Nyheter

Koronastatus: Foreløpig håndterbar smitte i regionen

Til tross for at smitten stadig øker, valgte regjeringen å fjerne de strenge koronarestriksjonene 1. februar. Helsesjefen i Stavanger mener avgjørelsen var rett.

– Vi har økende smitte, og vi vet ikke når vi vil nå toppen, men foreløpig har det vært håndterbart med tanke på sykefravær, sier Stavanger kommunes helsesjef Runar Johannessen til RA og legger til at denne økningen er forventet.

Han forteller at de regner med mer fravær innen helse og andre samfunnskritiske yrker de neste ukene, og frykter at det kan bli utfordrende.

– Det er noe vi har visst om lenge, og har derfor gjort mye forberedende arbeid, sier helsesjefen og legger til at det kan bli aktuelt å omplassere personell og nedprioritere arbeidsoppgaver.

– Vi har planlagt for det verste, men jeg vet ikke om jeg tror at det vil slå til.

Nå når regjeringen har bestemt at man ikke lenger må være i karantene hvis man er nærkontakt, og isolasjonstiden kun er fire dager, betyr det mindre problemer med bemanning. Lettelsene i tiltakene kan potensielt føre til en eksplosiv økning i smitten og gjøre det utfordrende for kommunen de neste ukene, men helsesjefen tror de skal komme seg greit gjennom det. Han mener utviklingen i I Norge er annerledes enn i resten av verden.

– Det finnes nok mange mørketall, og ikke alle smittetilfeller blir registrert, men smitten går likevel senere hos oss, sier Johannessen.

– Regjeringen valgte å fjerne de strenge koronarestriksjonene 1. februar. Hvordan vurderer du den første uken uten dem?

– Jeg tror det var det rette å gjøre. Jeg mener ikke at man skal oppsøke smitten, men det vil kreve altfor mye hvis man skal prøve å unngå den. Smitten må komme når den kommer, og så må vi passe på at vi er i stand til å håndtere de som trenger hjelp. Foreløpig er det forferdelig få som trenger sykehusplasser, sier han.

Befolkningen har vært lojal

Helsesjefen sier at regjeringens avgjørelse om lettelser er et forsøk på å unngå tiltak som er inngripende, samtidig som man bremser antall smittede. Derfor er det fortsatt nødvendig å holde minst én meter avstand til alle andre enn husstandsmedlemmer, holde seg hjemme ved luftveissymptomer, og vaksinere seg.

– Hvis ikke vi hadde hatt noen tiltak, kunne flere blitt smittet samtidig. Myndighetene ønsker å holde kapasiteten oppe i de samfunnskritiske tjenestene, sier Johannessen.

Han synes Stavangers befolkning har vært lojale de siste årene, at informasjonen har vært enkel å få ut, og at rådene overholdes bra.

– Vi ser endringer, sier helsesjefen til RA.

Pandemien er ikke over

Kommuneoverlege i Sandnes, Balpreet K. Sandhu, sier til RA at hun synes innbyggerne i kommunen har oppført seg pliktoppfyllende de siste to årene.

– Jeg opplever at de har forholdt seg til reglene så godt de kan, og det er hovedgrunnen til vi har klart oss så godt som vi har gjort, sier hun før hun fortsetter:

– Folk har tillit til myndighetene, som har vært tydelige på at de ikke har visjon om nullsmitte lenger. De ønsker å fortsette å ha kontroll slik at smitten er håndterlig.

Som i resten av regionen – og som ventet, er det stigende smitte i Sandnes. Sandhu mener regjeringens forenklede tiltak oppleves som en lettelse med tanke på bemanningen, spesielt i utdannings- og helsesektoren.

– Alle med symptomer skal teste seg, også de som har gjennomgått covid – det er det viktigste budskapet. Lettelsene gjør det mulig å komme på jobb dersom testen er negativ, og det er veldig positivt, sier hun.

– Det er ventet stigende smittetall samtidig som regjeringen har fjernet de strengeste koronatiltakene. Betyr det at pandemien er over?

– Jeg vil ikke si at den er over så lenge covid-19 er definert som en allmennfarlig smittsom sykdom. Det er den fortsatt, og så lenge det er sånn må vi følge alle råd og anbefalinger fra myndighetene.

Alle rådes fortsatt til å blant annet vaksinere seg. Kommuneoverlegen i Sandnes synes det er positivt at vaksinasjonsraten er høy blant befolkningen, og minner om at det fortsatt er tid til å ombestemme seg.

– Hvis man nylig har hatt korona, er det nødvendig å ta tredje dose?

– Hvis man får covid skal man helst vente i tre måneder før man får tredje dose, sier hun og legger til at det samme gjelder for gjennomgått covid etter dose en og to.

Sandhu sier at selv om den andre vaksinedosen vil være tellende så lenge absolutt minimumsintervall er overholdt, anbefaler Folkehelseinstituttet at den andre vaksinedosen avventes til minst tre måneder etter tilfriskning. Vaksine kan gis når som helst etter dette og vil gi beskyttelse på samme måte som en andre vaksinedose. Det anbefales at man forholder seg til anbefalt intervall av FHI fordi den gir bedre beskyttelse og mindre bivirkninger. Hvis noen trenger en dose til i forbindelse med reise, skal det kunne ordnes, men kun unntaksvis.

Mer fra Dagsavisen