Nyheter

Lokale Ap-topper støtter Hadia Tajiks avgjørelse: – Hun har vært en svært dyktig minister

Hadia Tajik går av som arbeids- og inkluderingsminister, men fortsetter som Arbeiderpartiets nestleder. Hun får bred støtte fra sine partifeller i Rogaland.

Onsdag kalte Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik inn til en pressekonferanse. Foran et stort pressekorps fortalte hun at hun er lei seg for pendlerboligsaken, og at hun selv har bedt statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) om å få gå av som arbeids- og inkluderingsminister.

– Jeg er lei meg for at det jeg har gjort feil. Jeg har skuffet mange. Det ber jeg om tilgivelse for. Jeg beklager at jeg ikke håndterte dette bedre før. Det er min feil, sa Tajik.

VG avslørte sist søndag hvordan Tajik fikk tildelt skattefri pendlerbolig i 2006 til 2010 basert på en leiekontrakt hun aldri benyttet. På onsdagens pressekonferanse sa hun at hun gikk av fordi pendlerboligsaken overskygger det viktige arbeidet hun mener regjeringen og Arbeids- og inkluderingsdepartementet gjør.

Stavanger kommunes ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) skriver i en SMS til RA at hun har hatt et godt forhold til Tajik, og at hun kjenner ingen dyktigere politikere enn henne.

– Norge mister nå en dyktig og kunnskapsrik minister på et saksfelt hvor det virkelig kreves gjennomslagskraft. Hadia har vist imponerende handlekraft og fått satt i gang tiltak som gjør vanlige arbeidsfolks liv bedre, og tar bedre vare på de som står utenfor arbeidslivet. Hadia er ekstremt profesjonell og jobber hardere enn de aller fleste. Derfor er jeg glad hun er motivert for å gjøre en innsats for folk i Rogaland i Stortinget, skriver ordføreren.

Til tross for at Tajik trekker seg som statsråd, fortsetter hun som Ap-nestleder. Nessa Nordtun har fortsatt tillit til henne, men skjønner også at hun velger å gå av som minister.

– Jeg kjenner henne som en dyktig og hardtarbeidende politiker, og mener ikke hun bør trekke seg som nestleder.

Forstår avgjørelsen

Stavanger Arbeiderpartis gruppeleder Dag Mossige synes Tajiks avgjørelse er riktig.

– Det er klart at hvis oppmerksomheten rundt saken er forstyrrende for den jobben man skal gjøre i regjering, så forstår jeg avgjørelsen, sier han før han fortsetter:

– Hun har vært en svært dyktig minister og har vist at hun har handle- og gjennomslagskraft. Arbeidet hun har gjort for å gjøre livet til arbeidsfolk bedre er imponerende, og hun har jobbet knallhardt. Som Støre også har sagt er jeg veldig glad for at hun fortsetter arbeidet på Stortinget. Jeg stiller meg bak det statsministeren sier om at han har tillit til henne og at det er riktig avgjørelse. Det er kloke ord, sier Mossige og legger til at han ikke mener hun bør trekke seg parti-nestleder også.

Fylkesleder i Rogaland Arbeiderparti, Torstein Tvedt Solberg, skriver i en SMS til RA at han mener Tajik viser at hun tar ansvar og at hun ønsker å rydde opp.

– For meg er det det sentrale i denne saken. Vi mister med dette en av våre dyktigste og mest handlekraftige statsråder, som arbeidsminister har hun startet en storrengjøring av arbeidslivet og levert saker på rekordtid. Jeg er glad for at hun nå er motivert for arbeidet på Stortinget, og vi i Rogaland Ap har full tillit til henne i jobben hun skal gjøre der og som nestleder i partiet, skriver han.

– Dette er et tap

Fylkesordfører Marianne Chesak (Ap) synes saken først og fremst er utrolig trist. Hun mener Tajik har levert sak på sak som statsråd.

– Hun har vært handlekraftig og dyktig, så dette er et tap. Samtidig har jeg respekt for avgjørelsen og støtter at det var det rette nå, sier hun til RA.

– Hvorfor var det den riktige avgjørelsen?

– Det er tydelig at dette ikke var noe som ville gå over med det første, og all støyen gjør at det ikke er full oppmerksomhet på jobben som politiker. Det er ingen tjent med, sier Chesak før hun fortsetter:

– Som statsråd er man avhengig av å få tillit, og når man opplever at den ikke er tilstrekkelig må man ta konsekvensene av det.

– Bør hun trekke seg som nestleder i Arbeiderpartiet også?

– Det er partiet som må ta stilling til om de har tillit til henne. Selv har jeg ikke et behov for at hun skal trekke seg. Tajik er en stor ressurs som vil være en viktig bidragsyter i framtiden også, sier fylkesordføreren.

Den siste tiden har flere lignende pendlerbolig-saker fått mye oppmerksomhet i norsk mediene. Chesak tror ikke at tilfellet med Tajik vil være den siste i rekken.

– Det er viktig at det blir tatt en opprydning. Vi må være sikre på at vi har et system som fanger opp at ting er korrekt, og en kultur som ikke åpner for smutthull, sier hun.

Sandnes-ordfører og Ap-politiker Stanley Wirak er enig med fylkesordfører Chesak.

– Det må være hundre prosent klare regler, og ikke opp til hver enkelt om hvordan det skal tolkes, sier han til RA om regelverket.

Han forstår Hadia Tajiks avgjørelse om å gå av som statsråd.

– Slik situasjonen har utviklet seg, var det fornuftig. Hun har gjort noen feil, og det må hun ta ansvar for, sier han og legger til at man må kunne ha full tillit til en statsråd som blant annet har ansvar for NAV.

– Bør hun trekke seg som nestleder i Arbeiderpartiet også?

– Det er vanskelig å argumentere for det ene, og ikke det andre, men nei, jeg synes ikke det, sier Wirak før han fortsetter:

– Hun har beklaget det hun har gjort, og hun representerer oss på en glimrende måte.

---

FAKTA OM HADIA TAJIK:

  • Født 18. juli 1983 i Bjørheimsbygd i Strand kommune i Rogaland.
  • Utdannet jurist fra Universitetet i Oslo. Har også bachelorgrad i journalistikk ved Høyskolen i Stavanger og mastergrad i menneskerettigheter fra Kingston University i London. Yrkesbakgrunn som journalist og skribent i Aftenposten, VG, Dagbladet og Stavanger Aftenblad. Hun har også utgitt flere bøker.
  • En av to nestledere i Arbeiderpartiet fra 2015. Fungerte som eneste nestleder i perioden 2018–2019.
  • Stortingsrepresentant for Rogaland siden 2017, og før det for Oslo 2009–2017. Første nestleder i finanskomiteen 2019–2021.
  • Hun var kulturminister i 2012–2013.
  • Politisk rådgiver i Arbeids- og inkluderingsdepartementet 2006-2009, med avbrudd som fungerende politisk rådgiver i Justisdepartementet 2008–2009 og ved Statsministerens kontor i 2008.
  • Medlem i sentralstyret i AUF 2008–2010. Politisk nestleder i AUF i Rogaland 2001–2003. Leder for Strand AUF 1999–2002.
  • Hun ble utnevnt til arbeids- og inkluderingsminister i Støre-regjeringen 14. oktober 2021.

Kilde: NTB

---






Mer fra Dagsavisen