Nyheter

Stavanger-budsjettet: Flertallspartiene prioriterer fellesskapet, barn og familier

Flertallspartiene vil at Stavanger kommune skal være en god by å bo i, og de prioriterer fellesskapet, barn og familier i kommunebudsjettet. Nå ønsker politikerne å gjøre SFO billigere og å tilby gratis skolemat til flere elever.

– Når vi tok over hadde Stavanger én av landes dyreste SFO-er, og det koster 3188 kroner i måneden å ha barn i SFO i kommunen, sier ordfører Kari Nessa Nordtun til RA.

Fra før har politikerne gjort SFO gratis for alle førsteklassinger i kommunen, men nå vil flertallspartiene gjøre det billigere for de med barn på 2.–4. trinn også.

– Vi har hatt et ønske om å gjøre dette lenge, men vi mente det først og fremst var viktig å sørge for at alle fem- og seksåringer fikk lov til å være med i fellesskapet i SFO, og at ingen av dem ble stående utenfor. Nå velger vi å kutte prisen med 500 kroner i måneden for barn i andre, tredje og fjerde klasse også. Det er for å sørge for at flest mulig får lov til å delta på SFO, sier ordføreren.

Torsdag la flertallspartiene i Stavanger kommune fram sitt forslag til budsjett 2022 og Handlings- og økonomiplan 2022–2025 (HØP) i Stavanger konserthus. I tillegg til ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) og varaordfører Dagny Sunnanå Hausken (Sp), var gruppelederne Dag Mossige (Ap), Frode Myrhol (FNB), Daria Maria Szymaniuk (MDG), Sara Mauland (Rødt), Bjarne Kvadsheim (Sp) og Eirik Faret Sakariassen (SV) til stede.

– Vi legger inn 20 millioner kroner til å styrke skolerammen, og senker SFO-prisen med 500 kroner, fordi vi ser på SFO som en viktig inkluderingsarena som vi ønsker familiene skal bruke, sier Eirik Faret Sakariassen. Han er leder i utvalg for oppvekst og utdanning i kommunen.

Ordføreren opplyser at politikerne har lagt merke til at færre barn har deltatt på SFO, og at de tror en del av årsaken til dette er at det er så kostbart. Med prisreduksjonen vil det koste 2688 kroner å ha barn i skolefritidsordningen i Stavanger.

– Da vil vi kanskje bli én av landets billigste SFO-er – vi blir i hvert fall billigere enn alle nabokommunene våre og de andre storkommunene i Norge, sier ordføreren og legger til at hun håper det kan føre til ringvirkninger.

– Vi må bygge attraktiviteten til byen vår og tiltrekke oss den kompetansen næringslivet trenger – det er god næringslivspolitikk, sier hun.

Flertallspartiene i Stavanger kommune har lagt fram sitt forslag til budsjett 2022 og Handlings- og økonomiplan 2022-2025. Eirik Faret Sakariassen (SV) (f.v), Sara Mauland (Rødt), Bjarne Kvadsheim (Sp), ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap), varaordfører Dagny Sunnanå Hausken (Sp), Frode Myrhol (FNB), Daria Maria Szymaniuk(MDG), og Dag Mossige (Ap) var til stede i konserthuset.

Gratis skolemat til ytterligere tre skoler

Nessa Nordtun sier at i budsjettet har flertallspartiene lagt størst vekt på fellesskapet og at trygghet skapes best i fellesskap.

Elever ved Smiodden ungdomsskole, Kvernevik barneskole og St. Svithun ungdomsskole får allerede gratis skolemat, og nå ønsker politikerne at prosjektet utvides med minst tre nye skoler fra og med august 2022.

– Vi har fått så gode tilbakemeldinger fra skolene om at dette er et godt og viktig tiltak i skolehverdagen til ungene. Det skaper blant annet ro i klasserommene, og kommer alle elevene til gode, sier hun og legger til at det er viktig at skolene selv ønsker å være med på prosjektet.

– Vi vil ikke at det skal gå på bekostningen av lærernes kapasitet, sier Nessa Nordtun.

Stavanger-ordføreren mener det bør være et mål at alle skolene i kommunen med tiden kan tilby gratis skolemat til elevene.

– Vi er ett av få land som ikke har gratis skolemat, og jeg mener det må være et mål at vi har det. Det er altfor mange som ikke spiser et måltid i løpet av skoledagen og det påvirker alle i klasserommet. Å skape ro og å fremme folkehelsen er utrolig viktig, sier hun.

Vil ha svømmebasseng på Hinna

Et annet viktig mål for samarbeidspartiene er å få på plass et svømmebasseng på Hinna. Det bes om en konkret vurdering av muligheten for å bygge et svømmebasseng i kommunal regi, og kommunedirektøren bes i den forbindelse gå i dialog med Stavanger Utvikling KF om lokaliteten i Jåttåvågen kan være aktuell.

– Den største kommunedelen i Stavanger har ikke eget svømmebasseng, sier Nessa Nordtun før hun fortsetter:

– Vi ser at det er for få barn som lærer å svømme – statistikken går feil vei. Det er viktig for oss å legge til rette for at de kan lære det i nærmiljøet, og vi legger derfor inn to millioner kroner til et mulighetsstudie.

Mulighetsstudien vil kunne si mer om hvor svømmebassenget skal lokaliseres, hvilken dimensjon det skal ha, og hvor mye det vil koste kommunen å bygge det.

Ordføreren mener det er veldig viktig at barn og unge lærer seg å svømme og blir trygge i vann, og derfor ønsker hun og resten av samarbeidspartiene å gjøre det gratis for alle skoleelever til og med 7. trinn å svømme i alle kommunens svømmehaller, bortsett fra ved Gamlingen og Stavanger svømmehall.

– Det er viktig for oss at det er lav terskel for barn og unge å bruke svømmehallene, sier Nessa Nordtun til RA.

Flertallspartiene mener det aldri før har vært så enkelt å lage et kommunebudsjett og at de i år har hatt et stort handlingsrom.

– Underveis i forhandlingene fikk vi et regjeringsskifte og regjeringen styrket kommuneøkonomien. Stavanger kommune fikk hele 56,5 millioner kroner mer å rutte med, og det er et stort beløp. Det gjør at vi kan styrke velferden enda mer med mer midler til ungdomsskolene og grunnbemanningen i sykehjemmene – det er veldig viktig for oss, sier Stavanger-ordføreren.






Mer fra Dagsavisen