Nyheter

Sorenskriver og ordfører til kamp for nytt tinghus

Manglende sikkerhet. For liten plass. Mangel på skjermede rom. Tiltalte, ansatte og vitner i samme område utenfor rettssalene. Slik er situasjonen i Stavanger tinghus. Sorenskriveren og ordføreren presser på for nytt tinghus.

Kampen for nye lokaler til erstatning for bygningen i Bergelandsgata har pågått siden 2004. 18 år senere er byggestart fortsatt langt unna. Dagens sorenskriver i Sør-Rogaland tingrett, Mariann A. Svensen, ble ansatt i tingretten i nettopp 2004.

– Den gang fikk jeg beskjed om at nytt tinghus kunne være på plass i 2008, sier Svensen.

Etter årevis med runder med utredninger og planer på Nytorget og Bekhuskaien er man i 2022 på stedet hvil. I 2018 utsatte Solberg-regjeringen et konseptvalg i inntil fem år, tomt på Bekhuskaien skulle vurderes, men Justis- og beredskapsdepartementet avsluttet dialogen med Stavanger kommune i 2020 (se detaljer i faktaramme).

– Utløpstiden var fem år. Vi er der nå

Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) ønsker i likhet med Domstoladministrasjonen start på en ny konsekvensutredning (KVU) i år.

– Vi arbeider nå med at regjeringen skal prioritere en konsekvensutredning. Den tidligere KVU-en sa at utløpstiden på dagens bygningsmasse var fem år. Vi er der nå, sier Nordtun til RA.

Hun setter sin lit til den nye regjeringen.

– Den borgerlige regjeringen prioriterte aldri nytt tinghus i Stavanger. Vi håper nå at den nye regjeringen lytter til oss, til de ansatte i tingretten og til Domstoladministrasjonen. Vi trenger et nytt bygg, av hensyn til de ansatte og våre innbyggere, sier Nordtun.

– Setter pris på engasjementet

Sorenskriveren i Sør-Rogaland Tingrett, Mariann A. Svensen, hilser initiativet svært velkomment.

– Vi setter veldig stor pris på engasjementet og støtten både fra ordføreren og fra Domstoladministrasjonen, sier Svensen.

Dette rommet i Sandnes-lokalene til Sør-Rogaland tingrett er et område der politi og tiltalte sitte skjermet og kan komme til gjennom heis og uten kontakt med vitner, publikum eller ansatte.

Hun peker på at tinghuset, innviet i 1952 og dermed 70 år gammelt, er en bygning som ikke ivaretar sikkerheten godt nok, og der tiltalte, ansatte, vitner, publikum og andre aktører må gjennom en felles ytre sone for å komme til rettssalene.

– Ytre og indre sone er selve grunnlaget for god sikkerhet i et tinghus, og i Bergelandsgata er det for smalt til å ha klare skiller. Dette handler om ansattes sikkerhet, nå må de bevege seg fra indre sone og gjennom ytre sone for å få komme til rettssalene, sier Svensen.

Hun peker på at mangel på rom og skjermet atkomst fører til at ansatte, meddommere, politi og tiltalte, vitner og publikum ofte blandes i samme område, og at trusler om vold og drapstrusler mot vitner og ansatte er gjentakende problemer under straffesaker.

Hun har solid ryggdekning fra Domstoladministrasjonen, som i et brev konkluderer med at «rettsbygningen tilfredsstiller ikke de grunnleggende krav til sikkerhet for sonedeling mellom publikum og domstolenes ansatte».

– Dette handler heller ikke bare om fysisk sikkerhet, men også om informasjonssikkerhet. Trange lokaler og manglende rom gjør at det i for eksempel pauser kan være mulig å overhøre samtaler fra ulike parter, sier sorenskriveren.

Svært gode forhold i Sandnes

Sør-Rogaland tingrett har tre rettssteder, Stavanger, Sandnes og Egersund, og Svensen møter RA under arbeid i de leide lokalene i Sandnes.

