Nyheter

Høyre om flertallsbudsjettet: – De tømmer kassen

Stavanger Høyres nestleder John Peter Hernes mener kommunens gjeldsgrad øker dramatisk med flertallets budsjettforslag.

– De tømmer kassen og fører en overraskende uansvarlig politikk, sier Stavanger Høyres nestleder John Peter Hernes til RA om flertallspartienes budsjettforslag.

Torsdag la flertallspartiene i Stavanger kommune fram sitt forslag til budsjett 2022 og Handlings- og økonomiplan 2022–2025 (HØP). De oppgir å ønske at Stavanger skal være en god by å bo i, og prioriterer derfor fellesskapet, barn og familier i kommunebudsjettet.

Høyre-veteranen Hernes mener flertallet går langt under måltallene de selv har satt av til egeninvesteringer og overskudd.

– De gjør ikke det de selv har vært med på å stemme fram, og gjeldsgraden øker dramatisk med deres forslag. Flertallet bruker penger i dag og gir regningen videre til de som skal ta over styringen av byen og de neste generasjonene, sier han.

– Som forventet står løftebruddene i kø. Et av flertallspartienes store løfter i valgkampen var å gjennomføre et fattigdomsløft. Ti millioner kroner til barnefattigdom er slettet, og skolematløftene deres består kun av prosjektordninger. De er ikke i nærheten av å levere slik de sa de skulle, legger Hernes til.

Prioriterer skolen og investeringer i framtiden

Flertallspartiene har fått gode tilbakemeldinger fra skolene om at gratis skolemat er et godt og viktig tiltak i skolehverdagen til ungene. I dag får elever ved Smiodden ungdomsskole, Kvernevik barneskole og St. Svithun ungdomsskole gratis skolemat, og nå ønsker politikerne at prosjektet utvides med minst tre nye skoler fra og med august 2022. I tillegg vil de gjøre SFO billigere for de på andre, tredje og fjerde trinn.

– De bruker mer penger på gratis SFO til de med god råd, enn de med dårlig råd, sier Hernes før han fortsetter:

– Hvis det er økonomien som er skyld i at man ikke kan ha barn i SFO, vil vi hjelpe til med dette. Vi vil heller øke økonomien og hjelpe de som trenger det.

– Er det noe du synes er bra med flertallspartienes budsjett?

– Det er selvfølgelig mye bra. Jeg synes det er spesielt bra at de foreslår en garanti for egenkapital til unge som ønsker å etablere seg i Stavanger, sier Hernes og legger til at det opprinnelig er hans forslag.

Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre, Kristelig Folkeparti og Pensjonistpartiet har lagt fram sitt alternative budsjettforslag, og Høyres nestleder sier at de prioriterer skolen, og investeringer i framtidige inntekter og en attraktiv by.

– Det er våre klare prioriteringer – begge deler er en investering i framtiden. Vi foreslår å bruke masse penger på gode tjenester, og vi mener dette må være hovedprioriteten for å klare å være med på omstillingen fra å være en oljeby til å bli en energiby, og å få flere bein å stå på. Det gir penger å ha gode tjenester på alle områder, sier Hernes.

Han mener en omstilling vil gjøre Stavanger attraktiv for etablering av næringer og få folk til å flytte til kommunen.

– Vi tenker langsiktig og overlater ikke gjeld til neste generasjon ved å gjøre dette innenfor ansvarlige rammer. Vi satser én milliard kroner på å få utarbeidet et attraktivt sentrum ved å realisere sentrumsplanen. Den har vi brukt seks år på å utvikle, og den har ingen verdi hvis vi ikke får den realisert, sier Høyre-mannen.

Vil redusere eiendomsskatten

Opposisjonen ønsker også gradvis å redusere eiendomsskatten.

– Det er krevende, men vi ser at flertallet også har funnet rom for å redusere den – det er positivt, sier Hernes før han fortsetter:

– I en situasjon der vi ikke lenger har den tilflyttingen vi ønsker, tror vi dette kan være et grep for å gjøre kommunen mer attraktiv. Med Høyre-styret hadde vi eiendomsskatt, men den var blant landets laveste, og vi ser at vi klarer det.

Han påpeker at selv med de forutsetningene mindretallspartiene har, har de et bedre driftsresultat enn flertallet.

– Vi ser at det er mulig å finne rom og ha ansvarlig drift samtidig som vi reduserer eiendomsskatten, sier han.

Et av grepene de gjør for å finne penger til blant annet dette, er å selge bygningsmasse og leie det tilbake. Hernes mener dette er en gunstig måte å øke handlingsrommet til kommunen på.

– Vi har også 40 millioner kroner mer enn flertallet til målrettede tiltak. De bruker dette på gratis SFO, sier han.

Eldresektoren i Stavanger får ifølge Hernes allerede mye penger, og han mener kommunen har høy dekning på sykehjem. Selv om opposisjonen likevel ønsker flere sykehjemsplasser, mener de det ikke er mulig å drive på dagens måte i framtiden.

– Vi vil heller utvikle tilbudet om å la folk bo hjemme, og redusere behovet for å være på hjem. Vi blir eldre og holder oss friskere, sier han før han fortsetter:

– Flere og flere blir pensjonister og eldre, og de trenger ulik grad av bistand. Det må derfor tenkes nytt. Vi må gjør en omstilling som er i tråd med det de eldre ønsker, og Leve hele livet gjør at flere kan bo hjemme.

Gjennom denne satsingen er målet å gi eldre bedre og billigere tjenester. Bruk av velferdsteknologi skal være en integrert del av kommunens tjenestetilbud, bidra til at den enkelte klarer å leve selvstendige liv og utsette eller redusere behovet for kommunale tjenester.

– Det viktigste er at vi i større grad investerer i framtiden og er en attraktiv by, sier John Peter Hernes til RA.







Mer fra Dagsavisen