Nyheter

Stor etterspørsel etter ved: – Helt hysterisk

Høye strømpriser og kaldt vær har gjort at folk fyrer som aldri før. Hos Stavanger Ved har pågangen eksplodert.

– Det er et veldig spesielt marked nå. Jeg vil si det er helt hysterisk. Det henger jo sammen med den utrolig høye strømprisen og at folk ønsker alternative varmekilder. Sånn det er i dag er det nesten billigere å kjøpe en sekk med ved på bensinstasjonen enn å ha på varmeovnen hjemme, sier Ivar Kloster, daglig leder i Stavanger Ved.

Han sier etterspørselen etter ved er enorm og at han ikke har «nubbekjangs» til å få tak i nok.

– Ingen har mulighet til det med den etterspørselen som er nå. Vi har et lønnsnivå i Norge som gjør at det er dyrt å produsere ved i stor skala, og vi er derfor avhengig av å kjøpe fra utlandet. Den siste tiden har engelskmennene vært på hugget for å kjøpe ved fra Baltikum, noe som gjør at prisene presses opp. Når etterspørselen er så stor vil produsentene ha mer betalt, sier Kloster.

90 prosent av veden han kjøper kommer fra de baltiske landene, og med økte priser fra leverandøren har også Kloster sett seg nødt til å sette opp prisene. Heldigvis har de fleste forståelse for det, sier Kloster, som selger ved både til privatpersoner, butikker og bensinstasjoner.

Har eksplodert

Kloster tror mange som selger ved har doblet omsetningen sin denne høsten.

– Når begynte den store pågangen?

– Allerede etter påske i fjor, for da hadde vi en veldig stram, kald vinter med vedmangel. Som regel begynner ikke vedsesongen før i august eller september, men folk husket hvor kaldt det var, og derfor begynte de å kjøpe ved allerede i mai. På det tidspunktet var det allerede full fyr i butikken, sier Kloster.

Stavanger ved, Ivar Kloster

– Og så har det holdt seg sånn siden?

– Nei. Så eksploderte det. For et par måneder siden, da avisene skrev at det kan bli rasjonering på strøm, da smalt det. Og det har bare økt siden. Og det skyldes jo mye at strømprisene har økt så ekstremt, sier han.

– Vedbransjen må jo være en grei bransje å være i nå for tiden, da?

– Nei, egentlig ikke. Det er mye mas, lite ved og du klarer ikke yte den servicen du ønsker. For meg hadde det vært bedre med en normalsesong. Jeg skal gjerne selge til de samme kundene igjen neste år, og jeg vil ikke at de skal føle at vi lurer dem, sier Kloster.

– Det er et veldig hett marked nå. Men det er jo ikke løye det, når du ser hva vi må betale for strømmen, legger han til.

Helt ribba

En av dem Kloster leverer ved til er Helgø Meny Sandved, og den dagen RA treffer ham har han levert to paller med ved til butikken.

Butikksjef Marianne Abrahamsen sier de allerede er blitt utsolgt for ved én gang, og at de nå har fått ladning nummer to.

– Det gikk ganske fort tomt sist, og det var stor etterspørsel mens vi var tomme, sier Abrahamsen, som forteller at det tok cirka halvannen uke fra de gikk tomme til de fikk påfyll.

Hun sier de i år har solgt merkbart mer ved enn i fjor, og at det de har hatt inne har blitt solgt unna fortere enn tidligere.

– Jeg tror folk kjøper mer om ganger for å sikre seg nok ved, sier butikksjefen til RA.

Også Plantasjen på Forus har merket pågangen i det siste.

– Vi er helt tomme. Nå er det bare opptenningsved igjen. Det er helt ribba, sier butikksjefen til RA.

Hun forklarer at de gikk tomme for ved torsdag kveld, og at de har fått beskjed om at det er store leveranseproblemer.

– Det har virkelig gått fort unna, og vi får spørsmål både via telefon og i butikken om vi har ved og når vi får inn mer, sier hun.

– Vi har vært tomme for ved tidligere også, men nå er det kanskje mer ekstremt. Det har ikke vært på dette nivået tidligere. Vi har pleid å ha god tilgang på ved, men nå fyker det som sagt unna, sier butikksjefen.

Snøen påvirker

Også hos Coop Obs Bygg-butikkene selges det mye ved for tiden. Regiondirektør i Coop Sørvest, Liv Skretting, forklarer at kjeden selger godt med ved hvert år, men at snø og høye strømpriser virkelig har fått det til å gå unna. Fredag ettermiddag forteller hun at avdelingene på Bryne og Sandnes for øyeblikket er helt tomme for ved.

– Vi trodde ikke vi skulle gå tomme, men det har vi dessverre gjort. Men det er viktig å understreke at det kommer mer neste uke. Vi har bestillinger inne, så kundene vil få ved. Og hvis vi deler litt vil alle få, sier Skretting.

Obs Bygg-kjeden selger store mengder ved hvert år. I fjor solgte de 1,5 millioner sekker, mens i år anslår de å selge to millioner sekker på landsbasis.

– Det er normalt at vi selger mye ved – det gjør vi hvert år. Og vi vet at vi selger ekstra mye når snøen og kulden kommer, for da er det mange som handler ved på impuls. Akkurat nå er det kombinasjonen snø og høy strømpris som gjør at det er så ekstremt stor pågang. Det er de to tingene som gjør at vi kjøper mer ved, og som gjør at enkelte kjøper litt ekstra, legger hun til.

---

SLIK FYRER DU RIKTIG:

Bygg bålet riktig: Plasser et par tørre vedkubber nederst og bygg noen etasjer med mindre kvist og opptenningsved. Legg to til tre opptenningsbriketter øverst.

Tenn fra toppen: Opptenning fra toppen gir raskere oppvarming av brennkammeret, noe som gjør at man hurtig får god trekk i ovnsrør og pipe, mer oksygen til flammene og høyere temperatur.

Sørg for nok luft: La ventilene i vedovnen være helt åpne og sett gjerne ovnsdøren på gløtt de første 15 minuttene til det brenner godt. Ikke steng spjeldet så mye at flammen dør ut. Sørg for at det er nok friskluft i rommet, slik at ildstedet får «pusteluft».

Nytt ilegg av ved bør gjøres når flammene begynner å forsvinne og det meste av ved er blitt til glør. Unngå å fylle store mengder ved i ovnen og følg bruksanvisning.

God forbrenning oppnår man når det er balanse mellom mengde luft til forbrenningen og gassene som skal forbrennes. Det er et godt tegn når man ser et blålig skjær i flammene som brenner rolig, uten at det dannes røyk.

Kilde: Rogaland brann og redning IKS.

---

Mer fra Dagsavisen