Nyheter

Omikron påvist i Norge: - Vær forberedt på skjult omikron-smitte

To tilfeller bekreftet i Norge. Personene har vært på reise i Sør-Afrika. Helseministeren sier Norge er forberedt.

Sju av ti nordmenn seier dei har tillit til at dei vil få tilstrekkeleg behandling av helsevesenet om dei skulle bli smitta av koronaviruset. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB / NPK

Det er bekreftet to tilfeller at omikronvarianten i Øygarden kommune. De to personene som er smittet, har vært på reise i Sør-Afrika. Det melder NTB.

Øygarden kommune opplyser at det er registrert to tilfeller av varianten i kommunen.

Ordfører Tom Georg Indrevik sier at de to som er bekreftet smittet, har vært på reise i Sør-Afrika.

– Vi har hatt kontakt med Folkehelseinstituttet gjennom helgen, og det er tatt ekstra forholdsregler når det gjelder de som er smittet av omikronvarianten, sier ordføreren.

Tirsdag ble det kjent at Ullensaker kommune hadde sendt tre positive koronaprøvesvar til sekvensering for omikronvarianten.

Mandag innførte regjeringen flere nye tiltak knyttet til denne nye virusvarianten. Blant annet er isolasjonstiden forlenget til sju dager for personer som tester positivt for korona og kan være smittet med omikron. I tillegg må husstandsmedlemmer og andre nære personer i smittekarantene i ti dager.

Nakstad: Vær forberedt på skjult omikron-smitte

Det er ikke overraskende at det er bekreftet smittetilfeller av omikronvarianten også i Norge, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad.

Øygarden kommune bekreftet onsdag formiddag at to personer har fått påvist smitte av koronavarianten. Helsemyndighetene har i flere dager gitt uttrykk for at det kun var spørsmål om tid før smitten ble bekreftet her i landet.

– Det er ikke overraskende at omikronvarianten påvises i hele Europa nå, også i Norge. Det viktigste er at kommuner med påvist smitte driver effektiv smittesporing, skriver Nakstad i en tekstmelding til NTB.

– Vi må også være forberedt på at det også kan være skjult smitte i landet allerede. Derfor er gjeldende smittevernråd svært viktige å følge for alle, skriver han.

Kjerkol: Har planer for å håndtere smitten

To tilfeller av omikronvarianten er påvist i Øygarden kommune. Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) sier at Norge er forberedt.

– Jeg forstår at det kan virke skremmende på noen, men vi har vært forberedt på det både i Norge og internasjonalt, og har planer for å håndtere smitte umiddelbart, sier Kjerkol til NTB.

Onsdag ble det bekreftet at to tilfeller av den nye virusvarianten omikron er påvist i Øygarden kommune. De to personene som er smittet, har vært på reise i Sør-Afrika.

Kjerkol forteller at de smittede er satt i isolasjon, og at deres nærkontakter i karantene.

Helseministeren vil onsdag holde pressekonferanse om omikronsmitten. Avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet (FHI) og helsedirektør Bjørn Guldvog kommer også til å være til stede.

Ikke overrasket

Verken helsedirektør Guldvog eller assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er overrasket over at omikronvarianten nå er påvist i Norge.

– Det viktigste er at kommuner med påvist smitte driver effektiv smittesporing. Vi må også være forberedt på at det også kan være skjult smitte i landet allerede. Derfor er gjeldende smittevernråd svært viktige å følge for alle, sier Nakstad.

Guldvog sier at Folkehelseinstituttet og Helsedirektoretat løpende vil gi råd til de berørte kommunene om hvordan situasjonen skal håndteres videre fremover.

Flere tilfeller til analyse

En rekke mistenkte tilfeller av omikronvarianten er onsdag til analyse ved ulike laboratorier i landet, opplyser FHI.

Tirsdag ble det kjent at Ullensaker kommune har sendt tre positive koronaprøvesvar til sekvensering for omikronvarianten.

Kjerkol sier at det viktigste nå er å sette opp vaksinetempoet.

– Den nye virusvarianten understreker behovet for et høyt tempo i vaksineringen med første og andre dose til dem som ikke har fått dem, og oppfriskningsdose til dem som skal ha den. Vaksinearbeidet må prioriteres, sier Kjerkol.

Strammet inn

Regjeringen har den siste tiden innført flere tiltak for å bremse spredningen av omikronvarianten i Norge. Før helgen ble det bestemt at alle reisende fra åtte land sør i Afrika må i karantene ved ankomst til Norge.

Innreisetiltaket ble fulgt opp av strengere regler for karantene og isolasjon for personer som kan være smittet med omikronvarianten og deres nærkontakter.

– Sammen med FHI og Helsedirektoratet følger vi situasjonen fra time til time og ser på om tiltakene skal justeres eller forsterkes, sier Kjerkol.