Nyheter

Klart for 8. mars markering: – Tar du rettighetene dine for gitt, mister du dem

Selv om vi lever i et av verdens mest likestilte land, er det fortsatt mye arbeid som gjenstår, ifølge 8. mars-komiteen.

– Her i Norden er det lett å slappe litt av og tenke at vi er så likestilte at vi ikke trenger å markere 8. mars lenger. Sånn funker det ikke. For det første kan du aldri ta rettighetene dine for gitt, da mister du dem. I tillegg er det fortsatt områder hvor vi har en del igjen før vi når full likestilling, sier Sara Mauland til RA. Hun er en av fem i arbeidsutvalget og en viktig del av årets 8. mars-komité.

8. mars-komiteen, bestående av et nettverk med politiske partier, fagforeninger, frivillige organisasjoner, kvinneorganisasjoner og enkeltpersoner, har planlagt markeringen siden november og er godt forberedt til den viktige dagen. Selve markeringen starter 17.00 i Byparken med appeller og kulturinnslag. Deretter blir det tog gjennom sentrum og opp til Folkets Hus. Årets hovedappell holdes av Marianne Hirzel, nestleder for Fagforbundet i Rogaland. Hun skal blant annet snakke om forskjellene i lønn mellom kvinner og menn. Ungdomsappellene holdes av AUF og Unge Venstre.

– Mindre penger på militære, mer på likestilling og samfunnsbygging

Ingrid Fiskaa fra SV står for den internasjonal appellen, som blant annet vil ta for seg krigen i Ukraina. Hun sitter i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget og har vært et aktivt medlem av fredsbevegelsen. En av årets 14 paroler er også «Move the Money from War to Peace». Selv om krig og fred ikke nødvendigvis er det første man forbinder med 8. mars, har de alltid brukt denne dagen til å markere internasjonal solidaritet, ifølge Mauland.

– Det har alltid vært sterke bånd mellom kvinnebevegelsen og fredsbevegelsen. Kvinnebevegelsen globalt har omtrent like stort budsjett som det koster å kjøpe et F35- fly. Derfor ønsker vi at staten skal bruke mindre penger på å ruste opp militære og mer penger på likestilling og samfunnsbygging. Da kan man oppnå mye mer fred og sikkerhet heller enn å satse på opprusting og krig.

Mauland håper folk tar med seg ukrainske flagg og ønsker å markere et fredsbudskap.

Ingrid Fiskaa er tidligere statssekretær i Utenriksdepartementet og kandidat for SV ved årets stortingsvalg. Foto: Javad M. Parsa / NTB

Krever mer forskning på kvinnehelse og en samtykkelov

På spørsmål om hvilke paroler hun vil trekke fram som ekstra viktig under årets markering nevner Mauland også «Kvinner er halve folket – forsk på kvinnehelse!» og «Vi vil ha samtykkelov, NÅ!» Mauland ønsker at en større del av forskningen på helse skal foregå på kvinnekroppen, slik at vi blant unngår å sende medisiner ut på markedet uten at de er tilstrekkelig testet på kvinner eller bruker for lang tid på å diagnostisere typiske kvinnesykdommer.

Samtykkeloven har blitt diskutert i land tid. Mauland mener straffeloven for voldtekt ikke sammenfatter med vanlig folks oppfatning. Ifølge straffeloven defineres det kun som voldtekt dersom det har vært brukt vold eller trussel om vold eller dersom offeret var bevisstløs. Det er derfor et viktig krav fra kvinnebevegelsen og mange politiske partier om å endre dagens lovgivning.

Sara Mauland regner med mellom 1000–2000 deltakere på årets markering. Hun oppfordrer både kvinner og menn til ta turen til sentrum førstkommende tirsdag for å slutte opp om deres budskap.

– 8. mars markeringen er for alle som er opptatt av likestilling eller kaller seg feminister. Hvis du støtter minst en av parolene i toget er du hjertelig velkommen. Vi ønsker å vise offentlig at vi står samlet bak disse kravene og jo flere vi er, jo lettere vil det være å nå igjennom med de kravene vi har satt.

8. mars skal markeres også i Sandnes. Det blir flott markering av 8.mars i Sandnes. På Hotell Residence i sentrum vil det være taler, appeller og kulturelle innslag. Årets hovedtaler er Ingvil Hellstrand, forsker ved Senter for kjønnsstudier. I tillegg blir det appeller fra både ungdomsordføreren Milla Sofie Hansen og Flyktningeenheten i Sandnes.

Mer fra Dagsavisen