Nyheter

Slik bruker vi hyttene annerledes

Hyttekjøperne blir yngre, de vil ha høy standard, de jobber gjerne fra hytta og leie ut som en del av finansieringen.

Koronapandemi og norgesferie gjorde at 2020 var et rekordår for hyttemarkedet. Allerede ved utgangen av oktober ble årsrekorden for antall omsetninger brutt, ifølge Prognosesenteret. Som senere kunne melde om rundt 14.500 tinglyste fritidsboliger. En økning på 25 prosent fra året før.

– På landsbasis er det hittil i år solgt 9,1 prosent flere hytter enn på samme tid i 2020. 2020 var selve rekordåret med totalt 14.586 hytteomsetninger. Dette var all-time-high med en økning på over 1000 hytteeiendommer fra året før, 2019. I perioden 2015–2019 ble det årlig solgt 11.500 hytter på landsbasis, så det blir spennende å se hvor lenge trenden holder seg, sier Trond Lura, daglig leder i DNB Eiendom i Stavanger.

I Sirdal ble det i 2020 registrert 195 tinglysinger. Hittil i år er antallet 149. Det er tilnærmet like mye som det nest beste året (2018 og 151 tinglysninger) i Sirdal i løpet av det siste tiåret.

I Sirdal er snittprisen på en hytte 3,56 millioner kroner hittil i 2021. Kvadratmeterprisen er 36.200 kroner. Nærmere skisentrene øker snittprisen til 3,77 millioner og en kvadratmeterpris på 39.100 kroner.

Hytter på Rauneli i Sirdal.

Hyttekontor og utleie

Hytteinteressen skyldes blant annet at folk har fått øynene opp for at en hytte kan brukes til flere ting.

– Hytta som mer enn bare et sted man var når man hadde fri fra skole og arbeid. Spesielt flere av de yngre kjøperne i hyttemarkedet er mer fleksible i forhold til både «hyttekontor» og utleiemarkedet. En hybrid arbeidshverdag er med på å gjør det enkelt for flere yrkesgrupper å jobbe fra hytta, sier Lura og fortsetter:

– Vi ser mer og mer at flere finansierer hyttedrømmen sin ved å leie den ut framfor at den står tom i enkelte perioder. Dette har utvilsomt gjort at hyttekjøp også har blitt aktuelt for flere og flere. Vi ser også flere prosjekter som selges med utleieklausul hvor man enkelt får et selskap til å organisere utleie for seg slik at man slipper å styre med det selv, sier Lura.

– utleie forenkler det å kunne kombinere med utenlandsturer uten at det går veldig mye mer ut over lommeboken, legger han til.

Hytter på Kvæven i Sirdal.

Den typiske hyttekjøperen

Lura ser også at kjøperne blir yngre.

– Det er i snitt voksne mennesker som er den typiske hyttekjøperen, og fram til 2020 så vi en jevn økning i snittalder opp til 49 år. I 2020 og 2021 har det imidlertid vist seg at det nå er yngre og yngre mennesker som kjøper seg hytte. Nå er snittalderen 48,5 år. Nær 80 prosent av hyttekjøpene blir gjort av folk i parforhold, og bruttoinntekten for hyttekjøperen i Rogaland er i snitt 975.000 kroner, forteller Lura.

Han forteller også at kravene er større enn før.

– Kjøperne vil ha en god standard, med alle fasiliteter tilgjengelig. Ofte er standarden bedre enn hjemme.

Hytter på Brendelie i Sirdal.

– Sirdal holder seg bra

Eiendomsmegler Dan Chruickshank i Eiendomsmegler 1 har solgt 18 hytter i Sirdal de siste tre månedene.

– Sirdal har vi sett over tid har blitt bedre og bedre. Til tross for nedgangstider i byene, har Sirdal-markedet holdt seg bra. Det tyder på at folk over tid har spart opp fordi de har et ønske om en fritidsbolig. Sirdal er også lett tilgjengelig, med kun 1,5 time kjøring, for en stor region – fra Rennesøy til Egersund, sier Chruickshank.

– I tillegg har Sirdal utvidet tilbudet. Skitrekk har gått sammen og utvidet. Det er flere langrennsløyper, klatrepark har kommet. Sirdal har enda mer blitt en helårsdestinasjon.

Chruickshank forteller at hyttekjøperne ser for seg en helårsbruk. Det er ikke bare ski i vintermånedene som gjelder.

– Man ser at det er storfamilien som kjøper sammen, og man ser unge voksne som finner en løsning med at de i perioder leier ut hytta for å dekke den årlige driftskostnaden. Det er flere som spør om utleiemuligheter på visningene nå enn før, sier Chruickshank.

– Dette henger nok også sammen med prisutviklingen. Det er dyrere å kjøpe hytte i dag enn for 15–20 år siden. Kan man leie ut i perioder man ikke bruker hytta selv, vil et hyttekjøp bli mer aktuelt for flere, legger han til.

Mange hytteeiere har også sett at hytta er et kjekt alternativ til hjemmekontor for mange yrker.

– Mange har fått en aha-opplevelse på akkurat dette. I tillegg har mange bedrifter gått fra å ha en kultur om tilstedeværelse på kontoret til en større aksept for hjemmekontor og møtevirksomhet på nettet. Dette henger også samen med teknologiutviklingen, sier Chruickshank.

Lavollen i Sirdal.

Mer fra Dagsavisen