Nyheter

Ingen hoteller vil være karantenehotell i Stavanger: – Det begynner å haste

Kommunens nåværende isolasjonsavtale går ut 21. desember. Foreløpig har de ikke funnet en ny leverandør.

– Vi har hatt en anbudsrunde, men ingen av hotellene som ble invitert til å legge inn tilbud ønsker å ta den funksjonen. De er redde for smitte, og da særlig omikron. Det betyr at vi har en betydelig utfordring lenger ut i desember hvis vi ikke kan skaffe oss et nytt isolasjonshotell.

Det sa Eli Karin Fosse, direktør for helse og velferd i Stavanger kommune, under en orientering i kommunalutvalget forrige uke. Da fortalte hun utvalgets representanter at nåværende kontrakt går ut 21. desember, og at de foreløpig ikke har funnet en ny leverandør, da verken nåværende eller andre har lagt inn tilbud.

Da RA snakket med Fosse fredag ettermiddag sto de fortsatt på stedet hvil.

– Jeg er ikke stressa, men vi jobber ganske aktivt med å få dette på plass. Jeg har tro på at vi skal klare å finne en midlertidig løsning vi kan leve med noen uker. Men det er selvfølgelig en bekymring, og det hadde vært godt å få det på plass. Det er mange utfordringer å håndtere på én gang nå, sier Fosse.

Stavanger kommune har hatt en forenklet anbudsrunde, en såkalt konkurranse, hvor de har vært i kontakt med fire ulike hoteller i byen og bedt om tilbud på rom som kan brukes til isolasjon. Så langt har tilbudene uteblitt og tiden begynner å bli knapp, så kommunen har derfor tatt direkte kontakt med flere hoteller i håp om at noen av disse vil påta seg oppdraget midlertidig før de tar en ny konkurranserunde senere.

– Nå begynner det å haste, og siden vi ikke fikk noen tilbud i anbudsrunden har vi anledning til å gå i direkte dialog med leverandører for å få til en avtale for en kort periode. Vi er derfor i dialog med flere mulige leverandører, men vi får nok ikke landet noe før senere i uken. Nå er vi i en tvangssituasjon, for vi er forpliktet til å ha et hotell til isolering, sier Fosse.

I covid-19-forskriften er det nemlig et krav om at kommuner skal ha lokaler til disposisjon til smittede som ikke kan isoleres i egne hjem.

Åpen for andre løsninger

Under forrige ukes kommunalutvalg spurte Frode Myrhol (FNB) om det er noen mulighet for Stavanger kommune, gjennom smittevernloven, å tvinge noen til å inngå en slik avtale.

– Vi har undersøkt med statsforvalteren om det er mulig å rekvirere hotellrom, men det har vi ikke rett til. Derfor er vi avhengig av å finne en leverandør som kan hjelpe oss gjennom de neste ukene før vi lyser ut en ny konkurranse, sier Fosse.

– Er det aktuelt for dere å samarbeide med andre kommuner, som for eksempel Sandnes eller Sola, eller må hotellet ligge i Stavanger?

– Det må ikke være i Stavanger. Vi er åpen for andre løsninger og har for øyeblikket dialog med nabokommunene. Det som er utfordrende med isolasjonshotell i en annen kommune er at vi er forpliktet til å gi de smittede nødvendig helsehjelp og medisinsk tilsyn. Vi bruker våre egne hjemmesykepleiere og leger til den jobben, og det blir litt mer krevende med en gang de er isolert i en annen kommune. Men nå er det viktigste å få dette på plass, så vi er åpen for alle type løsninger for å få landet dette, sier Fosse.

Det stilles ingen spesielle krav til et isolasjonshotell, annet enn at det skal være tilgang på privat bad og toalett, og det må være mulig å få matservering på rommet.

Til nå har kommunen hatt 12 isolasjonsrom til disposisjon, og de har i tillegg leid ekstra rom i perioder. Nå ser de behovet for litt flere, og er derfor på leting etter mellom 15 og 20 hotellrom. Kompensasjonen er en del av forhandlingene, og Fosse understreker at det er kommunen som tar kostnaden for rommene.

Takket nei

Fosse tror hotellene vegrer seg for å påta seg ansvaret på grunn av den økende smitten, og da spesielt den nye omikron-varianten. I tillegg tror hun det kan være en vurdering knyttet til kapasitet, da hotellene i det siste har hatt bedre belegg enn på lenge.

– Vi registrerer nok en litt mer positiv holdning etter at de nasjonale tiltakene ble innført, og det kan være fordi hotellene ser at de ikke vil være fullbooket den nærmeste tiden. De nye tiltakene hindrer ikke folk fra å reise, men de fører nok til at folk reiser mindre. Hele samfunnet roer seg ned med så mange begrensninger som er kommet nå, sier Fosse.

Den opprinnelige avtalen om isolasjon ble inngått mellom Stavanger kommune og daværende Scandic Forum i oktober 2020. Hotellet gikk ut av Scandic i september og heter nå Stavanger Forum Hotel. De overtok kontrakten om isolasjon som løper ut 22. desember. Stavanger Forum Hotel takket opprinnelig nei til det nye anbudet fra kommunen, men hotelldirektør Lars Strøm sier til RA at de nå er i ny dialog med kommunen, etter initiativ fra sistnevnte.

Han vil understreke at Scandic Forum Hotel ikke er et isolasjonshotell, men at kommunen har disponert én av hotellets etasjer som en del av isolasjonsavtalen.

– Vi valgte å ikke levere nytt tilbud, men vi er nå i direkte dialog med kommunen for å se om vi kan komme til en avtale. I og med at det er en pågående dialog ønsker jeg ikke å uttale meg mer enn det, sier Strøm.

– Hotellet julestenger 22. desember. Vi har likevel tilbudt kommunen å fortsette med å ta inn isolasjonspasienter når vi åpner etter jul for å hjelpe kommunen fram til de har en ny og permanent løsning på plass, for å unngå at kommunen står uten et tilbud i en periode, legger han til.

Mer fra Dagsavisen