Nyheter

Videregående skoler i Rogaland får penger til utstyr på yrkesfag

Utdanningsdirektoratet deler ut 77 millioner kroner til skoler over hele landet, slik at de kan kjøpe inn utstyr. I Rogaland får syv videregående skoler midler. – Jeg er veldig fornøyd, sier rektor ved Jåttå VGS.

Regjeringen opplyser i en pressemelding onsdag at det deles ut 77 millioner kroner til skoler over hele landet, slik at de kan kjøpe inn utstyr på yrkesfag.

– Det er viktig at elever på yrkesfag er forberedt på den praktiske virkeligheten som venter dem i arbeidslivet. Samtidig skal det forskes på hva slags effekt slike tilskudd har, og målet er å få kunnskap som vil sørge for at flere skoler investerer i nytt utstyr, heter det i pressemeldingen.

Jåttå videregående skole er én av sju skoler i Rogaland som får statlige midler.

– Jeg er veldig fornøyd, sier rektor Bjørn Olav Lea til RA før han fortsetter:

– Vi er heldige som fikk det vi søkte om – 1,5 millioner kroner. Det var en forutsetning at skolen kunne bidra med en tredjedel av beløpet man søkte om, så vi bruker en halv million selv av egne midler.

Jåttå videregående skole har derfor to millioner kroner de kan bruke på utstyr på yrkesfag, og det kommer godt med ifølge rektoren.

– Fagfornyelse, nye læreplaner og nye fag krever nytt og kostbart utstyr, sier han og legger til at midlene skal gå til utstyr på utdanningsprogrammene elektrofag, bygg- og anleggsteknikk, og restaurant- og matfag.

Kunnskapsministeren tror på positiv effekt

Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) sier oppdatert utstyr på yrkesfag er like viktig som oppdaterte lærebøker.

– Denne regjeringen vil derfor gjennomføre et utstyrsløft for yrkesfag slik at opplæringen blir mer relevant for det arbeidslivet elevene skal ut i.

Statsråden tror en moderne utstyrspark på skolene vil ha positiv effekt på elevenes motivasjon.

– Vi kan ikke forvente å få så godt forberedte fagarbeidere som næringslivet trenger, hvis utstyret elevene bruker på skolen er fra en helt annen generasjon, sier Brenna.

Videre i pressemeldingen opplyser regjeringen om at det i utgangspunktet er fylkeskommunene som har ansvaret for videregående opplæring og som skal sørge for at utstyret skolene har er godt nok. Men, en undersøkelse som Utdanningsforbundet gjennomførte i 2020 viste at én av fire lærere på yrkesfag mente de manglet nødvendig utstyr.

– Selv om innkjøp av utstyr er et fylkeskommunalt ansvar, ser vi at det trengs et løft på dette området. Her må vi samarbeide, både staten, fylkeskommunen og næringslivet, sier Brenna.

Regjeringen kan derfor opplyse om at det er Utdanningsdirektoratet som tildeler midlene på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet. Samtidig skal det forskes på hvordan man best kan bruke slike statlige tildelinger til å stimulere fylkeskommunene til å investere i mer oppdatert utstyr.

– Det er viktig at vi holder fast ved at det er fylkeskommunene - og ikke staten - som har ansvaret for å finansiere utstyr i fag- og yrkesopplæringen. Så blir det spennende å se hva forskerne finner ut, når det gjelder hvilken tilskuddsmodell som i størst grad kan bidra til en god utvikling i årene framover, sier Brenna.

Et stort behov for oppgradering

Fylkesordfører i Rogaland, Marianne Chesak (Ap), synes det er veldig bra at sju Rogaland-skoler får midler.

– Vi er avhengige av oppdatert utstyr. Det er dyrt med utstyr, og i noen fag har vi ligget etter, sier hun til RA før hun fortsetter:

– Jeg tror at godt og oppdatert utstyr kan øke attraktiviteten til å søke yrkesfag, så vi trenger dette utstyrsløftet.

Ifølge fylkesordføreren er det et stort behov for en oppgradering i fylket.

– Mye av utstyret er veldig kostbart og det krever litt. Dette er etterlengtede midler, og helt supert, sier Chesak.

---

Disse skolene i Rogaland fikk statlige midler:

  • Randaberg videregående skole: 481.000 kroner
  • Haugaland videregående skole: 790.000 kroner
  • Jåttå videregående skole: 1.500.000 kroner
  • Karmsund videregående skole: 1.000.000 kroner
  • Sola videregående skole: 1.252.500 kroner
  • Vågen videregående skole: 300.000 kroner

---






Mer fra Dagsavisen