Nyheter

Utelivet: Lite avbestillinger og mye folk på byen

Til tross for ulike koronatiltak og anbefalinger fra lokale og nasjonale myndigheter, ble det en travel julehelg på byen i Stavanger.

Rett før helgen innførte ordførerne på Nord-Jæren påbud om bruk av munnbind hvis du ikke kan holde nok avstand til andre på bussen, i drosjer og butikker og på kjøpesentre. Samtidig som de oppfordret folk til «å tenke selv.»

Dagen etterpå gikk også regjeringen ut med nye nasjonale og regionale koronatiltak og anbefalinger. Blant annet ble det anbefalt å redusere antall nærkontakter, å holde en meters avstand der det er mulig, og unngå klemming og håndhilsning.

Ingen tiltak eller anbefalinger er direkte rettet mot utelivet.

Leif Birger Hovland er daglig leder i Herlige Stavanger, og kan opplyse om at det har vært en travel julehelg på byen i Stavanger.

Leif Birger Hovland, daglig leder i Herlige Stavanger

– Jeg tror det var helt fullt på alle våre restauranter i Stavanger. I «vanlige år» er dette en av de alle mest populære helgene, og det ble det i år også. Vi er nesten tilbake på 2019-nivå, sier Hovland til RA.

Han forteller at det enda er et par uker igjen som pleier å være travle, og at det foreløpig er veldig lite endringer i bestillinger.

– Men noen endringer er det jo alltid. Nå er det noen som har en sårbar arbeidsplass, som har ekstra «forsiktighetsregel», som dessverre har måtte flytte eller avlyse arrangement, men vi har ikke hatt så mye av det. Også har vi fått nye bestillinger, så langt ser det ut som det kan bli en ganske hyggelig jul i år, sier Hovland.

Også Bjørn Erik Sandvaag, daglig leder på Gaffel og Karaffel, kan fortelle om fulle hus denne helgen.

– Noen avbestillinger har vi fått, men over 80 prosent gjennomføres som planlagt. Vi håper alle følger politikernes råd om å leve mest mulig normalt, og følge gjeldende smittevernregler, sier Sandvaag til RA.

Positive til koronapass

– Er dere bekymret for at folk kommer til å slutte å gå ut på grunn av signalene fra politikerne?

– Vi er usikre på hva som skjer tidlig neste år, det er en felles utfordring. Kombinasjonen av smitteverntiltak og vaksinasjon tar noe tid før det kanskje munner godt nok, så det skaper jo så klart en usikkerhet. I Oslo skjedde det endringer på et par timer, og det kan så klart skje her også. Det vet vi ikke. Det er helt umulig å si om og når vi kommer tilbake til sånn det var før vi hadde hørt om viruset, det er en usikkerhet som påvirker oss alle sammen, sier Leif Birger Hovland er daglig leder i Herlige Stavanger.

Han sier de er positive til en eventuell bruk av koronapass eller koronasertifikat for å kunne holde byen åpen.

– Jeg var selv i København en dag, og da brukte de EU sitt koronapass, som vi har på telefonen allerede. Det synes vi kanskje de kunne begynt med i Norge også, før de eventuelt utvikler sin egen løsning etter hvert. Koronapass vil kunne øke sikkerheten langsomt, slik at flere tester seg. Det er et tiltak vi er veldig positive til.

– Spesielt en norsk løsning, som gjør at folk kan teste seg før de skal på noe, kan være en grei løsning på lengre sikt for å kunne fortsatt ha åpent reiseliv, restauranter, kulturliv og uteliv. Det er ingen fasit her, men det er et tiltak som ikke er uforholdsmessig. Selv om det kan være litt tungvint, kan det være redningen, legger han til.

Hovland understreker at de er utrolig glade for at de så langt har kunne hatt åpent.





Mer fra Dagsavisen