– Her er forholdene svært gode. Dommere ankommer rettssalene skjermet rett fra indre sone. Det er nok av pause- og samtalerom for de ulike partene. Tiltalte som ankommer retten sammen med politi fraktes skjermet uten kontakt med andre gjennom heis til et eget rom, der de oppholder seg sammen med politiet, sier Svensen.

Nordtun har bedt om møte med justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl, og har fått avslag med henvisning til tettpakket kalender, men ordføreren er invitert til digitalt møte med statssekretær John-Erik Vika i starten av februar. Kommunen har tomt å tilby.

– Tomt er klar. Kommunen har to tomter som er aktuelle langs Lagårdsveien, sier ordføreren.

– Tomteplassering mindre viktig

Svensen er opptatt av at ny diskusjon om lokalisering eller tidligere ønske om en tomt i sentrum fører til unødvendige utsettelser.

– Tomtediskusjonen og plassering i sentrum er mindre viktig, det viktige er å få bygd et nytt tinghus. Mine dommere veksler mellom arbeid i Egersund, Sandnes og Stavanger, da er det toget som gjelder, sier Svensen, som legger til at hun anser et bygg i nærheten av en togstasjon som det aller beste.

Svensen merker at ansatte sliter med dagens lokaler i Bergelandsgata og de stadige utsettelsene siden 2004.

– Det er knyttet stor frustrasjon og en trøtthet i organisasjonen til dette, sier sorenskriveren.

Hun peker på at fagfolk har frarådet ombygging i Bergelandsgata.

– Det kan umulig være en god løsning å skulle drive en domstol under flere år med byggearbeider, sier Svensen.

---

FAKTA

  • Det har siden 2004 vært arbeidet med nytt tinghus i Stavanger. Domstoladministrasjonen (DA) og Statsbygg har tidligere pekt på at dagens rettsbygning er lite funksjonell og ikke ivaretar kravene til sikkerhet.
  • En konseptvalgutredning (KVU) sto ferdig i 2016, med ekstern kvalitetssikring (KS1) levert i 2017. Rehabilitering ble vurdert opp mot nybygg, og både i KVU og KS1 anbefalte å bygge. I KS1-rapporten ble det anslått at dagens bygning ikke kan benyttes etter 2027 uten større rehabilitering.
  • I 2018 besluttet regjeringen at konseptvalg for framtidig tinghusløsning skulle utsettes i inntil fem år, og at Justis- og beredskapsdepartementet (JD) i samråd med Statsbygg skulle vurdere en tomt på Bekhuskaien. JD valgte å avslutte dialogen med Stavanger kommune om opsjon for kjøp av tomten i 2020.
  • Justis- og beredskapsdepartementet (JD) ba i september 2021 DA om å vurdere om nytt tinghus i Stavanger skal være prioritert.
  • JD mener det må utarbeides en ny KVU, og viser til endrede rammebetingelser, som ny domstolsstruktur, mer vekt på klima og miljø, vurdering av gjenbruk av bygninger, krevende økonomi og behov for ny analyse av lokalisering.
  • Domstoladministrasjonen svarer i et brev i september at det bør settes i gang ny KVU i år, men sikte på konseptvalg i løpet av 2023. I KVU fra 2016 ble tilstanden til dagens tinghus vurdert til å ha et omfattende behov for rehabilitering i løpet av fem år.
  • DA peker på behov for større rettssaler for Sør-Rogaland tingrett og Gulating lagmannsrett, at det permanent leies tilleggslokaler, og at dagens tinghus fungerer dårlig for blant annet behandling av vitner og tiltalte. «Rettsbygningen tilfredsstiller heller ikke de grunnleggende krav til sikkerhet for sonedeling mellom publikum og domstolenes ansatte» anføres det.
  • Sør-Rogaland tingrett har anført at vurderingene fra 2016 er blitt forsterket og fått større tyngde, blant annet fordi økende digitalisering med mer teknisk utstyr og saker med flere tiltalte krever større plass. Inneklima og manglende sikkerhetstiltak oppleves også som et tiltakende problem i Stavanger tinghus.
  • DA viser til at Dark Arkitekter i 2017 konkluderte med at ombygging i Bergelandsgata ikke vil være mulig uten omfattende og svært kostbar restaurering.

---

Mer fra Dagsavisen