Nyheter

Vil opprette et klimaråd for Rogaland

Et klimaråd skal sikre at prioriteringer og mål i vedtatte regionale klimaplaner følges opp.

Fylkesrådmannen foreslår å opprette et klimaråd, som vil ha fast deltakelse fra Rogaland fylkeskommune, kommuner i Rogaland, og ungdommens fylkesråd.

Ifølge sakspapirene skal Klimaråd Rogaland være en arena for å:

  • Gi råd og innspill til utarbeidelse av regionale klimaplaner.
  • Sikre at prioriteringer og mål i vedtatte regionale klimaplaner følges opp.
  • Engasjere og mobilisere bredt rundt klimautfordringer i Rogaland.
  • Bidra til større regional påvirkningskraft i aktuelle klimasaker for Rogaland.

Klimarådets oppgaver tar utgangspunkt i formålene beskrevet over.

Fra ungdommens fylkesråd har Erik Fjeldheim blitt enstemmig valgt som medlem i Klimaråd Rogaland, og Martin Nese Johnsen ble enstemmig valgt som varamedlem.

Politiske representanter fra fylkeskommunen vil bli valgt i Fylkestinget 22. februar. Deretter vil det gå ut en invitasjon til kommunene, slik at de kan velge en politisk representant fra regionene: Dalane, Jæren, Nord-Jæren, Haugalandet og Ryfylke.

Vil engasjere og mobilisere

– Bakgrunnen for å opprette et klimaråd ble utarbeidet i Regionalplan for klimatilpasning. Man så et behov for å løfte det som går på klimatilpasning høyere på den politiske dagsordenen, og kanskje også løfte disse problemstillingene videre til nasjonalt nivå, sier Elin Valand, seniorrådgiver i Plan-, miljø- og samfunnsavdelingen i Rogaland fylkeskommune.

– Målet med klimarådet er som beskrevet i sakspapirene å gi råd og innspill til utarbeidelse av regionale klimaplaner, sikre at de vedtatte prioriteringene og målene følges opp. Også handler det om å engasjere og mobilisere bredt om klima i Rogaland. Klimarådet skal bidra til større regional påvirkningskraft i aktuelle klima-saker. Det er flere fylker som har tilsvarende ordninger, så vi har sett på hva andre fylker har gjort, legger hun til.

Ifølge sakspapirene vil opprettelsen av et klimaråd være i samsvar med vedtatt handlingsprogram til Regionalplan for klimatilpasning, samt forslag til prosjektorganisering for Regionalplan for klimaomstilling. Ved opprettelse av klimarådet, blir eksisterende styringsgruppe til Regionalplan for klimatilpasning overflødig og kan legges ned.

To til fire møter i året

Valg av medlemmer skjer første gang ved oppstart av klimarådet, og vil gjelde ut valgperioden (2023). Deretter velges det nye medlemmer som følger 4-årig syklus for fylkes- og kommunevalg.

Rogaland fylkeskommune velger leder og nestleder blant sine medlemmer. Det velges vara til alle medlemmer.

Ifølge sakspapirene vil statsforvalteren og andre statlige etater inviteres inn i møter som omhandler utarbeidelse eller oppfølging av regionale klimaplaner.

Rogaland fylkeskommune vil få ansvar for administrativt sekretariat for klimarådet, og det er sekretariatet som innkaller til møter, i samråd med leder av klimarådet.

Det legges opp til to til fire møter i året, men med mulighet for å innkalle til ekstra møter hvis det skulle oppstå behov ut over oppsatt møtestruktur.

Saken skal til behandling i fylkesutvalget neste uke, og til endelig behandling i fylkestinget 22. februar.


Mer fra Dagsavisen