Nyheter

Sentral rolle i Kielland-dokumentar: – Lærerikt og trist

Marie Smith-Solbakken har forsket på Alexander Kielland-ulykken siden 2013. Nå har materialet blitt brukt i TV 2-dokumentaren «Katastrofen Kielland», hvor Smith-Solbakken har en sentral rolle.

Hvem: Marie Smith-Solbakken (62)

Hva: Historieprofessor på Universitetet i Stavanger og en sentral aktør i TV 2-dokumentaren «Katastrofen Kielland» som hadde premiere 3. januar.

– Gratulerer med overstått premiere på dokumentaren «Katastrofen Kielland».

– Tusen takk, det er veldig stas og med skrekkblandet fryd.

– Hvordan har tilbakemeldingene vært?

– Overveldende positive. Jeg har fått mange gode tilbakemeldinger på SMS og i sosiale medier. I tillegg har dokumentaren fått god anmeldelse i Aftenbladet, Klassekampen og Adressa – det er jeg stolt av. Og, RA har skrevet en leder jeg mener vi har fått en interessant diskusjon ut av.

– Du er en sentral aktør i TV 2-dokumentaren. Hva er din rolle?

– Jeg er historiker og forsker, og har ledet teamet som har forsket på Kielland-ulykken siden 2013. Vi har samlet inn minner fra over 300 mennesker, og menneskemøter tar tid. Til filmingen har journalistene fulgt meg i to år, og de har vært med meg i arbeidsprosessen.

– Hvordan har det vært å være med i denne dokumentaren?

– Jeg har vært med på noe stort. Å komme så nært folk som deler så viktige deler av livet sitt med meg, har gjort meg ydmyk. Jeg håper jeg klarer å formidle deres stemme på en måte som gjør dem stolt.

– Hvordan har det vært å snakke med de etterlatte og overlevende?

– Det har vært interessant, lærerikt, og trist. Det er imponerende hvordan de har håndtert det de har stått i og opplevd, hvordan de takler livet og håndterer ulykken som rammet så mange. Det var en ignorant prosess i ettertid, og både ulykken og prosessen er fæl.

– Alexander Kielland-ulykken er en stor hendelse i Norgeshistorien. Hvor viktig er det at folk kjenner til den?

– Det er den største industriulykken i Norge, og den har hatt enorme ringvirkninger. 123 personer døde og 89 personer overlevde ulykken for 42 år siden, og det har hatt en kostnad med seg.

– Hva tror du kommer ut av serien?

– At vi anerkjenner de menneskene som ble rammet av ulykken. Jeg tror også at det kommer fram hvor grusomt det var og hvor stor innvirkning ulykken gjorde.

– Overlevende og etterlatte har fremdeles mange spørsmål. Hvor viktig er det at de får svar?

– Det er veldig viktig at de får svar. Det er viktig at man viser dem den respekten, og at man gjør det man kan for å finne svar. Jeg opplever at mange av de som overlevde sitter med spørsmål og observasjoner de ikke har fått svar på, og at ting de har rapportert om har blitt ignorert. De som har hatt skoen på har i liten grad blitt hørt, og det er alvorlig.

– Får man mer svar gjennom denne dokumentarserien?

– Det kommer ingen konklusjon med to streker under svaret, nei.

– Hvorfor sa du ja til å bli med i dokumentarserien?

– Jeg har aldri vært i tvil om at jeg ville være med. Jeg hadde forsket på ulykken, og TV 2 fikk tilgang på det vi hadde forsket på. Det var et dyktig TV-team som behandlet de involverte respektfullt, og vi ønsket å få fram alle stemmene – ikke kun dyrke én stemme, men de mange stemmene.

– Over til de faste spørsmålene, Marie. Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Dyrenes liv» av Alfred Brehm. Mammaen min leste dem for meg da jeg var yngre, og det var fantastisk.

– Hva gjør deg lykkelig?

– Jeg blir alltid lykkelig av å se ut i horisonten. Da finner jeg roen, enten det er på havet, fjellet eller på stranden.

– Hvem var din barndomshelt?

– Jeg var glad i Pippi.

– Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg kunne vært mer strukturert.

– Hva gjør du når du skeier ut?

– Jeg er ikke en person som skeier så mye ut, men jeg bestilte et lite glass portvin på en velrenommert bar i Porto til 50 Euro. Det var i 2005, da familien levde på lavbudsjett, fordi vi var på langtur med seilbåten.

– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Urettferdighet av alle kategorier.

– Er det noe du angrer på?

– Ja, mye. Jeg har gjort noen feil livsvalg.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Jeg skulle gjerne stått fast i heisen med Jonas Gahr Støre i en time. Da kunne jeg vært mikrofonstativ for alle de jeg har snakket med, og bedt han gjenoppta granskingen av Kielland-ulykken. Han har integritet og jeg stoler på han.


Nyeste fra Dagsavisen.no: