Nyheter

Akkurat nå tjener Petoro 3 milliarder kroner hver dag

På grunn av krigen i Ukraina tjener Petoro 3 milliarder kroner hver dag på olje og gass. Dette går rett til velferdsstaten. - Det er godt for Norge, men ikke godt for noen andre, sier Petoro-direktør Kristin Kragseth.

Onsdag leverte Petoro tidenes rekordresultat. I 2021 skaffet det statlige selskapet 186 milliarder kroner til staten. Det er det beste resultatet i Petoros 20-årige historie, og en økning på 215 prosent sammenlignet med 2020.

Bare i fjerde kvartal alene leverte Petoro 88 milliarder kroner i kontantstrøm fra SDØE-porteføljen (Statens direkte økonomiske engasjement).

I 2022 har olje- og gassprisen steget enda høyere på grunn av Russlands invasjon av Ukraina. I dag ligger oljeprisen på 130 dollar fatet. Gassprisen er på 25 kroner kubikkmeteren. Statens antakelse for 2022 var 63 dollar fatet olje og to kroner kubikkmeteren for gass.

Russland er en stor eksportør av olje og gass, hvorav mye går til Europa med Ukraina som transittland. Petoro mener konflikten kan føre til lavere økonomisk vekst og enda høyere energipriser.

Jeg reflektere også over at dette ikke er godt for dem som er avhengig av å kjøpe vår energi.

—  Kristin Kragseth, Petoro-direktør

Tjener på krigen

Norge AS tjener enorme summer på krigen i Ukraina.

– Akkurat nå tjener Petoro cirka tre milliarder kroner dagen. Dette er enorme summer, sier administrerende direktør i Petoro, Kristin Kragseth til RA.

186 milliarder kroner i 2021, og nå tre milliarder kroner dagen i 2022 er mye penger til den norske stat. Petoro-direktøren synes det er fantastisk å bidra med slike til den norske velferdsstaten.

– Men jeg reflektere også over at dette ikke er godt for dem som er avhengig av å kjøpe vår energi, sier hun.

– Samtidig som Norge tjener enorme summer, så skal vi jo handle med resten av verden. Energi henger sammen med alt – fra transport av mennesker til matproduksjon. Konsekvensene for dem som trenger vår energi, og kjøper energi, kan bli store. Alle som produserer noe, trenger energi. Konsekvensen av dyrere energi kan være at industrier må kutte. Hvem er det da som ikke får kunstgjødsel, for eksempel. Jeg tror det er de fattigste landene som vil bli sterkest rammet. Her hjemme vil vi også se at matvareprisene og bensinprisene går opp, sier Kragseth.

Hva med det grønne skiftet?

Globalt vil også ekstra høye olje- og gasspriser være skadelig for det grønne skiftet.

– Nå ser man mot kullkraft og atomkraft igjen. Plutselig er kull noe land vil ha igjen. Dersom et land i krise står mellom dyr olje eller rimeligere kull, vet jeg hva jeg ville gjort dersom landet mitt sto i en krise. Dette vil utsette det grønne skiftet, samtidig som vi kan håpe at det vil framskynde alternative energiformer, sier Kragseth.

En oljepris på 130 dollar fatet gjør ikke at energiselskapene i Norge tenker annerledes i forhold til den grønne omstillingen, mener Petoro-sjefen.

– Nei, det går an å ha flere tanker i hodet samtidig. Mye av inntektene fra olje og gass brukes til å investere i det grønne skiftet. Den prosessen vil bare fortsette selv om vi nå har en veldig høy oljepris.

Norge har en viktig rolle som en pålitelig og trygg leverandør av olje og gass til Europa i dag og i lang tid framover, mener Kragseth.

Umulig å spå framtiden

Eirik Skjæveland, fungerende økonomidirektør i Petoro, sier det er vanskelig å spå hva oljeprisen vil være framover.

– Så lenge det er uroligheter, så er oljeprisen ofte høy, sier Skjæveland.

Direktør Kragseth sier det eneste sikre er at det vil være usikkert.

– Ingen kunne forestille seg at Europa skulle havne i denne situasjonen som vi nå står i. Derfor tror jeg ikke noen kan si noe om hvordan situasjonen er om en måned. Uansett hva oljeprisen er, må prosjektene være robuste nok til å tåle en mye lavere oljepris enn det vi har nå. Norge må og skal fortsatt være en stabil og pålitelig leverandør av energi langt inn i framtiden.

Samme dag som Petoro la fram sitt årsresultat, kom analyseselskapet Rystad med nyheten at de frykter at oljeprisen kan nå 240 dollar fatet i sommer dersom vestlige land ruller ut omfattende sanksjoner mot russisk oljeeksport.

– Volatiliteten i markedet er på sitt høyeste noensinne, og prisene stiger raskt grunnet forventninger om at tilbudet vil bli enda tynnere grunnet restriktive sanksjoner på russisk energi fra Vesten, skriver leder for oljemarked i Rystad, Bjørnar Tonhaugen, i en nyhetsmelding onsdag.

Han understreker at dette ikke er det mest sannsynlige scenarioet, men skriver at oljehandlere, analytikere og beslutningstakere må forberede seg på kraftig prisøkning gitt dagens situasjon.

– Dette er den største energikrisen på tiår, og virkningen det vil ha på verdens viktigste råvare, kommer til å bli historisk, skriver Tonhaugen, ifølge NTB.

---

Petoro årsresultat 2021:

  • Petoro leverte 186 milliarder kroner til staten i 2021. Det er det beste resultatet i det statlige selskapets historie, og en økning på 215 prosent sammenlignet med 2020, hvor resultatet var 127 milliarder kroner.
  • Økningen skyldes i hovedsak vesentlig høyere inntekter som følge av økte olje- og gasspriser.
  • Petoros olje- og gassfelt produserte i fjor 1,026 millioner fat oljeekvivalenter per dag, som er en oppgang på 38 oljeekvivalenter sammenlignet med året før.
  • Gassproduksjonen var på 101 millioner standard kubikkmeter per dag, som er en økning på tre prosent.
  • Petoro er et norsk statlig aksjeselskap med ansvar for å ivareta de forretningsmessige forhold knyttet til statens direkte økonomiske engasjement i petroleumsvirksomheten på norsk sokkel. Disse rettighetene utgjør en tredjedel av Norges olje- og gassreserver.

---