Nyheter

Ordførerne på Nord-Jæren ønsker en mer normal hverdag

De fire ordførerne på Nord-Jæren ønsker en mer normal hverdag for sine innbyggere. Da må regjeringen revurdere de strenge koronatiltakene som nå gjelder samt gi kommunene tillatelse til å ta lokale avgjørelser.

13. desember innførte regjeringen nye nasjonale koronatiltak, og eventuelle lettelser i disse kommer først fredag 14. januar. Blant annet kan maks 20 personer delta på private og offentlige arrangementer per dags dato, og det er innført full skjenkestopp i hele landet. De fire ordførerne på Nord-Jæren skal møtes denne uken for å diskutere hva som er best for Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg, og Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) håper hun og kollegaene kan få muligheten til å ta flere lokale avgjørelser i tiden framover.

– Mitt inntrykk er at vi har fått mer svar på hvordan omikron fungerer. Med det utgangspunktet mener jeg det kan være lurt å la kommunene selv foreta avgjørelser og innføre lokale tiltak. Vi kan snu oss fortere rundt, sier hun til RA før hun fortsetter:

– Vi er tettere på befolkningen, og kan treffe med mer målrettede tiltak.

Foreløpig har ikke Nessa Nordtun diskutert eventuelle lokale tiltak med de andre ordførerne.

– Vi ønsker mer informasjon om de nasjonale først, men vi er likevel forberedt på å gjøre endringer, sier hun.

De siste ukene har det vært mye smitte på Nord-Jæren, og opptil flere ganger har de fire kommunene satt smitterekord. Det mener Nessa Nordtun er en naturlig konsekvens av den nye virusvarianten.

– Vi vet at den er mindre farlig, og det gjør det enklere å håndtere de høye smittetallene. Vi må leve med smitte – spørsmålet er hvor tålegrensen går for å kunne levere forsvarlige tjenester til innbyggerne våre, sier hun.

– Stavanger er en del av KS Storbynettverk. Det vil si at kommunen ønsker slutt på nasjonal skjenkestopp, innføring av koronapass, og å tillate mer smitte som en vei ut av pandemien. Hvor mye smitte tåler kommunen?

– Det er en rekke forhold og faktorer som spiller inn i en totalvurdering. Blant annet vil andelen vaksinerte i regionen, sykefraværstallene i de kommunale tjenestene, samt de aktuelle karantenereglene på det gitte tidspunktet være av betydning.

Nessa Nordtun sin fremste bekymring er om man klarer å bevare aksept for tiltak og restriksjoner i befolkningen.

– Det er svært viktig for god etterlevelse, sier hun.

Borgli negativ til koronapass

Pål Morten Borgli (Frp) er fungerende ordfører i Sandnes kommune. Han er per i dag skeptisk til en eventuell innføring av koronapass så lenge dette er knyttet til BankID på mobil, og mener det følger en rekke utfordringer for hvordan kommunene skal håndtere det.

– Jeg har forstått at mange vil benytte det som et slags pressmiddel, men det håper jeg at vi unngår, sier han.

– Jeg anbefaler folk som har muligheten til å ta vaksinen, men jeg mener det er et ganske dramatisk skritt å ta å skille befolkningen med koronapass. Jeg mener vi heller må se på om folk er syke eller ikke, for man kan bli syk selv om man er vaksinert. Det må vi huske på.

Frp-politikeren er tilhenger av færrest mulig restriksjoner, og håper at næringslivet skal fungere mest mulig normalt snart.

– Jeg ønsker og håper at de som driver innen servering, handel og transport skal får fart på ting, for det er krevende med nedstenging. Jeg håper også at hverdagen skal være mest mulig normal, og at vi snart kan opprettholde kontortid og normalisere alt som går på idrett og kultur, sier Borgli.

Han har ikke store bekymringer per nå, og ser lyst på det meste.

– Vi er nasjon med robust økonomi og sunn befolkning. Jeg tror vi kan komme greit gjennom dette i framtiden, sier han.

Vil se at samfunnet våkner til mer liv

Randaberg-ordfører Jarle Bø (Sp) mener samfunnet må fortest mulig tilbake til normalen.

– Vi må likevel avvente og se justeringene regjeringen gjør før vi gjør lokale endringer, sier han til RA.

At det er satt smitterekorder på Nord-Jæren tror han skyldes blant annet at omikron smitter fortere, og at hele samfunnet var åpent en periode for kort tid siden.

– Nå som mange er vaksinerte og få blir syke, tåler samfunnet mer smitte. Samtidig må vi passe på at flere vaksinerer seg, og at vi klarer å opprettholde gode tjenester i helsesektoren, sier Bø.

Sp-politikeren mener det er viktig at pandemien håndteres der det virker best.

– Noen ganger er det behov for nasjonale tiltak, og andre ganger er det behov for lokale tiltak. Jeg synes det har vært positivt tidligere – da kommunene har håndtert ting lokalt ved behov. Da slipper man nasjonale tiltak når det ikke lenger anses som nødvendig, sier han til RA.

Kollega Tom Henning Slethei (Frp) er ordfører i Sola. Han håper å snart se at samfunnet våkner til mer liv, og at det blir mer normalt igjen.

– Det er mitt ønske og mitt mål, sier han til RA og legger til at han er positiv til innføring av koronapass dersom det medfører at samfunnet kan være mer åpent.

– Det er et viktig virkemiddel for å la de som har latt seg vaksinere, ha et normalt liv. Det er de uvaksinerte som står for den største delen av risikoen – både for seg selv og andre. Og, selv om smitten har økt, ser det ut til at de aller fleste får mildere symptomer med Omikron, sier Slethei.

– Det er færre innleggelser, og det er positivt.


Mer fra Dagsavisen