Nyheter

Mongoland-visningene på Tou utsolgt

Tradisjonen tro skal «Mongoland» vises på Tou før jul i år igjen. Til tross for to ekstravisninger er alle visningene allerede utsolgt. – Det er ganske utrolig at en 20 år gammel Stavanger-film ennå er så populær at folk vil se den år etter år, sier produksjonsleder.

Siden 2018 har Tou vist Stavanger-filmen «Mongoland» før jul, og i år er intet unntak. Torsdag 9. desember vises filmen parallelt i Maskinhallen og Scene 1, og på grunn av stor pågang og interesse har de valgt å sette opp to ekstraforestillinger samme kveld. Alle fire visningene er nå utsolgt.

– Det er interessant at i disse tider – når vi så å si ikke selger billetter til tross for at vi bruker mye penger på annonser, så selges «Mongoland»-visningene ut. Det solgte seg selv, sier Sebastian Waldejer til RA. Han er produksjonsleder på Tou.

Han synes det er kjekt at alle forestillingene er utsolgt, men med tanke på koronapandemien har han noen betenkeligheter.

– Vi følger med fra dag til dag, og vi følger alle anbefalingene, sier han.

– Det viser at folk har lyst til å gjøre noe sosialt sammen, og det er ganske utrolig at en 20 år gammel Stavanger-film ennå er så populær at folk vil se den år etter år.

Filmen er remastret og kvaliteten på lyden er forbedret.

Kun 240 billetter

Selv om både Maskinhallen og Scene 1 kan huse ganske mange publikummere, har Tou bestemt seg for å selge kun 60 billetter til hver visning.

– Vi møblerer det, og gjør det fint og koselig. Det er en del av tradisjonen, sier Waldejer.

– Vi kunne sikkert solgt det ut hvis vi hadde hatt stolrader, men det blir ikke det samme, legger han til.

Selv om det er utsolgt forteller produksjonslederen at det vil være mye rom og god plass i lokalene.

– Vi følger med på restriksjonene, og i verste fall blir det avlyst hvis vi ikke finner det forsvarlig. Det er ikke sånn at vi kjører på uansett, sier han.

– Ikke annet å gjøre enn å rope hurra

««I den romantiske komedien fra 2001 spiller flere kjente Stavanger-skuespillere en stor rolle. Både Kristoffer Joner, Silje Salomonsen og Pia Tjelta er å se i filmen, i tillegg til Vegar Hoel som gikk bort i november.

– Vi vil ikke gjøre dette til en trist begivenhet, for han hadde ikke ønsket det, men vi gir billettinntektene til familien hans. Det kommer også til å være et par overraskelser, og en etterfest på Øst etter filmen, sier Waldejer og legger til at dit kan alle som vil komme.

– Vi gjør litt ekstra stas på det, og pynter lokalet i «Mongoland»-stil med filmeffekter. Og så blir det et par stunt som får være en overraskelse, sier han.

«Mongoland»-regissør Arild Østin Ommundsen synes det er kjempekult at Tou har solgt ut fire visninger av filmen hans neste uke.

– Det er veldig gøy. Det er ikke sånn at man tenker at det man lager skal settes pris på 20 år etter, sier Østin Ommundsen.

– Det er ikke annet å gjøre enn å rope hurra.

Regissøren synes det er snålt, kjekt og rørende og veldig stas at Tou velger å vise filmen hvert år.

– Det er en film mange har et emosjonelt forhold til. Ja, det handler om filmen, men det handler også om folks følelser knyttet til filmen, julen og hjembyen. Jeg vet at det er veldig mange som se den, sier Østin Ommundsen.

Han tror det har blitt som et ritual for folk, og forteller at det finnes flere som kan nesten alle replikkene i «Mongoland».

– Det er en interaktiv stemning, og det er en sosial ting, sier han og legger til at han skal se filmen på Tou 9. desember.

– Det er alltid rart å se filmen om igjen, sier Østin Ommundsen.

26. november kunne Stavanger Aftenblad melde at planene om «Mongoland 2» skrinlegges.

Vises flere steder i Norge

Det er Norsk Filmdistribusjon som distribuerer «Mongoland». Filmsjef Martin Svalastog forteller RA at det er flere kinoer som har startet med lik tradisjon som Tou, og viser Stavanger-filmen før jul.

– I år blir det en ekstra oppmerksomhet rundt den på grunn av filmens 20-årsjubileum. Stavanger, Sandnes, Bryne, og andre byer i Norge kommer til å vise den. Det er blitt en juletradisjon for mange å se den, sier han før han fortsetter:

– Det er noe spesielt med julen og julefilmer. Folk liker å gjøre det de pleier å gjøre, og selv om filmen er tilgjengelig både fysisk og på stream, så er det noe med den opplevelsen man får av å se den med venner i kinosalen.

Det er opp til hver enkelt kino hvor mange visninger av filmen de setter opp, og Svalastog informere om at filmen kommer til å være tilgjengelig for kinoene i årene framover.

– Vi er bare glad den blir satt opp, sier filmsjefen til RA.




Mer fra Dagsavisen