Nyheter

Fikk lære livredning i sjøen

Stavanger kommune har inngått samarbeid med Redningsselskapet Region Vest for å tilby kurs i teoretisk og praktisk selvberging og livredning i sjø for alle elever på 9. trinn. Onsdag fikk en klasse ved Kannik skole kjenne på vannet og teste kurset.

– Det gikk bra og var ganske gøy, sier Vilde Fjermestad og Maia Nedrebø Tuseth til RA.

De har nettopp kommet opp fra sjøen ved Jåttåvågen båtforening, som anslås å være rundt sju grader kaldt. Sammen med resten av klasse 9B ved Kannik skole har de fått prøvd et kurs i selvberging og livredning i sjø.

Nye reviderte læreplaner i kroppsøving innført i 2020 gir lovpålagt krav om utendørsøving på sikkerhet i, ved og på vann. På bakgrunn av dette har Stavanger kommune inngått et samarbeid med Redningsselskapet Region Vest for å tilby kurset Trygg i Vann, kurs i selvberging og livredning i sjø – et teoretisk og praktisk kurs for alle elever på 9. trinn.

– Vi har lært om forskjellige måter man kan redde mennesker på hvis de har redningsvest, og hvordan vi skal kaste ut livbøyer hvis det er nødvendig, sier Maia.

Klassevenninnene tror det er utrolig viktig med denne typen undervisning i skolen.

– Det er bedre om man vet hva man skal gjøre dersom det oppstår et krisetilfelle, sier Maia og legger til at hun syntes det kjekkeste under kurset var å være i sjøen med våtdraktene på.

Uten onsdagens opplæring tror Vilde det ville vært vanskelig å gjennomføre hjerte- og lungeredning på noen.

– Jeg visste ikke hvor jeg skulle ta hjertekompresjonene, så det lærte jeg nå, sier hun til RA.

Vilde Fjermestad og Maia Nedrebø Tuseth syntes det var gøy og lærerikt å være med på Redningsselskapets kurs Trygg i Vann, kurs i selvberging og livredning i sjø onsdag. De fikk lære hvordan man skal hjelpe hverandre i vann.

– Dette er livsviktig

Regionleder i Redningsselskapet Region Vest, Endre Ytreland, sier til RA at alle elevene ved 9. trinn skal få opplæring i livredning og mestring i sjøen. Redningsselskapet begynte med et pilotprosjekt i 2016, og i fjor gikk de fullskala i Bergen kommune. Nå har Stavanger blitt med, og onsdag fikk også rektorene fra forskjellige Stavanger-skoler bryne seg på de samme øvelsene som 9.-klassingene.

– Vi ser på dette som en veldig vanskelig oppgave for lærerne å løse selv. Det de ser her i dag er kun toppen av kransekaken, for det ligger utrolig mye arbeid bak. Alt vi gjør er spisset mot målet i fagplanen, sier Ytreland.

Onsdag var klasse 9B ved Kannik skole på Redningsselskapets kurs Trygg i Vann, kurs i selvberging og livredning i sjø. Her fikk Maia Nedrebø Tuseth prøve å kaste ut livbøye.

På kurset får elevene opplæring i blant annet hjerte- og lungeredning. De lærer også hvordan de kan foreta en risikoanalyse av stedet de er på, og hvor viktig det er å løfte blikket. Elevene får en innføring i å kaste livbøye, og øver på å få kuldesjokk i vannet.

– De har på seg tykke våtdrakter, men man får akkurat det samme sjokket som om man hadde falt uti, sier Ytreland før han fortsetter:

– Elevene skal få kontroll på pust og puls, orientere seg, svømme ut i en lenke, og gjennomføre ulike øvelser som å slepe hverandre rundt og lære hvordan man skal oppføre seg dersom man kommer mot noen som har panikk.

Han forteller også at elevene lærer at det siste de skal gjøre er å hoppe i sjøen for å redde noen.

– Det første man gjør er å rope. Deretter kan man rekke ut eller kaste noe til personen, eller ro ut og hente dem. Det siste man gjør er å hoppe i vannet, sier regionlederen.

– Hvor viktig er denne undervisningen?

– Dette er kanskje den viktigste dagen på skolen – dette er livsviktig, sier Ytreland.

Kurset tenkes gjennomført i perioden oktober til april hvert år, og er delt opp i en teoretisk del som blir gjennomført som et e-læringskurs på skolen, og en praktisk del, i sjø og på land, som Redningsselskapet gjennomfører sammen med elevenes lærere.

Onsdag var klasse 9B ved Kannik skole på Redningsselskapets kurs Trygg i Vann, kurs i selvberging og livredning i sjø.

Trygg på at ungdommen får et godt grunnlag

Stavanger kommunes skolesjef Jørn Pedersen var blant dem som fikk prøvd ut kurset i selvberging og livredning i sjø onsdag.

– Dette var veldig kjekt. Etter to minutter var det friskt og fint i vannet – det var helt topp, sier han til RA.

– Lærte du noe?

– Ja, jeg lærte masse om å være oppmerksom på hva man kan gjør hvis noen ramler ut i sjøen, følge med på hva det er av ting man kan redde folk med på land, hva man bør gjøre når man er ute i vannet, og hvordan man kan planlegge for å få folk opp fra vannet. Det tror jeg ikke at jeg kunne gjort uten å ha vært i vannet selv, sier Pedersen før han fortsetter:

– Dette er en fantastisk læringsopplevelse.

Skolesjefen mener at folk som er ute bør være i stand til å kunne redde de som trenger det.

– Norge er et land med mye kyst, og Stavanger er en kommune med mange øyer og mye kystlinje. Hvis noen faller i vannet, og det ikke er noen som der som kan redde dem og vet hva de skal gjøre, så drukner folk. Derfor er dette viktig og kjempenyttig, sier han.

Pedersen forteller at flere har jobbet med hvordan det lovpålagte kravet i læreplanen kan gjennomføres på en god nok måte.

– Med denne avtalen med Redningsselskapet mener vi at vi har funnet den mest ideelle måten å gjøre det på. Jeg kan ikke se for meg en bedre måte å gjøre dette på, enn en så direkte og konkret fysisk læring som dette, og vi er trygge på at vi får gitt alle våre ungdommer et veldig godt grunnlag, sier skolesjefen.




Mer fra Dagsavisen