Nyheter

Strømdemo: - Makspris på 35 øre, power to the people

- Om noen raner huset ditt, og banker på etterpå og sier at du kan få 55-80 prosent kompensasjon, blir du glad da? Vi må sette en makspris på 35 øre kilowattimen, sier Mímir Kristjánsson (Rødt).

Torsdag ettermiddag var flere hundre samlet på Torget i Stavanger sentrum. Hvorfor? For å få lavere strømpris nå. Det ble arrangert demonstrasjoner i flere byer i landet. Det er aksjonsgruppen på Facebook, «Vi som krever billigere strøm», som står bak demonstrasjonen. Gruppen har nærmere 600.000 følgere.

Mange talte under demonstrasjonen i Stavanger. «Vanlige folk» og politikere.

En av politikerne var Mímir Kristjánsson, stortingsrepresentant for Rødt.

– La de være klart: Vi har ingen strømkrise i Norge. Vi har ikke for lite strøm. Det vi har en strømpriskrise. Den løser vi ikke med å legge fosser i rør eller bygge vindmøller. Den løser vi med å få kontroll over kraften, tordnet Rødt-politikeren til de frammøtte.

– I flere år har de store partiene vært enige om at strøm er en vare som alle andre varer, men strøm er ikke et luksusgode. Det er en livsnødvendighet. Det første vi må gjøre er at folk får billig nok strøm til å varme opp husene sine og at næringslivet kan drive på en fornuftig måte. Det vi har gjort er stikk motsatt, bygget kabler til utlandet og solgt for mye slik at strømmen er for dyr til å bruke for vanlige folk etterpå, fortsatte Kristjánsson.

Flere hundre personer møtte opp da det var demonstrasjon mot strømprisene på Torget i Stavanger.

Derfor 35 øre

Rødt foreslår en makspris på 35 øre kilowattimen.

– 35 øre er snittprisen i vintermånedene de siste ti årene. Det koster 11 øre å produsere en kilowattime, så det er nok penger igjen til kraftselskapene, forklarer Kristjánsson til RA.

Forsalget skal behandles i Stortinget fredag. Kristjánsson er hundre prosent sikker på at det blir nedstemt.

– Regjeringen har gått for en annen modell. De vil ikke underregulere prisen, de vil heler gi almisser til folket etterpå. Det er to problemer med det: De betaler ikke i nærheten nok, og det er bakvendt. Prisen er for høy. Den må reguleres. Det nytter ikke bare å dele ut støttepakker, sier Kristjánsson.

Han mener regjeringen må gjøre mer for å stå opp overfor det frie europeiske markedet.

Utfordre Lyse

Lyse eies av 14 kommuner i regionen. Kristjánsson mener absolutt at Stavanger kommune, som én av eierkommunene, skal sørge for at Lyse gir noe tilbake til innbyggerne.

– Lyse er eid av innbyggerne i regionen. Kommunene bør kreve et ekstraordinært utbytte, eller kreve at de setter ned prisene for innbyggerne i Rogaland, sier Kristjánsson.

Flere politikere vi utfordre Lyse.

– Lyse tjener vanvittig godt på disse prisene. Kommunene eier Lyse, altså innbyggerne. Kommunene skal ha sitt utbytte, vi ønsker ikke å endre på det, men vi i Stavanger Høyre har bedt kommunestyret om å oppfordre Lyse til å dele ut sin ekstraordinære gevinst som kundeutbytte til innbyggere og næringsliv i regionen. Vi håper å få flertall for dette, men siden vi ikke er i flertall for tiden, må vi vente og se, sa Ingebjørg Storeide Folgerø (H).

Høyre ble buet på

Hun mottok flere tilrop og buing fra folkemengden.

– De reagerte på at jeg var fra Høyre. Og at siden Høyre har vært i regjering lenge, så er vi skyldige. Jeg forstår folk.

– Ubehagelig?

– Nei. Det er voldsomme strømpriser. Jeg forstår at folk reagerer, men jeg er jo ikke vant med å bli buet og ropt på. Jeg var forberedt på at jeg ikke ville være den største stjernen, svarer Folgerø til RA.

Ingebjørg Storeide Folgerø (Høyre) ble buet på. - Kun fordi jeg er fra Høyre, sier hun.

– Alle partier har vært enige om dette. Stoltenberg 2-regjeringen som tegnet avtale på de sto store kablene sørover. En Høyre-regjering ga konsesjon. Det var et samarbeid, legger hun til.

Det burde finnes en grunnpakke til husholdningene til en grei pris. Inntektene havner hos staten og kommunene. Lyse gir utbytte 280 millioner i året. Det er bra. Penger til skoler og barnehager og sykehjem. Når du nå får antakelig en milliard ekstra, da ser jeg det som en ekstra skatt. Det er ikke riktig. Skatten skal betales på lønnen, være progressiv. Ikke om du har et kaldt hus eller har fem unger som dusjer, sier Folgerø.

– Vi hadde jo ikke bodd i Norge om vi ikke hadde billig strøm. For bedriftene har det vært vårt store fortrinn, mens andre land har andre fortrinn.

– Truer det grønne skiftet

Mange av politikerne fra ulike partier ble møtt med buing og tilrop.

Kjartan Alexander Lunde (Venstre) fikk også buing fra folkemengden da han sa at høye strømpriser er en trussel mot det grønne skiftet. Det kan føre til at folk mister troen, sa han, med buing som svar.

– Hvorfor er det en trussel? Er du redd man ikke skal elektrifisere norsk sokkel?

– Det er ikke sikkert at vi trenger å elektrifisere sokkelen, men vi må elektrifisere samfunnet. Det kan hende folk setter seg på gjerdet og at det grønne skiftet ikke skjer raskt nok, svarer Lunde.

– Bør dele ut penger

Om ti dager vil Venstre foreslå at Lyse kan være med og bidra.

– De burde gitt en utbetaling på noen tusen kroner per innbygger i kommunen. Disse pengene kan brukes til å betale strømregningen, kjøpe ved eller andre ting som gjør at de kommer seg igjennom dette, sier Lunde.

– Som Sirdal, som har betalt ut 3000 kroner til voksne og barn for at de skal kunne betale strømregningen, legger han til.

Næringslivet i knestående

Marit Epletveit, fylkesleder i Rogaland bondelag talte ikke bare bondes sak.

– Norsk næringsliv kneler. Inntektene i landbruket har stupt. Mange har gjort store investeringer, som i liten grad har gitt økonomisk avkastning. I Rogaland har vi produsert 90 prosent av tomatene, 45 prosent av agurk, 20 prosent av all melk og 30 prosent av kylling, egg og gris. Volumet vil neppe bestå. Landbruket fikk kompensasjon. Dette hjelper oss med likviditeten fra januar til mars, men hva etter det? Dagens strømpriser er ikke bærekraftig, sa Epletveit.Nyeste fra Dagsavisen.no: