Nyheter

Sender hjelp til Ukraina: – Responsen har vært helt fantastisk

Mange rogalendinger vil støtte innsamlingsaksjoner for Ukraina.

Elena Skårland kommer selv fra Ukraina, og er en av pådriverne for innsamlingsaksjonen som nå pågår hos Ukrainahjelpen ved Klippen Sandnes.

Ukrainahjelpen har drevet med innsamlinger til landet siden 1995, men de siste dagene har behovet endret seg mye på grunn av den pågående krigen i Ukraina.

– Vi har aldri sendt mat, og bare litt medisin før, men nå har behovet endret seg og nå samler vi inn mat, varme klær, medisin, og førstehjelpsutstyr, sier Skårland til RA.

Hun forteller at det er kontaktene deres vest i Ukraina som informerer dem om hva det er behov for.

– Det er en flyktningstrøm som må bli tatt imot, flyktningene kommer i tusenvis, påpeker Skårland.

På grunn av krisesituasjonen har myndighetene i Ukraina fjernet en del krav til humanitær hjelp, som gjør at det nå er mulig å sende blant annet mat og medisiner på en annen måte enn før.

Før innsamlingen startet mandag har Skårland stor tro på at mange kommer til å hjelpe.

– Jeg driver Facebook-siden vår «Ukrainahjelpen v/ Klippen Sandnes», vanligvis får jeg cirka 800 visninger per døgn når jeg poster noe, men i løpet av de siste 12 timene har vi hatt 27.000 sidevisninger. Det er et informasjonspress, og jeg får stadig meldinger fra folk som jeg svarer på. Så det ser ut som at folk kommer til å møte opp på innsamlingsaksjonen.

På Facebook-siden står det en oversikt over hva de trenger å samle inn, blant annet kan man levere en bananeske med for eksempel hvetemel, sukker, olje, vann, ris, pasta, hermetikk generelt og supper. I tillegg tar de imot hygiene-artikler, bleier, og førstehjelpsutstyr som bandasjer, Paracet og sårbehandlende midler. De tar også imot varme klær, sko, dyner, puter, tepper, sengetøy og håndklær.

– Alle sånne nødvendige ting er velkommen, påpeker Skårland.

Hun legger til at de som ikke kan bidra i innsamlingsaksjonen gjerne kan Vippse, eller følge med på Facebook-siden for flere innsamlingsaksjoner i nær framtid.

Vekker sterke følelser

Skårland påpeker at infrastrukturen i Ukraina er ødelagt, og at det ikke er vareflyt mellom regionene, som gjør at butikkene ikke får leveranser.

– Det gjør situasjonen enda vanskeligere, og de trenger hjelp til de helt daglige tingene, som å få mat på bordet. De har bare tatt med seg det helt nødvendige av klær og sko når de reiste hjemmefra. De har kanskje begrenset med midler.

Skårland sier situasjonen i Ukraina vekker mange følelser i henne, både positive og negative.

– Det går på sinne, fortvilelse, forferdelse og det gjør et slags opprør i meg. De positive følelsene handler om motstandsånd i folket mitt. Jeg ser omsorg for hverandre, og kjærlighet til hverandre. Jeg ser at folk er klar til å åpne hjemmene sine, de deler brød med folk som kommer ifra øst. Det er en enorm innsats generelt sett. Og ikke minst giverglede. Det krever at folk deler goder de har. Folk kommer til dem for å overnatte og bo i hjemmet deres. Min bror og min søster tar imot flyktninger, og åpner opp hjemmene sine for dispensasjon for eksempel, sier hun.

Klippen Sandnes har innsamlingsaksjon for Ukraina.

Mange ønsker å hjelpe

Stiftelsen KPK – Ukraina driver også med innsamlingsaksjoner om dagen. Odd Arne Lyster er styreformann i stiftelsen, og påpeker at pågangen de siste dagene har vært helt fantastisk.

– Det er mange som ønsker å hjelpe, og mange som støtter oss med å Vippse penger til oss, sånn at vi kan hjelpe de i Ukraina med å hjelpe sine landsmenn. Jærhagen og M44 stiller opp med innsamlingsaksjoner, og nå skal vi fylle opp lageret vårt med madrasser, pledd, soveposer og alt som vi kan sende nedover på tirsdag, sier Lyster til RA.

Stiftelsen har allerede drevet med hjelp i Ukraina i 24 år. De driver blant annet en gård, et barnehjem og to gamlehjem. Men nå har situasjonen endret seg, og både gården og barnehjemmet blir brukt til å ta imot flyktninger fra øst i landet.

– Det er enda ikke løsnet et skudd der vi har arbeidsområde, vest i landet. Alle de som flykter ifra øst, kommer til dette området, sier Lyster.

Til sammen har de tatt imot cirka 100 flyktninger, som de nå tar seg av.

– Vi har også kontakt med et barnehjem som ligger helt sørøst i Ukraina, og de kommer med cirka 80 barn som skal få bo på leirplassen vår, sier Lyster.

Han understreker at nå er det nødhjelp som er viktig.

– Vi må få sendt en trailer ned med madrasser, pledd, sengeklær og så videre. Vi prøver også å få tak i tørrmat. Det har vært mye hamstring og det er tomt i butikkene, påpeker han.

Akkurat nå er det en humanitær korridor på grensen mellom Ungarn og Ukraina, og grensen mellom Slovakia og Ukraina, som gjør at det er mulig å få sendt inn humanitær hjelp.

Lyster oppfordrer alle til å følge med på Facebook-gruppen deres, KPK Ukraina, for flere innsamlingsaksjoner og måter å hjelpe på.

Mer fra Dagsavisen