Nyheter

Vil etablere barnehage med plass til 120 barn ved Mosvatnet

Politikerne i Stavanger ønsker å etablere en ny barnehage med plass til 120 barn og 32 ansatte på Mosvangen.

– Denne barnehagen kommer til å bli én av de fineste barnehagene i Stavanger, sa Rune Askeland (MDG), leder i utvalg for miljø og utbygging på onsdagens utvalgsmøte.

Etter ønske fra formannskapet har kommunedirektøren utarbeidet et prosjektforslag for en stor barnehage i Mosvangen-området. Tomten hvor Mosheim sykehjem og Biå barnehage ligger i dag, skal brukes til å etablere barnehage med seks eller åtte avdelinger og plass til 120 barn og 32 ansatte.

På vegne av Miljøpartiet De Grønne, Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Venstre og FNB, fremmet Askeland et alternativt forslag som blant annet legger til at barnehagen bygges som plusshus i samsvar med vedtatt klimaplan, der kommunen skal gjennomføre et slikt prosjekt i perioden 2020–2022.

– Vi ønsker å bygge barnehagen som et såkalt plusshus – at man kan produsere mer energi enn det barnehagen selv trenger. Da kan man forsyne både Gamlingen, dagaktivitetssenteret, og eventuelt andre nærliggende bygg med energi, sier utvalgslederen før han fortsetter:

– Vi er midt i en strømkrise, og vi trenger strøm. En annen ting er at vi har gjort vedtak tidligere om at vi skal ha et slikt pilotprosjekt innen 2022.

Askeland tror barnehagen kommer til å bli blant byens fineste, og påpeker at den er tiltenkt plassering midt i et fantastisk turområde.

– Vi har vedtatt en kreativ og artig lekeplass som kommer rett ved siden av. Der skal det bygges fuglehus, og barna kan gå i toppen av trærne.

I Barnehagebruksplanen 2022–2026 står det at en barnehage i dette området vil kunne erstatte eldre barnehagebygg som krever omfattende rehabilitering og/eller bygg som ligger på areal som er regulert til andre formål. En barnehage ved Mosvangen vil også kunne gi en bedre geografisk spredning av barnehageplassene. Utvalgslederen mener kommunen trenger barnehageplasser for framtiden, og det fort.

– Det er vedtatt nedleggelser i flere barnehager i Bekkefaret-området, så vi har et håp om at vi kan få flyttet over det gode ansattmiljøet og barna i Barnas Hus til denne barnehagen, sier Askeland.

Politikere i Stavanger kommune ønsker å bygge en barnehage med plass til 120 barn ved Mosvatnet. Planen er å avvikle Biå barnehage og Mosheim sykehjem, og bygge den nye barnehagen på denne tomten.

– Det er på tide at vi får et plusshus

Kommunedirektøren ønsker at Mosvangen barnehagen skal være et forbilledlig prosjekt som konsentrerer seg om klima og miljø, og utformes som en naturbarnehage. Ved å etablere naturbarnehager skal barn oppleve gode naturopplevelser, erfare naturglede, matglede og bruke naturen som lek- og læringsarena, heter det i sakspapirene.

Venstres gruppeleder Mette Vabø synes prosjektet er spennende.

– Vi trenger disse barnehageplassene og det er kjempefint at det er en naturbarnehage som skal bygges. De trenger vi flere, og ikke færre av, sier hun.

I 2021 ble det gjennomført en mulighetsstudie for nytt dag- og aktivitetstilbud, inkludert ny sanseavdeling, for mennesker med utviklingshemming. Kommunedirektøren mener at fordelene med å samkjøre prosjektene vil gi betydelig gevinst for kommunen og vil derfor anbefale samkjøring. Det støtter Vabø og resten av Venstre.

– Vi ser klart fordelene med at byggingen av barnehagen skjer samtidig som dagsenteret, sier hun.

Kommunedirektøren foreslår også at den nye barnehagen etableres som et plusshus – et hus som skaper mer energi enn nødvendig. I løpet av sin levetid vil plusshuset produsere energi som dekker mer enn hele livsløpssyklusen til et bygg.

