Nyheter

Fullt hus på Undergrunn: Dette forventer Metropolis av politikerne i framtiden

Kulturformidler Christian F. Brynie har bestillingslisten klar når bygningen til Metropolis skal rives. - Alfa og omega fortsatt å være på Nytorget, sier han.

Det var full fyr i teltet da den Undergrunn-festivalen, med rock på fredagen og hiphop på lørdagen, ble arrangert på Metropolis i helgen.

– Det kunne ikke gått bedre. Alle jeg snakke med, unge, voksne og foreldre, koste seg. Det ble så fullt at vi måtte stenge dørene. Noen ble litt sure på grunn av det, men det kan vi ikke gjøre noe med, forteller Christian F. Brynie, festivalsjef for Undergrunn samt kulturformidler ved Metropolis i Stavanger.

Og nettopp nok plass er avgjørende for framtiden til Metropolis når den gamle politistasjonen rives, og Metropolis – de unges kulturhus – må finnet seg et nytt hjem. Forhåpentligvis på Nytorget. Når det skjer er uvisst.

To storsaler og øvingsrom

– Men dersom eller når rivingen kommer, så er det kjempeviktig for oss å ha en storsal – helst to store saler, poengterer Brynie.

I dag har Metropolis plass til 200–300 personer i storsalen. I helgen var den fylt opp til randen med ungdommer.

– Vi må ikke bare ha to store saler. Det skjer aktiviteter ungdom kan være med på her på Metropolis hver eneste ukedag og i helgene. Vi har teater, e-sport, gaming, dans og øvingslokaler. Egentlig må vi ha et mye større lokale enn vi har i dag, forklarer Brynie.

Lokalene til Metropolis i det gamle politikammeret på Nytorget er på cirka 1500 kvadratmeter. Planen er at det gamle kammeret rives og erstattes av et nybygg som skal huse en rekke mediebedrifter i Mediebyen.

I kjelleren er det en dansesal, eller speilsal. Den kunne Metropolis godt hatt to av, ifølge Brynie.

Christian F. Brynie, festivalsjef for Ungdergrunn, samt kulturformidler ved Metropolis har klare krav til hva Metropolis er nødt til å ha av fasiliteter når kulturhuset må flyttes.

– Året før koronapandemien hadde Metropolis 50.000 brukere. Vi betyr masse for ungdom som har lyst til å holde på med kunst og kultur i byen. Det er vel ingen andre som tilbyr det vi gjør. Alt vi gjør er stort sett gratis, og alle er velkomne, sier Brynie.

– I helgen var det helt fullt her. Det er bedre at ungdommene samles her enn å gå gatelangs, legger han til.

– Må være på Nytorget

Å fortsatt være på Nytorget er også viktig.

– Nytorget er sentrum, men ikke helt sentrum. Ungdommene som kommer til oss skal ikke trenge å gå forbi «dridas» 30-åringer nede i sentrum. Nytorget er den beste plassen. Dersom vi må ut, håper jeg at politikerne finner et sted med de fasilitetene vi trenger på Nytorget.

Brynie håper for all del ikke at Metropolis skal bli stående uten et hjem.

– Det er absolutt spenning rundt hvor vi havner og hva vi får. Skal vi ut, så må vi få et nytt sted å være. Jeg regner med at vi kan få en midlertidig plass. Jeg tror ikke noe av de politiske partiene i byen er imot Metropolis, men å for eksempel stå uten lokaler i ett eller to år – det ville vært døden for oss.

A-live satte fyr på publikum under rockefestivalen Undergrunn fredag kveld.
Storsalen til Metropolis har plass til 200-300 personer. Ønsket er å ha to store saler i kulturhusets nye hjem.
Før koronapandemien hadde Metropolis 50.000 brukere i året.

---

Metropolis:

  • Metropolis er et kulturhus for unge som ligger på Nytorget i Stavanger. Her har Metropolis vært siden 2000.
  • Ungdommene former husets uttrykk og aktiviteter etter deres egne behov.
  • De fleste tilbudene er gratis.
  • I forbindelse med byjubileet i 2025 skal Nytorget fornyes. Metropolis skal etter planen flyttes, og finne et nytt hjem i tilknytning til Nytorget.

---






Mer fra Dagsavisen