Nyheter

Dyrebeskyttelsen får budsjettpenger

Flertallspartiene ønsker å styrke dyrevelferden i Stavanger og gir 150.000 til Dyrebeskyttelsen Norge Nord-Jæren.

– Vi synes de gjør en veldig god jobb og en kjempeinnsats for dyrene på Nord-Jæren, sier Sara Nustad Mauland (Rødt) til RA.

Flertallspartiene ønsker å gi Dyrebeskyttelsen 150.000 kroner, og for første gang får organisasjonen penger fra Stavanger kommune – en anerkjennelse av Dyrebeskyttelsens viktige arbeid med å ta seg av syke og hjemløse dyr i distriktet.

– Vi synes det er på tide, sier Mauland og legger til at de også jobber med å få på plass en dyrevelferdsplan som skal vedtas på nyåret.

– Vi brenner for dyr, og følte det var både riktig og viktig å sette av mer penger til Dyrebeskyttelsen, og dermed også mer penger til frivilligheten.

Gruppelederen i Rødt mener frivillighetsinnsatsen i Stavanger er avgjørende, og tror kommunen ville vært fattige uten.

– Det er kjempeviktig med frivilligheten. De er et viktig supplement til det kommunale, og uten dem ville ikke kommunen vært like fullt så bra å bo i, sier Mauland.

Regionen er kjent for å ha problemer med hjemløse katter, og Rødt-politikeren forteller at det er problemer med kolonier av katter i alle kommunedelene.

– Mange lar være å kastrere kattene sine, og mange dumper dem. Jeg tror det overrasker folk at katter kan få kattunger fra de er seks måneder gamle, sier hun før hun fortsetter:

– Det dumpes mange kaniner i Sørmarka, og mange tror det er enkle dyr, men også de trenger mye stell. I tillegg har mange skaffet seg dyr under pandemien, noe ikke alle har vært klare for.

Hun forteller at Dyrebeskyttelsen har annonsert at de ikke har flere fosterhjem, kapasitet eller midler til å ta imot flere dyr.

– Det er fortvilende når slikt skjer.

– Dyrebeskyttelsen gjør en viktig jobb med å ta seg av dyr som trenger akutt hjelp. De er flinke til å drive bevisstgjøringsarbeid om kastrering og ID-merking av dyrene, og høyner dyrs status i samfunnet. I tillegg gjør de en viktig jobb med omplassering av hjemløse dyr, legger Mauland til.

MDG: – Det er på tide

Gruppeleder i MDG, Daria Maria Szymaniuk, er enig med Mauland. Hun mener kommunen må sette pris på det organisasjonene gjør – også med økonomisk støtte og tilskudd.

– Vi får ikke gjort noe med problemet hvis vi ikke gjør noe aktivt for å støtte opp om det frivillige arbeidet, sier hun til RA.

Szymaniuk forteller at flertallspartiene ønsker at de tre største dyrebeskyttelsesorganisasjonene i regionen får den samme støtten – 150.000 kroner. Dyrebeskyttelsen Norge Nord-Jæren har aldri før fått støtte.

– Antall hjemløse katter har økt, og det er et problem. Det er ikke en del av kommunens kjerneoppgaver, men dyrevelferd er noe som tas på alvor av samarbeidspartiene. Det er et økende problem, og det er selvfølgelig noe vi ikke ønsker å overse, sier hun før hun fortsetter:

– Sammen med Dyrevelferdsplanen som kommer på nyåret, skal vi sørge for ikke bare målrettede støtteordninger mot dyrevelferdsorganisasjoner, men vi skal også bidra til forebygging og færre hjemløse kjæledyr i kommunen vår. Det er på tide.

Randi Lind er styremedlem i Dyrebeskyttelsen Norge Nord-Jæren og hun synes det er kjempeflott at kommunen ønsker å støtte opp om dyrevelferden og at de ser innsatsen Dyrebeskyttelsen Norge Nord-Jæren legger ned i kommunen. Hun mener det er på tide at de får kommunale midler.

– Vi driver utelukkende på frivillige midler og folk gjør dette på fritiden. Vi har så langt i år tatt inn 532 dyr, og runde snart 2, 8 millioner kroner i utgifter i 2021. Det er uten statlige midler, så disse pengene kommer absolutt godt med, sier hun til RA og legger til at deres største utgiftsposter er dyrlege, utstyr og husleie.

– Alle pengene vi får inn går direkte til dyrene, sier Lind.





Mer fra Dagsavisen