Nyheter

Vaksineringen flyttes

Vaksinekapasiteten skal dobles fra 1. desember, og all vaksinering flyttes derfor fra curlinghallen i Stavanger Ishall tilbake til Forum Expo.

– Det er ikke stor nok kapasitet i curlinghallen, sier helse- og velferdsdirektør i Stavanger Eli Karin Fosse til RA.

Regjeringen har nylig besluttet at vaksinasjonskapasiteten nasjonalt skal økes fra 200.000 doser i uken til 400.000 doser i uke innen uke 48. En slik dobling nasjonalt innebærer omtrent 10.500 vaksiner i uken for Stavanger, og det er dermed besluttet at massevaksineringen skal flyttes tilbake til Forum Expo hvor den opprinnelig foregikk fram til 30. september.

Med dagens ordning har kommunen kapasitet til å vaksinere 900 personer hver dag, fordelt på seks båser. Fosse forteller at målet er å vaksinere 1800 personer hver dag, og da har de blant annet behov for å øke kapasiteten til ni vaksinebåser.

– Vaksineringen har fungert helt greit i curlinghallen, men det er upraktisk at den ligger i andre etasje. De som står i kø må vente utendørs, og selv om vi har satt opp kø-telt og det hjelper noe, er det veldig kaldt nå. I Forum Expo lager vi heller plass til at folk kan stå i kø innendørs, sier hun og legger til at det er en fordel at pasientene slipper å gå i trapp.

– Vi har likevel fått det bra til – folk er velvillige, sier hun.

Vil ta hensyn til næringslivet

Fram til jul er det de over 65 år og helsepersonell som får tredje vaksinedose. Helsedirektøren forteller at når de er ferdig med denne gruppen begynner de vaksineringen av de mellom 45 og 65 år.

– Jeg regner med at det skjer først etter jul, men blir vi ferdige med de over 65 år tidligere, så starter vi selvfølgelig på den andre gruppen, sier Fosse og legger til at hun tror de fleste helsearbeidere har fått tilbudet om en tredje dose og at de er ferdig med en tredjedel av dem over 65 år allerede.

– Hvor lenge blir dere i Forum Expo?

– Vi må belage oss på at vi skal fortsette med massevaksinering fram til påske, sier helsedirektøren før hun fortsetter:

– Dette må vi holde på med en stund til.

Under torsdagens formannskapsmøte i Stavanger vedtok politikerne at hvis det viser seg at varigheten med bruk av Forum Expo blir lengre enn fram til påske 2022, bes det om en sak til formannskapet der det vurderes alternative lokasjoner. Dette av hensyn til avtaler om internasjonale konferanser som skal finne sted og som har stor betydning for næringslivet i Stavanger. Allerede 10. desember skal DJ-en Tiësto spille i Forum Expo. Konserten avvikles som planlagt, med forbehold om at arrangørene av konserten rekker å rigge opp og ned i tidsrommet 9.- 12. desember innenfor skissert økonomisk ramme. Da flyttes vaksineringen inn i Stavanger Ishall igjen.

– Vi må ut i noen dager, og flytter da tilbake til curlinghallen. Vaksineringsriggen blir stående der til de tre dagene er over, sier Fosse og legger til at kommunens vaksineringskapasitet vil være litt lavere som følge av dette.

– Folk kan absolutt glede seg

Arbeiderpartiets Øyvind Jacobsen sier det har vært viktig for politikerne å sikre at de som har kjøpt billett og gleder seg til konserten 10. desember får dratt på den. Mandag morgen ble det meldt om 43 nye koronatilfeller i Stavanger kommune, 16 nye tilfeller i Sandnes kommune, og to nye tilfeller i Sola kommune. Jacobsen forteller også at politikerne har et ønske om å starte vaksineringen i Forum Expo så tidlig som mulig.

– Det haster og det kan holde oss borte fra strengere tiltak, sier han til RA og legger til at han synes det er imponerende at kommunen kommer i gang allerede 1. desember.

Øivind Ekeland er arrangør av Tiësto-konserten, og han forteller at de har hatt god dialog med kommunen.

– Vi er trygge på at dette skal gå fint, og vi skal gjøre vårt beste for at det blir en bra gjennomføring. Konserten går som planlagt, og folk kan absolutt glede seg, sier han til RA.

FNBs gruppeleder Frode Myrhol forteller at politikerne må finne ut av hva de skal gjøre med planlagte framtidige arrangementer i Forum Expo.

– Vi ønsker å holde byen i live, selv om vi skal vaksinere med tredje dose. De som skal Tiësto kan være glad for at vi har reddet konserten og lagt til rette for å få vaksinert flest mulig, sier han til RA.




Mer fra Dagsavisen