Nyheter

Frp vil hastebehandle forslag om å oppheve skjenkeforbud

13. desember innførte regjeringen skjenkeforbud i hele landet. Nå vil Frp la restaurantbransjen selge alkohol for å unngå flere konkurser, og gi mer makt til kommunene.

– Vi ønsker å berge arbeidsplasser og unngå konkurser, sier stortingsrepresentant og Frp-politiker Roy Steffensen til RA.

Frp ønsker å fremme et hasteforslag om å oppheve regjeringens skjenkeforbud på restauranter på Stortinget onsdag.

– Nylig har fire skjenkesteder i Bergen slått seg konkurs. Nå ønsker vi å rette opp i det som virker ulogisk, og berge arbeidsplasser, sier Steffensen før han fortsetter:

– Det gir ingen mening at man kan spise middag på en restaurant og bestille Pepsi Max og eplemost, men ikke øl og vin.

Han mener det ikke er drikkevarene som fører til økt smitte.

– Det er antall personer til stede som kan føre til mer smitte, men de ansatte i bransjen har vist at de håndterer det også, sier Frp-politikeren.

Partiet ønsker å nå restaurantene med skjenkeforbudet.

– Mange av de henter omsetningstallene sine i alkoholsalget. Det er ikke der det er flatfyll – det er på utesteder og nattklubber. Vi tror derfor at folk vil forstå at det er strengere tiltak på barer, sier Steffensen.

Frp vil overføre makten til kommunene slik at de kan stramme inn ved behov, uten at alle andre kommuner må stenge ned samtidig.

Vil ikke vente til 14. januar

Stortingsrepresentanten forklarer at ved å fremme et hasteforslag på Stortinget – som for øvrig er veldig uvanlig – kan forslaget om å oppheve skjenkeforbudet behandles onsdag.

– Vi vet ikke enda om de andre partiene er villig til å foreta en hastebehandling, men er de ikke det er det mulighet for behandling torsdag eller tirsdag, sier Steffensen.

Han frykter at Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Høyre vil stemme nei for hastebehandling fordi de ikke ønsker å oppheve skjenkeforbudet, men påpeker at flere lokale rødgrønne ordførere har tatt til orde for forslaget.

– Forbudet varer enn så lenge til 14. januar, og det kan hende det blir forlenget, opphevet eller endret. Når vi nå ser at restauranter begjærer seg konkurs, mener partiet at vi ikke tid til å vente til da, sier Frp-politikeren.

– Jeg er optimistisk med tanke på morgendagen, men jeg blir ikke overrasket om Ap, Sp og Høyre sier nei, legger han til.

Frykter konsekvenser for hele bransjen

Tirsdag kveld sa statssekretær Ole Henrik Bjørkholt (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet til NRK at det ikke kommer til å skje noen endringer i tiltakene før 14. januar.

– Jeg frykter konsekvenser for en hel bransje på lang sikt hvis vi ikke får gjort noe nå, sier Steffensen.

– Det er tragisk for både de som driver restaurantene og de ansatte som mister inntekt og går en usikker tid i møte. Når de har vist at de klarer å håndtere dette på en god måte, synes jeg at de skal få åpne opp igjen, legger han til.

Dersom de andre partiene ikke stemmer for hastebehandling av forslaget onsdag, håper Steffensen at forbudet oppheves 14. januar.

– Hvis ikke det gjør det frykter jeg at det blir tungt og vanskelig for de som driver og jobber i bransjen. Jeg tror også at man kan oppleve en flukt fra de ansatte, sier han til RA.

NHO Reiseliv er enige med Frp

Hanne Berentzen er eier av Ostehuset, styreleder i Næringsforeningen og leder i NHO Reiseliv avdeling Rogaland. Hun er helt enig med Frp, og mener at forslaget om å oppheve det nasjonale skjenkeforbudet må hastebehandles.

– Dersom folk drar på restaurant er det for å feire noe eller støtte opp om bransjen, og da må vi gi dem muligheten til det. Vi ønsker totalopplevelsen, og selv i Danmark – hvor smitten er dobbelt så høy, har de latt bransjen skjenke, sier Berentzen til RA.

– Jeg mener vi har blitt veldig rigide med den nye regjeringen, og det er urovekkende, legger hun til.

Hun synes også at det er urovekkende med så mye smitte, og mener man skal ha respekt for det, men Ostehuset-eieren forklarer at bransjen er sliten.

– Vi har holdt på med dette i to år, og det er en psykisk belastning. Jeg kan holde hjulene i gang, men det er andre som er 100 prosent avhengig av skjenkingen, sier hun.

Hun mener at når regjeringen kan be innbyggerne oppføre seg fornuftig i julen, så må de kunne be om det i offentlig rom også.

– Og, det opplever vi at folk gjør, sier Berentzen før hun fortsetter.

– Dette fører til en helsemessig utfordring som går langt over det regjeringen kan forsvare.











Mer fra Dagsavisen