Nyheter

– Dette er vår måte å bidra på. Du føler deg jo litt hjelpeløs

Bleier, bind, tørrvarer og barnevogner ble levert inn på Konserthuskaien onsdag morgen. Torsdag kjører lastebilen videre til Polen for å hjelpe ukrainske flyktninger.

Onsdag morgen parkerte en stor lastebil på Konserthuskaien mellom den gamle utenriksterminalen og konserthuset. Lastebilen er leid av Stavanger kommune og målet er å fylle den opp med mat, hygieneprodukter, medisiner og utstyr for å hjelpe ukrainske flyktninger. Varene som samles inn i Stavanger vil bli kjørt til et lager i Sandnes, og blir så sendt videre derfra med trailer til Warszawa. Der har polakker basert i Norge vært i dialog med kommunale og private organisasjoner som tar imot varene og skal sørge for å dele det ut til de ukrainske flyktningene. Lastebilen står parkert på kaien hele onsdagen, og det vil være mulig å levere inn ting fram til klokken 19.00.

Den aller første som lastet en pappeske inn i lastebilen var Arne Ree-Pedersen. Han fant ut om innsamlingen dagen før, og brukte kvelden på å kjøre rundt for å handle.

Innsamlingsaksjon Ukraina

– Dette er den eneste måten vi kan støtte Ukraina på, sier han til RA.

I esken han leverte var det medisiner, barnemat og hygieneartikler. Utenpå har han skrevet på engelsk hva esken inneholder, slik at det skal bli lettere å sortere.

– Det er horribelt det som skjer og jeg føler med hele folket i Ukraina. Jeg har ikke noe annet å si. Dette er det eneste vi kan bidra med, så det bare måtte gjøres, sier Ree-Pedersen.

Bleier, mat og medisiner

Det er et jevnt sig av folk som kommer for å levere produkter onsdag morgen. Noen har allerede pakket ting klart i pappesker og merket pappeskene med hva de inneholder, mens andre kommer med armene fulle av bleiepakker og poser fylt med mat og medisiner. Langs kaien er det satt opp pappesker på en lang rekke, og Michal Zamojski og resten av de frivillige hjelper til med å sortere det som kommer over i esker før de bæres inn i lastebilen.

Innsamlingsaksjon Ukraina

En av dem som kom med to fulle pappesker var Magnus Andersen og sønnen Erik (3). De hadde fylt opp eskene med paracet, bind, bleier, hermetikk og barnegrøt.

– Jeg gjør det på grunn av urett. Rett og slett. Hele verden mobiliserer nå, på alle mulige vis. Dette er vår måte å bidra på. Du føler deg jo litt hjelpeløs, sier Andersen til RA.

– Jeg har lastebillappen selv, så jeg vurderte å skaffe meg en lastebil og kjøre ting ned, men man blir litt låst med små barn. Så da må man bare gjøre det man kan. Alt hjelper jo. Dessuten er det viktig å levere til noen som har en plan, og nå når kommunen bidrar blir det jo mye lettere for folk å komme ned med ting, legger han til.

Innsamlingsaksjon Ukraina

Kort tid etter kom Tone Tvedt kom bærende med en barnevogn som ble løftet inn i lastebilen.

– Vi trenger den ikke, men det gjør de. Da vi så at Stavanger kommune ønsket å ta imot ting var jo det en gylden anledning, sier hun.

Også Vegar Nilsen og Jonas (5) tok turen til kaien onsdag. De leverte tannbørster, bleier og babymat de hadde handlet inn, og forklarer at de gjør dette for å hjelpe de ukrainske barna.

Kommunen leier lastebil og trailer

Dag Mossige, Arbeiderpartiets gruppeleder, var også på plass på kaien onsdag morgen. Han forklarer at han ble kontaktet av Anna Czekalska, som er blant initiativtakerne til innsamlingen, og at han derfra tok kontakt med andre i kommunen for å høre hvordan de kunne bidra. Etter en dialog med både Stavanger og Sandnes kommune kom de fram til at de skulle leie en lastebil som frakter varer fra Stavanger til Sandnes, og videre en trailer som kjører tingene til Polen.

– Jeg tror det kommer mange folk, og det ser vi jo allerede. Folk ønsker å gjøre noe, og de ønsker å hjelpe. Man føler seg litt maktesløs, så jeg tror det er viktig for folk å bidra, sier Mossige.

Innsamlingsaksjon Ukraina

Innsamlingen startet i det polske miljøet i Stavanger og beskrives av initiativtakerne som en slags førstehjelp for ukrainere på flukt.

– Nå begynner de store, proffe organisasjonene å ta over, men dette var en slags førstehjelp for å komme i gang. Alt skjedde veldig fort, men ting må gå fort nå – enkelt og greit. Det er nå det er behov, sier Mossige.

– Hva trengs det mest av?

– Det varierer voldsomt, men det er mange kvinner og barn på flukt, så det er viktig med produkter til dem, sier Mossige, og nevner medisiner, bleier, bind, tamponger, tørrmat og boksemat.

– Er dette noe kommunen pleier å gjøre?

– Absolutt ikke. Jeg har aldri hørt om at kommunen har gjort noe som dette før. Men det er så mange gode, frivillige folk som står klare, så vi tok den litt på sparket. Vi står jo i en helt spesiell situasjon nå, sier gruppelederen.

Har ikke ord

Polske Anna Czekalska er en av initiativtakerne bak innsamlingen. Hun forteller at hun var frustrert over situasjonen i Ukraina og at hun ønsket å hjelpe.

– Jeg orket ikke sitte på sofaen, lese nyheter, grine og være frustrert, så jeg gjorde research for å finne ut hvordan jeg kunne hjelpe. Etter at jeg tok kontakt med Dag Mossige gikk det veldig fort, sier hun til RA.

– Det som har skjedd i Ukraina skulle aldri skjedd. Det jeg ser på polske nyheter er helt tragisk. Det er kvinner og barn på flukt mens mennene må bli igjen. Jeg har ikke ord, legger hun til.

Czekalska er helt sikker på at lastebilen kommer til å fylles fort opp i løpet av onsdagen.

– Vi har et fantastisk samfunn her i Rogaland, så jeg er helt sikker på at lastebilen fylles opp, sier hun.

Innsamlingsaksjon Ukraina
Innsamlingsaksjon Ukraina
Innsamlingsaksjon Ukraina
Innsamlingsaksjon Ukraina
Innsamlingsaksjon Ukraina

Nyeste fra Dagsavisen.no: