Nyheter

Eksamen avlyst for tredje året på rad: – Glad for at elevenes stemme endelig blir hørt

Elevorganisasjonen i Rogaland fikk det som de ville, da kunnskapsminister Tonje Brenna avlyste alle eksamener for elever ved både videregående skole og ungdomsskolen for tredje året på rad. Også rektor ved St. Olav videregående skole er fornøyd med avgjørelsen.

– Vi er veldig glad for at elevens stemme endelig blir hørt og at Kunnskapsdepartementet klarte å se det samme som både Utdanningsdirektoratet og vi i elevorganisasjonen har sett gjennom pandemien. Undervisningen under pandemien har nemlig ikke gitt oss det grunnlaget vi må ha for å gjennomføre eksamen på en verdig måte, sier Amalie Taksdal, leder for Elevorganisasjonen i Rogaland, til RA.

Hun er selv elev ved Sandnes Videregående skole, og blir derfor også påvirket av kunnskapsministerens avgjørelse fredag. Hun mener den store mengden hjemmeskole har gjort undervisningen veldig varierende fra fylke til fylke, skole til skole og klasserom til klasserom. I tillegg er det visse konsekvenser alle med hjemmeundervisningen har opplevd.

– Den interaktive undervisningen, hvor elevene og lærer snakker sammen og diskuterer, blir mye mer krevende å få til med hjemmeundervisning, samtidig som det er vanskeligere å sørge for at elevene får med seg det de skal. Dessuten har mange av de praktiske fagene blitt undervist teoretisk, noe som har gjort at du ikke får samme grunnlaget til å gjennomføre en praktisk eksamen. Rett og slett fordi du ikke har gjort det i praksis.

Frykter russetiden

Det var ikke bare elevene som mottok fredagens melding med glede, også rektor ved St. Olav videregående skole, Karl Roar Vigmostad, mener regjeringen tok riktig beslutning.

– Jeg synes dette var en fornuftig løsning og jeg synes Tonje Brenna begrunnet avgjørelsen på en god måte. Det var viktig å få en tidlig avklaring. Nå kan vi bruke tiden på å gi elevene god læring, istedenfor å stresse mot en eksamen der mange føler seg usikre på grunn av de årene som har vært under pandemien.

Karl Roar Vigmostad er rektor ved St. Olav videregående skole. Han mener regjeringen gjorde rett i å avlyse alle eksamener også dette skoleåret.

Noe mange nå derimot frykter, er at dette gjør elevene mindre motiverte og svekker arbeidsviljen for det resterende skoleåret. Dessuten ser russetiden ut til å gå som normalt i år. Det er noe Vigmostad tror kan bli krevende.

– Selvfølgelig frykter jeg litt for russetiden. Presset på å gjøre skole vil være mye mindre enn tidligere, siden eksamen ikke venter etter endt fest. Derfor vil nok avlyst eksamen og full russetid gjøre at noen kommer til å oppnå dårligere resultater enn de ellers ville gjort. Likevel tror jeg mange av elevene vil ta til seg rådet fra Tonje Brenna og bruke tiden godt.

Skal vi tro lederen for elevorganisasjonen er det derimot lite å frykte.

– Vi skal fortsatt ha underveisvurderinger, standpunktkarakterer og vitnemål. Så vi kommer ikke til å slappe av, men ha en annen type undervisning og gjennomføre bedre. Personlig vil dette gi meg muligheten til å slippe å pugge masse, for så å glemme det igjen senere. Nå har jeg muligheten til å virkelig lære meg det jeg skal.

Mener eksamen er utdatert

Pandemien har gjort undervisningssituasjonen mer krevende for både elever og lærere. Det gjør at Vigmostad er redd overgangen til høyere studier nå blir mer krevende enn tidligere for sine avgangselever.

– Vi frykter at det faglige nivået på elevene er litt lavere nå enn det var før pandemien. Likevel har det ikke vært lett for elevene og de har måttet tåle mange endringer. Det har gjort at de har fått med seg en del livsmestring på veien, som kan være nyttig når du starter på universitetet.

Vigmostad mener derimot ikke at det er fraværet av selve eksamen som er problemet.

– Jeg ser ikke den store dramatikken i at 2003-kullet går igjennom hele videregående uten å ha eksamen. Den ferdigheten ved å sitte å øve og pugge til en eksamen er ikke noe du får særlig bruk for senere i livet. De trenger det så klart på universiteter, men det kommer de til å klare.

Amalie Taksdal mener disse tre årene bør være starten på et studieløp hvor eksamen ikke lenger blir brukt som vurderingsform.

– Jeg håper Kunnskapsdepartementet forstår at eksamen er en vurderingssituasjon som er utdatert og at vi derfor er nødt til å få en ny vurderingsform som er mer rettferdig.

Rektor Vigmostad vil ikke ta stilling til om eksamen bør skrotes eller ikke, men ser at det er behov for en viss endring.

– Vurderingssystemet utvikler seg stadig til det bedre, men jeg er ingen forkjemper for å avlyse alle framtidige eksamener, for jeg er ikke sikker på om alternativene er så mye bedre.

Han understreker derimot at eksamensresultatet ikke er det viktigste for hans skole.

– Vi ønsker at elevene lærer det de skal og blir klare for høyere utdanning. Det er viktigere enn å presse igjennom en eksamen.

Mer fra Dagsavisen