Nyheter

Livsfarlig og dyrt: - Mange har glemt hvordan man fyrer i peisen

Aske fra peisen kan forårsake brann hvis den kastes i bosset. I Sandnes var det to bosspann-branner i løpet av helgen.

Søndag kveld 18.17 brant det i en bossdunk på Bråstein i Sandnes. Senere, klokken 02.57 natt til mandag, måtte brannvesenet rykke ut til enda en bossdunk-brann på Lura.

Årsaken til begge brannene i var aske fra peis som innhold glør da den ble kastet i bosset. Det bekrefter politiet overfor RA.

Rogaland brann og redning IKS advarer mot feil håndtering av aske fra vedfyring.

– Selv om en tror at alt er slukket, så kan asken ha glør i seg. Disse kan ulme i flere dager. Kaster man asken rett i restavfallet, så kan det absolutt ta fyr. Det skal ikke mye til før at det tar fyr, sier Svein Nesse, vaktleder ved Rogaland brann og redning IKS.

Vi er inne i en årstid hvor folk bruker vedfyring til å varme opp husene sine. Høye strømpriser bidrar også til at flere bruker peisen.

– Det er nok mange som ikke har fyrt med ved på aldri den tid. De har rett og slett glemt litt hvordan man gjør det. Vi har vært utskjemt med varmepumper og billig strøm, sier Nesse.

Dette gjør du med asken

Asken kan altså ulme i flere dager. En gammel vedovn gir også større glødmengde, ifølge brannvesenet.

– Det beste rådet er å la asken stå i en ildfast bøtte i minst en dag og to. Bøtten må stå på et sted hvor det ikke er fare for å antenne noe. Deretter kan man kaste det i bosset, sier Nesse.

Aske fra ovn/ildsted må ikke settes midlertidig på trapp, veranda eller ved brennbar fasade.

Ulmende glør holder en temperatur på opp til 600 grader, og asken kan inneholde glør lenge etter at ilden har slukket. Et godt tips kan være å tømme litt vann oppi bøtten.

Asken kan også være nyttig.

– Man kan hive asken i blomsterbedet eller på plenen. Det er bare godt for jorden. Men da må asken være ren og fin. Ren og fin aske får man ved å kun brenne fint treverk, sier Nesse.

Rogaland brann og redning IKS har også råd om hvordan man håndterer asken på sin nettside:

  • Vent minst 12 timer og gjerne lengre etter fyring, før du tar ut asken. Asken kan være varm i flere dager.
  • Bruk aldri vanlig støvsuger til rengjøring av ildsted.
  • Ha asken i en solid sinkbøtte eller ubrennbar beholder, med lokk.
  • Pass på at beholdere med oppsamlet aske hensettes i god avstand fra hus og på et stabilt underlag som ikke kan begynne å brenne. Med det menes at man aldri må oppbevare asken på trapp, veranda eller ved veggen til huset, men i sikker avstand fra dette.
  • Bruk gjerne en jernspade til å fjerne asken.
Slik så det ut å det ene stedet etter at det brant i bossdunken.

Politiet: Deler ut bøter

Sveinung Ihle, etterforskningsleder ved Felles straffesaksinntak, forteller at begge bossdunkbrannene var aske som inneholdt glør.

– Huseier hadde tømt asken i restavfallet. På den ene adressen forklarte huseieren at asken hadde stått avkjølt i ett døgn. Huseier trodde det var nok tid før asken kunne kastes, forteller Ihle.

Han sier også at man risikerer bot.

– Normalt vil en slik bot varierer fra 2000 til 10.000 kroner. Det er påtalemyndigheten som bestemmer hvor høy boten skal være. Den potensielle brannfaren og hvor uforsiktig man har vært avgjør hvor høy boten blir, sier Ihle.

Mer fra Dagsavisen