Nyheter

Kino-direktør fortviler: – Må utsette filmpremierer

Strenge koronatiltak fører til utsatte premierer. Blant annet av den nye Spider-Man-filmen.

Slik reglene er i dag er det satt en begrensning på 50 publikummere per kinosal. Det er ødeleggende for Kino-Norge, mener bransjeorganisasjonen Film & Kino, som nå har sendt brev til kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap).

De påpeker at det så langt ikke er dokumentert smitte på norske kinoer, og frykter konsekvensene for Kino-Norge.

Kinodirektør for Odeon Kino Stavanger/Sandnes AS, Håvard Erga mener dagens restriksjoner er for strenge.

– Jeg synes det er unødvendig med så sterke restriksjoner i kinosalen. Så langt er det ikke påvist et eneste smittetilfelle på grunn av kinobesøk, og da synes jeg at begrensningene er basert på kunnskapsløshet og ikke fakta, sier Erga til RA.

– Hvilken konsekvens har disse begrensningene hatt for Stavanger/Sandnes kino?

– Det fører til store utfordringer for oss. Vi har saler som rommer både 329 og 415 gjester og da blir det tynt i rekkene med 50. Det fører også til at filmselskapene utsetter store filmpremierer da de ikke vil lansere filmene med begrenset tilgjengelighet. I noen tilfeller på store filmer vil dette si at de ville «tape» 279 og 365 salg tre-fire ganger pr. dag i de største tilfellene, og det har de ikke råd til.

Erga forteller at etter begrensningene ble innført hadde de en omsetning som lå på cirka 25 prosent av normal i julen, og cirka 35 prosent nå i januar.

– Samtidig har vi de samme kostnadene til lønn da ingen er permittert, husleie, og for å ikke snakke om strøm, så gir resultatet seg selv, sier kinodirektøren.

Kinodirektør Håvard Erga ved Odeon Kino Stavanger/Sandnes sprayer her luksussalen på Sølvberget fritt for bakterier og virus.

Ingen Spider-Man på norske skjermer

Bare én dag før den planlagte premieren på «Spider-Man: No Way Home» 15. desember, ble den utsatt til 14. januar på grunn av de nyinnførte koronarestriksjonene. Nå har distributøren av filmen, SF Studios, utsatt No Way Home-premieren med ytterligere to uker, til 28. januar.

– Reaksjonene har vært sterke og i mange tilfeller har kinoen fått skylden, det er mye rart vi har fått tilsendt av kommentarer. «Blodfansen» har liten forståelse for dette, og det skjønner vi all den tid alle andre land viser den. Vi hadde solgt langt over 2000 billetter til de tre første dagene, og med de restriksjoner vi har ville det tatt mange uker før disse ville fått sett filmen, sier kinodirektør Erga.

Han påpeker at det er filmselskapet og distributør som avgjør om premier blir utsatt, basert på de begrensninger/muligheter de har.

– Vi har ingen innflytelse på disse avgjørelsene dessverre, understreker Erga.

– Urovekkende stille

– Hvilke forventninger har dere til kulturministeren og regjeringen i forhold til koronatiltak i kinosalene framover?

– Vi regner i første omgang at det blir lettelser på fredag og at alle restriksjoner forsvinner innen kort tid. Koronapass hadde vært greit om alle andre begrensninger forsvant. Slik det er nå er det vanskelig å forholde seg til de som styrer dette da det spriker i alle retninger med soloutspill og så videre. Det verste for oss er uforutsigbarheten og det at kulturministeren er helt usynlig. Vi hadde enorm tiltro til henne siden hun var så aktiv og kreativ i opposisjon. Etter restriksjonene ble innført har det vært urovekkende stille.

Til tross for en utfordrende start, er kinodirektøren er positiv til kinoåret 2022.

– Kinoåret 2022 blir fantastisk, det er utsatt så mye bra film at disse kommer som perler på en snor framover. Vi fikk en forsmak i oktober og november 2021 når restriksjonene ble hevet, oktober 2021 var etter 2016 den beste oktober måneden i dette årtusen. Folk er så klare for å komme tilbake om vi bare slipper til. Vi er den desidert største kulturformidleren i regionen med mellom 600.000 og 700.000 gjester pr. år i «normalår.» Året blir veldig bra, mener Kinodirektør for Odeon Kino Stavanger/Sandnes AS, Håvard Erga.

Mer fra Dagsavisen