Nyheter

Slik er smittesituasjonen: – Julen 2021 blir særs krevende

Smitten øker, de smittede blir stadig yngre og smittesporingssystemene er i knestående.

– Jeg vil ikke si jeg er stressa, men jeg opplever situasjonen som veldig krevende. Vi må nok leve med viruset en stund framover, men akkurat nå herjer det fælt med oss. Vi håper jo denne bølgen går over innen de neste månedene, sier Ruth Midtgarden, smittevernoverlege i Stavanger.

– Det så jo så bra ut. Hva skjedde?

– Samfunnet ble gjenåpnet og alle kontaktreduserende tiltak som beskyttet oss ble borte. I tillegg går effekten av vaksinen ned over tid. Så det har nok truffet oss ganske sterkt at vi fikk en gjenåpning nesten samtidig som vaksineeffekten begynte å dale, sier Midtgarden.

Tirsdag morgen orienterte hun om koronasituasjonen for kommunalutvalget i Stavanger. Her fortalte hun blant annet om stigende smitte og et smittesporingssystem «i knestående». Videre opplyste smittevernoverlegen at de venter fortsatt økt smitte i tiden framover, og at det forventes at den nye virusvarianten omikron vil bre seg i Norge den kommende perioden. I tillegg tror de belastningen i helsetjenesten vil være høy på grunn av covid og andre infeksjoner.

– Stavanger har hatt en ganske tydelig økning den siste tiden, og vi nærmer oss byer vi helst ikke vil sammenligne oss med. Vi har vært heldige lenge, men nå stiger det bratt hos oss også, sier smittevernoverlegen.

Hun forklarer at kommunen nå får beskjed om nye koronapositive på to ulike måter; gjennom beskjed fra laboratoriet på Stavanger universitetssjukehus og ved at den enkelte selv melder ifra dersom vedkommende har testet positivt på en hurtigtest. Mandag var det 138 nye smittetilfeller i Stavanger, og Midtgarden forklarer at TISK-teamet (Testing, Isolasjon, Sporing og Karantene) ikke rekker å ringe alle som er smittet.

– Tanken har vært at vi skal ringe alle, men vi ser nå at det er slutt på den tiden hvor vi får til det. Av de 138 smittede i går ble 65 forskjøvet over til i dag, og da jeg forlot kontoret for litt siden var de 80 på etterskudd. Fra i dag av kommer vi derfor til å sende ut SMS med den informasjonen som trengs om nærkontakter og isolasjonstid. Dette er en utvikling vi har sett de andre storbyene. Vi hadde håpet vi ikke skulle komme hit, men vi kom dit fort nå, sier Midtgarden.

En stor belastning

De fleste som blir alvorlig syke er fullvaksinerte eldre og uvaksinerte middelaldrende, men Midtgarden sier kommunen nå ser samme trend i Stavanger som i de andre storbyene, nemlig at det blir stadig flere smittede i de yngre aldersgruppene. I denne gruppen er det barn og unge i alderen 0–9 og 10–19 som stiger raskest, og ifølge Midtgarden blir disse ofte smittet i barnehage eller skole, før de så smitter videre til søsken, foreldre og andre husstandsmedlemmer.

Både smittevernoverlege Midtgarden og direktør for helse og velferd, Eli Karin Fosse, snakket også om utfordrende situasjoner for fastleger, legevakt, helseinstitusjoner og sykehus. Fra slutten av oktober og fram til i dag har kommunen håndtert 47 smittesituasjoner i helse- og omsorgstjenesten i Stavanger, og per i dag er det fortsatt 15 avdelinger eller virksomheter som er under oppfølging med en aktiv smittesituasjon.

– Det er en stor belastning for virksomhetene våre nå, med testregimer, beredskap og fullt smittevernutstyr. Det er også et høyt sykefravær som i stor grad er relatert til luftveisinfeksjoner, men også fordi folk begynner å bli veldig slitne og kanskje har lavere terskel for å ta noen dager hjemme for å samle krefter, sier Fosse.

– Det er lite reservekapasitet hvis vi får ett eller flere store smitteutbrudd. Virksomhetslederne må derfor tenke gjennom hvem som eventuelt kan tilbakekalles fra jule- og nyttårsferie dersom det blir så ille at det blir nødvendig. Deretter må vi tenke på hva vi kan nedprioritere eller nedskalere dersom det blir et omfattende influensautbrudd på toppen av denne situasjonen. Forhåpentligvis kommer vi ikke dit, men vi må tenke gjennom det, legger hun til.

Ingen ny kontrakt

Videre nevnte Fosse flere utfordringer kommunen potensielt står overfor i tiden som kommer.

– Det er usikkerhet knyttet til tilgang på hurtigtester. De skal komme, men vi vet ikke når. Vi har en del igjen, men ikke mer enn til en ukes forbruk, sier direktøren.

Videre har det vært snakket om å reetablere en teststasjon i Forum, men på grunn av den nye omikron-varianten er tilbakemeldingen fra smittevernrådgiverne at en ny eventuell teststasjon må befinne seg utendørs. Det blir kommunen derfor nødt å jobbe videre med hvordan de skal løse, forklarer Fosse.

På toppen av det hele går kontrakten på Stavangers isolasjonshotell ut 21. desember.

– Vi har hatt en anbudsrunde, men ingen av hotellene ønsker å ta den funksjonen. De er redde for smitte, og da særlig omikron. Det betyr at vi har en betydelig utfordring lenger ut i desember hvis vi ikke kan skaffe oss et nytt isolasjonshotell, sier Fosse.

En tøff jul

Også beredskapssjef Torstein Nielsen benyttet anledningen til å snakke om en presset helsetjeneste.

– Smitten vil øke framover, samtidig som andre luftveissykdommer kan skape ytterligere utfordringer. Den samlede belastningen på helsetjenesten er alvorlig, og vi må regne med at sykefraværet vil øke. Det er en risiko for at kommunale helsetjenester vil blir overbelastet dersom de ikke allerede er det, sier Nielsen.

Tirsdag kveld varsler regjeringen at det vil komme nye, nasjonale tiltak. Nielsen sier det vil ta mellom sju og ti dager før man ser effekten av nye tiltak, og at vi innen den tid har kommet oss nærme jul.

– Det er ingen grunn til å legge skjul på at julen 2021 blir særs krevende, og det blir en tøff jul, sier beredskapssjefen.

Overfor RA utdyper han:

– Vi oppfatter at flere og flere innser at dette blir vanskelig. Den situasjonen som nå beskrives i skole, barnehage og helsetjenesten vil ikke snu med mindre en innfører effektive tiltak. Smitten vil bare øke, og den vil finne fram til de uvaksinerte eller mennesker i risikogrupper. Det er kritisk nå, og da må vi få på plass tiltak som gjør at vi kan få den hvilen for kritisk utsatt personell, og at en igjen kan få kontroll på smitten. Uten tiltak ser ikke dette bra ut i det hele tatt, sier Nielsen.

Det eneste positive som ble pekt ut i løpet av orienteringen var statusen på vaksinering. Per i dag er nærmere 87 prosent av de over 18 år fullvaksinerte, og rett over 90 prosent er vaksinert med én dose. Totalt er 100.000 personer vaksinert med to doser i Stavanger. Etter at Forum Expo igjen åpnet som vaksinesenter 1. desember har kommunen god kapasitet og det skal være lett å finne timer både til drop-in og timeavtaler.

Mer fra Dagsavisen