Nyheter

Flere tar voksenopplæring: – Veldig positivt

Det har vært en kraftig økning i søkertallene til voksenopplæring i Rogaland. Kapasiteten ved Stavanger offshore tekniske skole er sprengt.

Fylkeskommunen tilbyr voksne videregående opplæring. Etter litt nedgang i søkertallene de siste årene, har det vært en kraftig økning i 2021.

I 2021 har antall søkere til videregående opplæring for voksne i Rogaland økt med totalt 40 prosent, sammenlignet med 2020.

Antall søkere til voksenopplæring i Vigo økte med 20,2 prosent sammenlignet med 2020. I tillegg har fylkeskommunen i 2021 hatt 270 deltakere på eksamensforberedende kurs for privatister (praksiskandidater) som av praktiske årsaker ikke søkte via Vigo. Det er nå vi legger til disse at vi ser en økning på 40 prosent.

Fashingabo Emmanuel (27), Amal Abdi Hussein (25) og Abrhale Mobae (30) tar voksenopplæring ved Stavanger offshore tekniske skole (SOTS). Her går de på salg, service og reiseliv på VG2 for å få fagbrev. Målet er å komme seg ut i jobb etter endt skolegang.

– Jeg har lyst til å jobbe i en resepsjon, sier Hussein. Hun synes opplæringen går fint til nå, og skryter over gode lærere.

Emmanuel og Mobae har lyst til å jobbe med salg når de er ferdige på SOTS.

De påpeker at det er veldig positivt at de gjennom opplæringen også får ha praksis i bedrifter.

– Hvorfor tror du voksenopplæring har blitt mer populært?

– Mange som ikke har gått på videregående tidligere, kan kanskje tenke at det ikke er så lett å få seg jobb uten fagbrev eller utdanning, sier Emmanuel.

Port til arbeidslivet

Øystein Førsvoll er avdelingsleder ved SOTS voksenopplæring. Han tror at koronapandemien kan ha påvirket flere til å formalisere sine kunnskaper.

– Voksne er en spesiell gruppe. Det er veldig mange med forskjellige bakgrunner, og det er mange grunner til at folk ikke har tatt utdanningen mens de er yngre, forklarer Førsvoll.

Han påpeker at det stadig blir større krav til fagbrev eller utdanning i arbeidslivet, og at voksenopplæring kan være en port til å få arbeid, og en port til det norske samfunnet for de som har en annen bakgrunn.

Førsvoll peker også på at fylket under pandemien har åpnet opp for mange av intensjonene i fullføringsreformen, som ikke er vedtatt ennå.

– De har blant annet åpnet for rekvalifisering – slik at man ikke lenger bare har en sjanse til å fullføre voksenopplæringen slik som før. Under pandemien har vi også hatt ekstra kurs/utdanning for folk som kanskje har falt ut fra før. Vi ser nok en generell økning, samtidig som vi har satt i gang forskjellige tiltak for å prøve å få flere igjennom.

Cecilie Skram Gil er kontaktlærer på voksenopplæringen ved SOTS. Hun opplever at elevene på voksenopplæring er ekstremt motiverte.

– De er også veldig takknemlige for at de får lov å ta voksenopplæring. Det er en veldig fin elevgruppe å jobbe med, sier Gil til RA.

Førsvoll påpeker at også lærerne er motiverte.

– De ser at dette er et samfunnsoppdrag som er viktig å ta vare på, sier avdelingslederen.

Voksenopplæring ved Stavanger offshore tekniske skole

– Aldri for sent

Solveig Ege Tengesdal (KrF) er leder for opplæringsutvalget i Rogaland fylkeskommune, og er glad for økningen.

– Jeg synes det er veldig positivt at flere ønsker å fullføre videregående utdanning enten med et vitnemål eller fag-/svennebrev. Det er aldri for sent å lære eller å tilegne seg ny kompetanse. Arbeids- og næringslivet er i stadig omstilling, viktig at vi som arbeidstakere «henger med», sier Tengesdal til RA.

– Hva tenker du årsakene til økningen kan være?

– Jeg tror det handler om at virksomheter som søker etter nye folk stiller høye krav til utdanning. Fagbrev er som oftest en forutsetning innenfor yrkesfag, bachelor eller master etterspørres i andre sammenhenger, sier Tengesdal.

Hun mener det er viktig å få bekreftet og dokumentert den kompetansen og kunnskapen den enkelte faktisk har og tilegner seg.

– Det har betydning for fast ansettelse og lønns- og arbeidsforhold i tillegg til at det betyr noe for egen selvtillit. Å ha fullført videregående utdanning er avgjørende for å klare seg videre både i yrkesliv og i videre studier. Det har vært avgjørende for at vi politisk i 2015 innførte en nullvisjon mot frafall fra videregående opplæring i Rogaland, forklarer lederen i opplæringsutvalget.

Behov for flere klasserom

En kombinasjon av økende antall elever innen voksenopplæring og Fagskolen i Rogaland, har sprengt kapasiteten i nåværende lokaler på SOTS. Ifølge fylkesrådmannen er det behov for å etablere 11 nye klasserom, samt arbeidsplasser for 15 lærere tilknyttet SOTS, allerede fra skolestart høst 2022. Også ved Bryne videregående skole er det behov for tre nye klasserom og fem nye arbeidsplasser til høsten.

Fylkesrådmannen ber i begge sakene om fullmakt til å utvide eller forhandle fram nye leieavtaler for å dekke det økende behovet for areal. Sakene skal til politisk behandling i fylkesutvalget neste uke. Deretter skal sakene til videre behandling i fylkestinget.

Voksenopplæring ved Stavanger offshore tekniske skole

Mer fra Dagsavisen