Nyheter

– Alt tyder på at det ikke blir russiske stands på ONS

Etter planen skal ONS være vert for flere russiske selskap i august og september, men dersom situasjonen fortsetter som i øyeblikket er ikke russiske selskaper velkomne til årets arrangement.

Russlands invasjon av Ukraina har allerede ført til flere utestenger og sanksjoner for den russiske befolkning. Nå ser en av verdens største møteplasser for den internasjonale energibransjen, Offshore Northern Seas på Tjensvoll, ut til å følge etter.

– Alt tyder på at det ikke blir russiske stands på ONS 2022. Vi kommer til å følge de norske retningslinjene og føringene til punkt og prikke. Selskaper som tjener penger på å støtte opp under det russiske regimet sin krig nå er ikke velkomne, sier kommunikasjonsdirektør i ONS Inger Johanne Stenberg til RA.

Hun understreker likevel at de vurderer situasjonen fortløpende og at de har ikke tatt en endelig beslutning. Dette fordi ting endrer seg drastisk fra dag til dag og det derfor er vanskelig å vite hvordan ting ser ut i august.

– Vi har full respekt for den russiske sivilbefolkningen som ikke ønsker denne krigen. Så det er ikke snakk om å avvise russisk tilstedeværelse totalt, men i øyeblikket ser det ikke ut som det blir noen russiske tilstedeværelse hos oss.

Inger Johanne Stenberg er kommunikasjonsdirektør for ONS, som arrangeres fra 29. august til 1. september.

Viser viktigheten av ONS

ONS har ulike paviljonger tilknyttet ulike land. Russland har allerede booket en pavilijong, men det er ikke klart hvilke selskaper som i utgangspunktet skal ha stand her. Det statseide oljeselskapet Gazprom har tidligere vært blant selskapene på ONS, men det skjer neppe i år.

– Gazprom har vært hos oss tidligere, men det er lite sannsynlig at de vil være til stede på ONS 2022. Både fordi vi ikke er på toppen av deres agenda, men først og fremst fordi vi ikke ønsker selskaper som støtter opp under krigshandlingene i Ukraina.

Dersom russerne ikke får lov til å komme, vil noen andre ta deres plass.

– Det er ganske mange spennende land og selskaper som har interesse av, og bør være med, på ONS. Vi har god pågang på utstillingen, så jeg er ikke bekymret for å ikke finne noen erstattere.

Med eller uten russerne på plass mener Stenberg at den siste uken har tydeliggjort viktigheten av ONS

– Denne situasjonen viser at energisikkerhet er en høyaktuell del av det geopolitiske bildet. Derfor skal vi fremdeles være en møteplass for energibransjen og de som kan finne de gode løsningene. Samtidig kan ikke de som skal være med å finne gode løsninger og sikre energiforsyning, gå til angrep på sine naboland.

Ikke snakket med regjeringen

ONS har ikke hatt direkte kontakt med norske myndigheter så langt. Stenberg tviler på at det er de som står øverst på regjeringens prioriteringsliste i øyeblikket. Hun vet regjeringen stoler på at de tar gode vurderinger og følger retningslinjene som er gitt. Når den endelige avgjørelsen skal tas, vil det derimot bli etter samtaler med myndighetene.

– Vi har et stort nettverk både med myndigheter og energiselskapene selv, så jeg er trygg på at den avgjørelsen tas på et godt grunnlag og etter dialog med flere.

Inger Johanne Stenberg har selv bodd i Russland og studert russisk. Hun omtaler invasjonen som grusom og håper på en snarlig bedring for det ukrainske folk.

– Som alle andre synes jeg dette er helt forferdelige bilder å se. Jeg håper virkelig situasjonen roer seg raskt.

Mer fra Dagsavisen