Nyheter

Helsesjefen om smitterekord: - Vil bare stige, vi planlegger for 1000 smittede daglig i Stavanger

Torsdag satte Stavanger og Sandnes - og Norge - smitterekord på ett døgn. Helsesjefen i Stavanger er ikke tvil om at tallene vil stige mer.

Torsdag morgen meldte Stavanger kommune om 312 nye tilfeller. Det er ny smitterekord i energihovedstaden. Sandnes meldte om 200 nye koronatilfeller, som også er ny rekord.

– Smittetallene vil nok bare stige. Nå er vi såpass sikre på at omikron-varianten er så smittsom at vi ikke klarer å stoppe den, sier helsesjef i Stavanger, Runar Johannessen til RA.

Egentlig synes helsesjefen at det har vært en treig start på smitten etter jule- og skoleferien.

– Det viser at smitten ikke tar av umiddelbart når skolen er i gang igjen. Den ulmer litt. Men før eller siden vil smitten øke, sier han.

FHI venter inntil 50.000 nye smittede hver dag i vinterbølgen.

FHI-tall: – Betyr 1300 og pluss/minus 600 hver dag i Stavanger

– FHI sier 50.000 hver dag, og pluss/minus 25.000 hver dag. For Stavanger vil det bety 1300 nye smittede hver dag, i tillegg til pluss/minus 600 personer. Usikkerheten er stor, men det er helt klart at vi kommer til å se høye tall, understreker Johannessen.

Stavanger kommune forbereder seg for enda høyere tall. Den jobben startet allerede før jul, ifølge helsesjefen.

– Vi er godt i gang med å planlegge for et smittetall på 500–1000 hver dag, sier Johannessen.

Så mange flere smittede daglig, betyr at Stavanger kommune må tenke annerledes.

Helsesjefen kan ikke spesifikt si hvordan ting kommer til å være, men kanskje er det slik at man ikke skal PCR-testes ved positiv hurtigtest. Dette for å minke trykket på helsepersonell.

Det må være mer automatikk i de ulike prosessene, mener Johannessen.

– Noe har vi allerede begynt med – at folk må registrere seg selv for å ta vaksine og når de er smittet, sier han og fortsetter:

– Kanskje skal vi i stedet for å drive smittesporing, konsentrere oss mer om å gi ut informasjon til folk om hva de skal gjøre. Hva som gjelder om karanteneregler, hva man gjør når man er smittet og andre ting. Det blir viktigere å få informasjon ut til folk, på det språket de trenger.

Tåler vi høyere smitte?

Tåler helsevesenet lokalt mer smitte? Vil det være nok sykehusplasser? Nok sykepleiere og helsepersonell til å ta seg av de som blir så syke at de har behov for helsehjelp?

– Det vil alltid være noen som blir alvorlig syke. En ting er sykehusplassene man snakker om, en enda større bekymring er hvor mange som blir så syke at de er borte fra jobb. Dersom den store mengden av mennesker som blir syke klarer seg selv hjemme, så er det mye vi kan tåle, sier Johannessen.

Helsesjefen sier Norge ser mye til utviklingen i Danmark og Storbritannia.

– Vi vet mye sikrere nå at den nye varianten av viruset gir et mildere sykdomsforløp, sier Johannessen.

– Og vi vet mer om effekten fra 3. vaksineringsdose, som helt klart gir beskyttelse mot alvorlig sykdom, legger han til.

Sandes: – Derfor er vi ikke bekymret

Sandnes satte smitterekorder onsdag og torsdag denne uken.

Kommuneoverlege Guro Hafnor Røstvig er ikke bekymret.

– Nei, jeg er ikke bekymret. Jeg forventer at smittetallene øker. Omikron-varianten er mer smittsom, sier Hafnor Røstvig og forteller hvorfor hun ikke er bekymret:

– Det er spesielt den uvaksinerte befolkningen som smittes, de som er under 12 år – og familiene og nærkontaktene deres. Det er få som blir alvorlig syke i denne gruppen. Det er også få over 60 år som blir smittet. Mange av disse har fått tre vaksinedoser. Om det er årsaken til at de ikke blir smittet, tør jeg ikke påstå, men det kan hende. Uansett er det færre på sykehus i denne gruppen, sier kommuneoverlegen.

Kommuneoverlege i Sandnes, Guro Hafnor Røstvig, forteller at Sandnes er godt i gang med planleggingen av massetesting av elever, lærere og barnehageansatte før skolestart 2022.

Hafnor Røstvig kommentere FHIs tall på 50.000 smittede daglig i vinterbølgen:

– Det som er utfordrende med så mange smittede er karantener og smittesporing. Jeg håper det kommer justeringer på det, slik at vi kan bruke ressursene mer fornuftig. Smittesporing var viktigere i fase én og to i pandemien. Når vi er i en situasjon med mange smittede i samfunnet, har ikke smittesporing den same funksjonen, sier Hafnor Røstvig.

Møte lokalt fredag morgen

Torsdag kveld avholder regjeringen en pressekonferanse om koronasituasjonen. Det er ventet endringer i smitteverntiltakene som har vært gjeldende den siste måneden.

Fredag morgen skal Stavanger kommune holde et eget møte for å se hva Stavanger selv vil gjøre lokalt.

Hva som skal diskuteres på dette møtet, vil Johannessen vente med si for mye om. Først vil ha se hva regjeringen legger fram.

– Videre blir det viktig at regionen her lokalt er samstemt, sier helsesjefen.

Skjenkestopp har fått mye oppmerksomhet. Johannessen sier at tiltaket godt mulig er strengt i forhold til effekt.

– I desember var det nødvendig med strenge tiltak. Mye handler om å beskytte barn og unge. For å gjøre det må man ha strengere tiltak på noe arenaer. Når man innfører tiltak ser man på totalpakken. Effekten man ønsker er jo at folk har mindre kontakt med andre, sier Johannessen.

---

Smittetall torsdag:

  • Stavanger: 312 nye smittede.
  • Sandnes: 200 nye smittede
  • Sola: 54 nye smittede
  • Randaberg: 13 nye smittede
  • Norge: 11.825 nye smittede

---





Nyeste fra Dagsavisen.no: