Nyheter

Lundsvågen naturskole får to millioner kroner: – Nesten som å vinne i lotto

Flertallspartiene i Stavanger setter av to millioner kroner ekstra til Lundsvågen naturskole på Hundvåg. – Det er en kjempegod nyhet, sier Lenden-rektor Gerd Breivik.

– Det er nesten som å vinne i lotto, og det er en kjempegod nyhet, sier rektor ved Lenden skole og ressurssenter, Gerd Breivik til RA.

– Det gjør at man kan fornye båtparken og vedlikeholde det som er her. Vi har også et saltvannsakvarium som krever en del vedlikehold, legger hun til.

Flertallspartiene i Stavanger kommune mener at tilbudet til Lenden skole og ressurssenter på Lundsvågen naturskole på Hundvåg er viktig for elevene som trenger et alternativt tilbud én dag i uken. Tilbudet er også populært for skolebarn i Stavanger som får tilbud om marinbiologisk ekskursjonsdag eller sommerskole. I tillegg mener politikerne at Lundsvågen har en viktig rolle som samlingspunkt for innbyggerne på Hundvåg. Tilstanden på utstyr og fasiliteter er av en slik karakter at det trengs en opprusting, og det settes derfor av to millioner kroner ekstra til formålet fordelt på årene 2022 og 2023.

Arbeiderpartiets Pål Erik Johannessen (t.v.), MDGs Rune Askeland og FNBs Morten Malmin synes Lenden skole og ressurssenter og Lundsvågen natursenter gjør en viktig jobb for skoleelevene.

Sterk politisk vilje

Lundsvågen naturskole er et tilbud for elever på 7.–10. trinn som er lokalisert på Lundsvågen. Tilbudet gis til 25 elever som får én dag i uken utenfor nærskolen. Lundsvågen samarbeider med nærskolene og øvrige samarbeidspartnere for å gi et godt tilbud til elevene. I tillegg til éndagstilbud, tilbyr Lundsvågen naturskole marinbiologisk dagsekskursjoner for grupper og klasser på barne- og ungdomstrinn. Hvert år besøker 110 skoleklasser fra stavangerskolen senteret.

– Det er sterk politisk vilje til å støtte Lundsvågen naturskole på grunn av unike tilbudet. Jeg har møtt mange elever som gleder seg veldig til å være der, og jeg tror de aller fleste er kjempeglade for å komme seg ut av klasserommet, sier Rune Askeland i Miljøpartiet De Grønne om tilbudet som gir elever med psykososiale vansker og psykiske lidelser muligheten til en variert skoledag.

– For samarbeidspartiene er dette et ledd i satsingen på barn og unge, og vi ser at mange elever på ungdomsskolene blir mindre motivert av å gå på skolen. Dette er et signal om at vi virkelig vil satse på Lundsvågen naturskole, legger han til.

– Jeg har fått kommentarer fra tidligere elever som sier at «hadde det ikke vært for …». Det sier mer enn tusen ord, sier Bjørn Johannesen. Han er ansatt som barne- og ungdomsarbeider ved Lundsvågen naturskole.

Barne- og ungdomsarbeider ved Lundsvågen natursenter, Bjørn Johannsen, og rektor ved Lenden skole og ressurssenter, Gerd Breivik, er veldig glade for midlene de får fra Stavanger kommune.

Båter som klasserom

Rektor og ansatte ved Lenden skole og ressurssenter fikk nyheten om de ekstra midlene som skal gå til Lundsvågen naturskole mandag kveld. Breivik forteller at ut fra den informasjonen hun har mottatt er pengene spesifisert til oppgradering og utstyr, og at de kommer godt med til vedlikehold av skolens båtpark.

– Båtene er våre klasserom, og det er dyre klasserom som krever vedlikehold. Midlene kommer til å gå til å oppgradere det, og så kan det være at noe går til bryggen. Samtidig er vi opptatt av at vi har en byggemasse som skal vedlikeholdes. Det er Stavanger kommune som nå eier og har ansvar for vedlikehold, men det er bygd på dugnad og det må holdes fint. Begynner det å forfalle, så forfaller det fort, sier hun.

Leder av kommunedelsutvalget på Hundvåg, Pål Erik Johannessen (Ap), sier at naturskolen er blitt bygd opp fra intet – stein for stein.

– Helt til det har endt opp med å være en velrenommert institusjon i hele kommunen. Mange har hørt om Lundsvågen, men når man kommer hit og ser hvordan naturskolen er får man en wow-opplevelse. Når man greier å gi oss voksne en wow-opplevelse, så kan man bare tenke seg hva det betyr for ungdommen å få lov til å være involvert i det, sier han før han fortsetter:

– Én av de tingene de er flinke til her, er å gi ungdommen ansvar slik at de får mestringsfølelse. Den tror jeg gjerne er litt fraværende i dagens samfunn.

Morten Malmin (FNB) sier at Lundsvågen en gang var for de man definerte som skolelei og «problembarn».

– Nå er det ikke sånn. Nå er det for de som faller litt utenfor på andre grunnlag, og som gjerne ikke får med seg alt faglig, sier han før han fortsetter:

– Nå får de ansvar og tar ansvar, og de vokser på ansvaret.






Mer fra Dagsavisen