Nyheter

Skoletestingen i Sandnes: Mellom 40-50 positive tester fanget opp

- Testingen før skolestart har vært nyttig, sier kommuneoverlege i Sandnes, Guro Hafnor Røstvig.

Mandag denne uken var det skolestart i Sandnes. Etter oppfordring fra regjeringen ble alle elever, skole- og barnehageansatte bedt om å koronateste seg søndagen og samme dag. Dette for å fange opp så mye smitte som mulig før skolestart.

– Jeg antar at 40–50 personer i Sandnes har blitt fanget opp før skolestart. Av disse er kanskje en håndfull ansatte i skoler og barnehager, sier Guro Hafnor Røstvig, kommuneoverlege i Sandnes til RA onsdag.

Men tallene er uansett usikre. Det er vanskelig å si nøyaktig hvor mange smitteførende personer skoletestingen fanget opp.

– Det er litt vanskelig å skille ut de som har testet seg kun på grunn av skolestart, og de som også hadde andre årsaker til å teste seg. Det er heller ikke alle som meldte den positive hurtigtesten til kommunen. Disse har tatt en PCR-test uten å ha gitt beskjed til kommunen først, forklarer kommuneoverlegen.

Effekten massetestingen ville ha før skolestart var omdiskutert i forkant.

– Jeg tenker at skoletestingen har vært nyttig. Det gir oss et bilde hvordan smitten var søndag og mandag, hvor mange som var i smittsom fase de dagene. Disse har vi hindret kom på skolen da de var smitteførende, sier Hafnor Røstvig.

Hun sier også at det er for tidlig å si hvor mye massetestingen har bremset smitten i distriktet.

Det er uvisst hvor mye smitte massetestingen før skolestart fanget opp i Stavanger. Helsesjef i Stavanger kommune, Runar Johannessen, opplyser i en e-post til RA at kommunen ikke fører statistikk utover den ordinære smittestatistikken som kommunen offentliggjør hver morgen.







Mer fra Dagsavisen