Hun understreker at hun ikke har problemer med å forstå engasjementet rundt temaet.

– Det som kjennetegner debatten er alle dilemmaene vi står overfor, sier Christ.

– Denne situasjonen er rå og brutal. Vi har russiske og ukrainske musikere i vårt orkester, som er vår førsteprioritet å ivareta. Jeg har aldri opplevd noe lignende i min levetid, og vi er i fortløpende dialog med NTO hvor vi ser på ulike praksiser. Vi prøver å ivareta våre musikere etter beste evne, samtidig som vi er veldig tydelige utad på hva vårt standpunkt som orkester er.

Kansellerer avtaler

Per-Harald Nilsson, administrerende direktør for Stavanger konserthus, sier styret i Stavanger konserthus har fattet følgende prinsippvedtak om russiske kunstnere:

1. Stavanger konserthus slutter seg til Norsk teater- og orkesterforenings prinsipperklæring for bruk av boikott ved scenekunst- og orkestervirksomhetene.

2. Stavanger konserthus kansellerer sine avtaler med russiske selskaper.

– Vedtaket innebærer at vi avlyser den planlagte forestillingen med St. Petersburg Ballet Theatre i mai. Det er fortsatt åpning for enkeltkunstnere, sier Nilsson til RA og viser til Norsk teater- og orkesterforenings prinsipperklæring, sier Nilsson til RA.

Mer fra Dagsavisen