Nyheter

Adelèn, Sara, Karoline og Malte får også heldagsskole

Flertallspartiene vil utvide prøveprosjektet Helhetlig skoledag til å gjelde for både første og andre trinn ved Kvernevik skole.

– Vi har lyst til at prøveprosjektet skal få litt større omfang for å kunne se resultatene av det bedre. Vi begynner med en utvidelse til andre trinn, og så er mitt håp at det er en enighet om å utvide det etter hvert som elevene blir eldre, sier SVs gruppeleder Eirik Faret Sakariassen til RA.

Det var i onsdagens møte i utvalg for oppvekst og utdanning at han på vegne av SV, Ap, FP og MDG la fram et forslag om at prosjektet utvides til å gjelde 1.–2. trinn ved Kvernevik skole.

– Er målet at dette skal tilbys til alle skolene i Stavanger etter hvert?

– SV er for dette nasjonalt, så jeg ser det i et sånt bilde. Vi vil få mer erfaring om hva det vil koste, og det er helt klart at dette ikke er et billig prosjekt. Vi må nok få statlig finansiering for at det skal være mulig, for jeg er usikker på om vi klarer å utvide alene, sier Faret Sakariassen.

– Skole er dyrt

Kostnadene for prøveprosjektet var forventet å ligge opp mot 1,1 millioner kroner, dersom prosjektet kun gjaldt ett skoletrinn. SV-gruppelederen regner med at utvidelsen vil føre til at prosjektet kommer opp i en total kostnadsramme på to-tre millioner kroner.

– Vi får de eksakte tallene når saken kommer til formannskapet, men dette skal ikke tas av skolerammen. Det kommer ekstra midler dedikert til dette prosjektet, og det tas av disposisjonsfondet, sier Faret Sakariassen.

– Dette er et prosjekt med en start og slutt, og vi må blant annet se på hvor lenge prosjektet skal vare, men det er viktig for oss at dette ikke tas av skolerammen. Det skal ikke tynne ut rammen for resten av skolene.

– Når tar flertallspartiene sikte på å utvide tilbudet til alle skolene i kommunen?

– Så langt har vi ikke kommet. Vi har et avgrenset prosjekt, og så skal vi se om man utvider det videre. Det vil i så fall gå inn i en nasjonal diskusjon, men flere partier signaliserer at de ønsker å gå i retning av en mer helhetlig skoledag, sier Faret Sakariassen og legger til at det vil bli kostbart.

– Stavanger kommune har ikke rammer til å utvide dette til alle skoler nå, sier han.

– Skole er dyrt, og det er derfor det blir trinn for trinn, og steg for steg. Et sted må man begynne, og vi kan ikke rulle ut i fullskala med en gang. Da er det selvsagt at det er der vi har konkrete levekårsmål at støtet blir satt inn først, sier politiker for Folkets parti FNB, Jone Andersen, til RA.

Flertallspartiene vil utvide prøveprosjektet «Helhetlig skoledag» til å gjelde for første og andre trinn ved Kvernevik skole. Fra venstre er Lotte Hansgaard (Ap), rektor ved Kvernevik skole Lene Bredesen, Eirik Faret Sakariassen (SV), og Jone Andersen (FP).

Skal øke kvaliteten

Ap-politiker Lotte Hansgaard mener prøveprosjektet kan føre til at undervisningen blir mer variert, og at det spres utover hele skoledagen.

– Dette er for å øke kvaliteten i undervisningen og SFO, og vi vet at fysisk aktivitet og mer konsentrasjon på praktiske og estetiske fag gjør noe med at skolen oppleves mer inkluderende, sier hun til RA.

Kvernevik-rektor Lene Bredesen synes det er veldig kjekt at flertallspartiene ønsker å utvide prosjektet til å gjelde to trinn ved skolen.

– Vi har hatt gratis SFO på første trinn, og vi tenker at dette er en fin forlengelse av at vi har fått alle elevene med på SFO. Vi har ikke hatt alle elevene med tidligere, og vi har mange elever som detter av og færre elever på de eldre trinnene. At vi får utvidet fra første til andre, gjør at vi får inkludert alle, og et inkluderende fellesskap vet vi er viktig for barns utvikling, sier hun til RA.

Delte meninger

Prøveprosjektet skal gjennomføres fra skoleåret 2022–2023. Høyres gruppeleder Sissel Knutsen Hegdal sier at de er positive til et pilotprosjekt i 1. klasse på Kvernevik skole, men partiet ønsker ikke å støtte å eskalere det ytterligere.

– Det er viktig for oss at en slik pilot finansieres av eksterne midler og ikke av den ordinære skolerammen. Jeg er svært bekymret for den totale ressursbruken på prøveprosjektene som nå er igangsatt og som ikke går på innhold i barnehage eller skolen. Vi vil heller prioritere å øke driftsteamet til skolene, flere skolepsykologer, økt pedagogtetthet i barnehagene og nye læremidler, sier Knutsen Hegdal.

– Nå er det foreløpig snakk om et lite beløp på rundt en million på akkurat dette konkrete prosjektet, men vi må vite mer om hva de totale kostnadene vil være.

Frps Kristoffer Sivertsen sier at de ikke stemte for flertallspartienes forslag. Partiet er usikre på om de ønsker helhetlig skole, og er opptatt av familiens rolle og at ikke alt skal være opp til skolen.

– Flere timer på skolen bør heller brukes på å gjøre elevene sterkere i grunnleggende fag som matte og norsk, og det er uklart hva man egentlig vil med dette prøveprosjektet, sier Sivertsen.

– Vi må også være edruelige med å bevilge penger til alle mulige gode formål. Hva de økonomiske ettervirkninger av korona for næringslivet og privatpersoner er, er fortsatt uklart og vi vet ikke hva dette vil koste ennå.

---

FAKTA OM HELHETLIG SKOLEDAG:

  • Kommunedirektøren anbefaler at prøveprosjektet Helhetlig skoledag gjennomføres i 1. klasse ved Kvernevik skole i skoleåret 2022–2023. Flertallspartiene ønsker å utvide prøveprosjektet til å gjelde både 1. og 2. klasse.
  • Stavanger kommune har allerede tilbud om gratis SFO for alle på 1. trinn. I tråd med politisk bestilling er prosjektet om heldagsskole dermed mulig å gjennomføre som en utvidet variant av eksisterende skole- og SFO-tilbud, hvor det også tilpasses en ordning med skolemat og leksehjelp.
  • Kommunalsjef skole er prosjekteier og har etablert en prosjektgruppe som består av to rådgivere fra stab oppvekst og utdanning, samt rektor ved Kvernevik skole. Gruppen skal suppleres med ytterligere to ansatte ved skolen når den skal gå videre med en nærmere konkretisering av tilbudet.
  • Prosjektgruppen vurderer at prosjekttilbudet består av fire hovedkomponenter: Undervisning, fysisk aktivitet, arbeidsøkter/leksehjelp, og mattilbud.
  • Prosjektgruppen mener det kreves økt ressursbruk for at tilbudet skal bli bedre enn dagens ordning, og det synes det er hensiktsmessig å øke skolens bemanning med inntil to årsverk. Kostnadene for prøveprosjektet er dermed forventet å ligge opp mot 1,1 millioner kroner, og midlene til å finansiere tiltaket tas fra skolerammen.

Kilde: Stavanger kommune

---






Mer fra Dagsavisen