– I disse dager mener vi det er viktig både som klimatiltak, og av hensyn til belastningen på strømnettet, at kommunen bygger mest mulig energieffektive hus, sier Vabø og legger til at det er plusshus som er framtiden.

– Det er på tide at vi får et plusshus i Stavanger, og Venstre mener at Mosvangen barnehage – en naturbarnehage, er spesielt egnet til å bli et av våre flotte miljøbygg. Dette vil bidra betydelig til klimagassreduksjon, og motivere entreprenører i regionen til å sette seg inn i den typen teknologi, sier Venstre-politikeren.

Høyre mener plusshus er for kostbart

Den nye barnehagen har en kostnadsramme på 150 millioner kroner, og pilot-plusshuset er estimert til 40 millioner kroner. Det vil si at den totale prosjektkostnaden lander på 190 millioner kroner. Det mener Høyre-politiker Ingebjørg Storeide Folgerø er for mye.

– Vi støtter passivhus, men å bruke 40 millioner kroner ekstra på å gjøre dette til et plusshus, finner vi ikke ansvarlig på noen måter, sier hun før hun fortsetter:

– Hvis jeg skulle bruke 40 millioner kroner ekstra, ville jeg brukt dem på utearealene til barnehagene rundt i byen som har elendige utearealer. Det er satt av noe penger til dette, men 40 millioner hadde gjort en stor forskjell for alle barna i byen.

Det er Link Arkitektur som har fått i oppdrag å lage et prosjektforslag for den nye barnehagen som skal ligge ved Mosvatnet.

---

ALTERNATIVT FORSLAG TIL VEDTAK:

Rune Askeland fremmet følgende alternative forslag på vegne av Miljøpartiet De Grønne, Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Venstre og Folkets parti FNB:

  1. Prosjektforslag for Mosvangen barnehage godkjennes. Prosjektforslaget legges til grunn for videre planlegging og gjennomføring av barnehagen.
  2. Investeringskostnad for ny 6 eller 8-avdelings barnehage, med en kostnadsramme kroner 190 millioner inkl. mva., søkes innarbeidet i HØP 2023–2026. Men midler til forprosjektfasen og utlysning av konkurranse kroner 10 millioner inkl. mva. innarbeides i 1 tertial 2022. Kommunedirektøren ser samtidig på mulige innsparinger som kan bidra til å redusere totalsummen, deriblant en reduksjon til 6 avdelinger.
  3. Barnehagen bygges som plusshus i samsvar med vedtatt klimaplan, der kommunen skal gjennomføre et slikt prosjekt i perioden 2020–22. Det søkes om eksterne midler til å finansiere deler av eventuell merkostnad med plusshus. Det gjøres en vurdering om deler av den eventuelle merkostnaden kan finansieres fra midler til klimainvesteringer vedtatt i HØP 2022–2025. Det vurderes om overskuddsstrøm også kan brukes på andre bygninger enn Gamlingen, barnehagen og dagaktivitetssenteret.
  4. Prosjektet gjennomføring snarest og sammen med Dagaktivitetssenter.
  5. Utvalg for miljø og utbygging vil be om at Mosvangen barnehage planlegges som en avdelingsbarnehage, ikke en basebarnehage. Dersom det er behov for å redusere antallet avdelinger fra 8 til f eks 6 for å få dette til, vil vi allikevel anbefale at barnehagen blir en avdelingsbarnehage.
  6. Utvalg for miljø og utbygging vil be kommunedirektøren sikre god medvirking i utarbeidelsen av denne og andre barnehage- eller skolebygg, særlig fra ansatte, tillitsvalgte og brukere.
  7. Det bes om at kommunedirektøren tilrettelegger for at barn og ansatte i Barnas Hus kan flytte inn i Mosvangen barnehage når den står klar.

Alle punktene i det alternative forslaget fikk flertall, og ble derfor vedtatt av utvalg for miljø og utbygging.

---

Mer fra Dagsavisen