Nyheter

Strømmer politikk på sosiale medier

TV-sendte politiske møter skal strømmes på sosiale medier. Slik håper Stavanger-politikerne å nå ungdommen.

Kommunen strømmer allerede alle møtene i hovedutvalgene, men det viser seg å være få visninger på disse. Etter kommunedirektørens vurdering kan arbeidet med å øke interessen for politikk i befolkningen, gjøre strømmingen mer populær.

– Å få ut strømmingen på Facebook eller andre sosiale medier tror jeg kunne vært et enkelt grep for å øke interessen for politikk, sa Dag Mossige (Ap) i kommunalutvalget tirsdag. På vegne av Ap, Folkets Parti FNB, Sp og SV foreslo han at Stavanger kommune i større grad skal ta i bruk sosiale medier i formidlingen av politiske saker av allmenn interesse – både i forkant og etterkant av vedtak. I tillegg til sendingene på Stavanger kommune-TV skal det ses på muligheter for å direktesende kommunestyremøter og formannskapsmøter via sosiale medieplattformer.

Mossige mener det er svært viktig at interessen for politikk kommer i så tidlig alder som mulig, og håper at politikerne kan få innspill fra de unge om egen politikk og politiske vedtak.

John Peter Hernes (H) tror det er lurt å bruke Facebook og andre kanaler for å nå folk.

– Det er ikke mange som er på kommuneweb, men kanskje vi kan nå noen flere ved å være og sende sending der mange er fra før, sa Høyre-politikeren.

– Jeg regner med at det er bred interesse blant de folkevalgte om hvordan vi skal nå ut bedre til folk, og hvordan de skal kunne delta og gi innspill til oss som er folkevalgte. I den sammenheng foreslår jeg at vi ber kommunedirektøren om å lage en funksjon som gjør at innbyggerne kan abonnere på ulike politiske utvalg og få sakspapirene når de legges ut, sa SVs gruppeleder Eirik Faret Sakariassen på møtet i kommunaltuvalget.

Tirsdag diskuterte kommunalutvalget i Stavanger tiltak som er godt egnet til å øke innbyggernes interesse for politikk og demokratiske prosesser. Blant tiltakene er nye nettsider for politiske utvalg, enklere innbyggermedvirkning, enklere kontaktflater mot politikerne, og publisering av oppsummeringer og vedtak for utvalgte saker. Kommunedirektøren mener tiltakene har en kommunikasjonsform som både politisk mindretall og flertall kan være komfortable med, og som er i tråd med rollefordelingen mellom politikk og administrasjon.

Den siste måneden er det laget nettsider for samtlige politiske hovedutvalg. Nettsidene inneholder visning av politiske møter, nyheter om aktuelle saker, og en enkel metode for å kontakte leder og nestleder i utvalgene. Dette er ett av tiltakene som skal bidra til å øke interessen for politikk og demokrati blant innbyggerne. I tillegg arbeides det med å forenkle innbyggernes mulighet til å delta i demokratiske prosesser, unngå uklart språk og å publisere nyhetssaker i forkant av alle kommunestyremøter og formannskapsmøter.

– Jeg er veldig glad for at vi får denne saken nå, og den er et resultat av et politisk initiativ fra det sittende flertall for å øke interessen for hva som skjer her og i andre utvalg, sier Stavanger Aps gruppeleder Dag Mossige under debatten.

– Jeg er også veldig glad for at det snart kommer en funksjon hvor vi kan publisere nyhetssaker i forkant av alle kommunestyremøter og formannskapsmøter, og forhåpentligvis få ut hva som faktisk blir vedtatt enda raskere, legger han til.

Gruppelederen mener at politikerne har en tendens til å overvurdere hvor mye folk får med seg, samtidig som de undervurderer innbyggernes fornuft og dømmekraft.



Mener man må bruke flere sosiale medier

Leif Høybakk (Folkets Parti FNB) er enig i at det er viktig å nå innbyggerne på sosiale medier, men tror ikke nødvendigvis at politikerne finner ungdommen på Facebook.

– Da må man nok over på andre medier som TikTok og Snapchat. De unge er ikke lenger på Facebook – i hvert fall er det ikke mange av dem der, sa han.

Faret Sakariassen tror det skal mer til enn at de politiske møtene er tilgjengelig på de plattformene ungdommen er, for at interessen for å følge møtene skal gå opp.

– Det er ikke sikkert at dette kun er et spørsmål om tilgjengelighet. Det kan også være et spørsmål om innhold, sier han til Høybakk.

– Her kan man kanskje trø til og lage noen reels-videoer som et resultat av vedtakene vi gjør, svarer FP-politikeren.

Tilleggsforslagene til Mossige og Faret Sakariassen ble enstemmig vedtatt blant politikerne.

---

FAKTA OM TILTAK FOR Å ØKE INTERESSEN FOR POLITIKK OG DEMOKRATI BLANT INNBYGGERNE:

  • Nettsider
    • Det er den siste tiden laget egne nettsider for samtlige politiske hovedutvalg. Nettsidene inneholder visning av politiske møter, nyheter om aktuelle saker, og en enkel metode for å kontakte leder og nestleder i utvalgene.
  • Medvirkning
    • Et mål med kommunens kommunikasjonsarbeid er å motivere til deltakelse og medvirkning. Derfor arbeides det blant annet med å forenkle innbyggernes mulighet til å delta i demokratiske prosesser. Fysiske, digitale og hybride informasjonsmøter, barnetråkk, spørreundersøkelser, gjestebud, Mitt nabolag, og Min side er blant arenaene der innbyggerne kan bidra.
  • Nyhetsformidling
    • I løpet av kort tid vil det bli publisert nyhetssaker i forkant av alle kommunestyremøter og formannskapsmøter. Nyhetssakene skal inneholde informasjon om hvordan innbyggerne kan følge møtet, og hvordan de kan komme med innspill. For utvalgte saker vil det også være aktuelt å publisere korte oppsummeringer som presenterer sakene og hvilke vedtak som ble fattet.
  • Klarspråk
    • Beslutningstekster er sentrale i kommunens arbeid med nærdemokrati, åpenhet og medvirkning. Uklart språk kan derfor være et demokratisk problem.
  • Strømming
    • Strømming av politiske møter er en relativt ny praksis i Stavanger kommunen, og de første årene var det kun møter i kommunestyret og formannskapet som ble strømmet. I løpet av pandemien er ordningen utvidet til å gjelde alle møter i hovedutvalgene. Det er få visninger på strømmingen, og etter kommunedirektørens vurdering bør det arbeides bredt for å øke interessen for politikk i befolkningen – det kan gjøre strømmingen mer populær. Samtidig pågår det arbeid for å gjøre strømmingen bedre tilpasset for publikum.

Kilde: Stavanger kommune

---


Mer fra Dagsavisen