Nyheter

Har fått midlertidig isolasjonshotell: – Flere ble oppmerksomme på at det er et behov

Før jul sto Stavanger kommune i fare for å stå uten isolasjonshotell. Nå har de inngått en midlertidig avtale som gjelder ut januar. Etter det må de få på plass en permanent løsning.

Før jul skrev RA at Stavanger kommune kan risikere å stå uten avtale om isolasjonshotell. Tirsdag 21. desember gikk den daværende kontrakten ut, og uken før hadde kommunen ennå ikke landet en ny avtale.

Stavanger kommune hadde en forenklet anbudsrunde i høst, en såkalt konkurranse, hvor de var i kontakt med fire ulike hoteller i byen og ba om tilbud på rom som kan brukes til isolasjon. Tilbudene uteble, og da RA snakket med Eli Karin Fosse, direktør for helse og velferd i Stavanger kommune, halvannen uke før jul, begynte tiden å bli knapp. Kommunen tok derfor direkte kontakt med flere hoteller i håp om at noen av disse ville påta seg oppdraget midlertidig før de går i gang med en ny konkurranserunde.

Nå sier Fosse til RA at de har fått på plass en midlertidig avtale med Viste strandhotell.

– Vi har inngått en kortsiktig avtale med dem som gjelder ut januar, og deretter blir det å forberede en liten konkurranse hvor vi henvender oss til et utvalg hoteller og ber dem legge inn tilbud hvis de er interessert, sier Fosse.

Fikk drahjelp

Hun forteller at kommunen foreløpig er «godt dekket» gjennom avtalen med Viste strandhotell, men at de snart må i gang med en ny konkurranse igjen.

– Da vi ikke kom i mål med den første konkurransen fikk vi anledning til å gjøre en direkteanskaffelse for en kortere periode, men når den er ute må vi i gang med en ny konkurranse, sier Fosse.

– Tror du dere vil få til noe permanent denne gangen?

– Ja, det har jeg god tro på. Etter oppslaget i RA fikk jeg flere henvendelser fra leverandører som kunne være aktuelle, men da var vi allerede kommet langt i forhandlingene med Viste. Men jeg tror det vil være større interesse for det nå etter at flere ble oppmerksomme på at det er et behov for det. Artikkelen ga oss god drahjelp, sier Fosse.

Hun føler seg sikker på at kommunen nå kommer til å få på plass en fast isolasjonsavtale for perioden de trenger, men Fosse er foreløpig ikke helt sikker på nøyaktig hvor lang tid det er snakk om.

– Det er avhengig av flere ting, og vi har ikke helt landet på det, men vi trenger det en stund fram i tid. Noen måneder framover er nødvendig, og i alle fall fram til nærmere sommeren, sier Fosse.

Behovet svinger

Hos Viste strandhotell i Randaberg har kommunen ni rom tilgjengelig, og ytterligere ni rom står til disposisjon dersom det blir behov for det. Fosse sier behovet har vært lite i julen, men at dette svinger veldig. De har tidligere erfart at belegget er høyt i enkelte perioder, mens det andre ganger er så lite behov at alle rommene står ledig. Når det gjelder en fast avtale ser kommunen for seg mellom 18 og 20 rom som et greit utgangspunkt.

– Nå varsles det jo mer smitte. Tror du det vil føre til høyere belegg på isolasjonshotellet?

– Vi må være forberedt på det, men vi ser jo at de aller fleste kan isoleres i eget hjem – heldigvis. De som trenger plass på isolasjonshotell er som regel tilreisende fra andre deler av landet eller andre land, og som ikke har et eget hjem i kommunen. Det kan også være folk som bor i kollektiv eller i en felles husholdning med folk de ikke er i familie med, sier Fosse.

– Som sagt svinger det veldig hvor mange som har behov for dette. Men når smitten går opp vil det være flere som har behov for karantene- og isolasjonsfasiliteter, legger hun til.

Mer fra Dagsavisen