Nyheter

– Mannen som leverte gjenstandene var ikke truende

Bombegruppen har ikke funnet noe mistenkelig i bilen på Kirkegårdsveien. Gjenstandene har blitt fraktet bort av Forsvaret.

Bombegruppen har ankommet fra Oslo og sjekker gjenstandene som ble levert til politiet mandag morgen.

Bombegruppen ankom politihuset i Stavanger rundt 17.30 mandag, og startet undersøkelser av gjenstandene som ble levert til politiet i Stavanger mandag morgen.

Klokken 21, mandag kveld, melder politiet på Twitter at gjenstandene er fraktet bort og området er åpnet igjen.

Ifølge Aftenbladet inneholdt bagene som ble plassert utenfor politihuset granater og ammunisjon.

Innsatsleder på stedet, Kjetil Østrått, forteller til RA at bombegruppen allerede har sjekket bilen som mannen ankom med gjenstandene. Bilen sto på Kirkegårdsveien, bruen over kirkegården like ved politihuset.

Bil klarert

– Bilen ble sjekket manuelt og med bombehund. Bilen er klarert. Den inneholder ingenting vi er bekymret for, sier Østrått.

Brua er åpen for trafikk igjen.

Bombegruppen kontrollerte også andre gjenstander, utenfor politihuset, like ved hovedinngangen. Det er satt opp et telt over gjenstandene, som er i bager.

– Foreløpig vet vi ikke så mye. Bombegruppen gjør sine undersøkelser, forteller Østrått, til RA mandag kveld.

Arbeidet vil trolig pågå utover kvelden. Fortauet foran politihuset er sperret. Bilen har lov til å kjøre forbi. Politiet har flere biler og personell på stedet, i tillegg til en ambulanse på stand by.

Innsatsleder Kjetil Østrått sier til RA at mannen som leverte gjenstandene ikke oppførte seg truende.

Innsatsleder: – Ingen intensjon om å skade

Det var mandag morgen, like før klokken 09.00, at en mann kom til politihuset for å levere gjenstandene som nå undersøkes. Gjenstandene ble levert i bager.

– Opplysningene mannen kom med gjorde at politiet måtte iverksette tiltak. Vi er usikre hva gjenstandene er.

– Mannen var på ingen måte truende. Han viste ingen intensjon om å skade eller true noen. Planen, så vidt jeg vet, var å levere gjenstandene til politiet, sier Østrått.

Gjenstandene ble båret på utsiden. Foajeen har vært stengt siden. Det samme har det nærmeste området rundt hovedinngangen. Ellers har driften på politihuset forløpt som normalt.

Ifølge innsatsleder Østrått har politiet avhørt mannen.

– Opplysningene han har gitt stemmer med det politiet selv har avdekket. Han er ikke pågrepet, sier Østrått.

Politiet har ikke grunn til å tro at gjenstandene kan være sprengfarlige, men har sperret av området rundt hovedinngangen til bygget og gangstien utenfor som et ekstra sikringstiltak, det meldte Sør-Vest politidistrikt i en pressemelding tidligere på dagen mandag.

Bosatt i Stavanger

Mannen som leverte gjenstandene er bosatt i Stavanger. Han er ikke kjent fra politiet fra før, sier jourhavende jurist Anne Mette Dale til RA.

Mannen er siktet for brudd på brann- og eksplosjonsvernloven.

– Politiet har ransaket adressen hans. Dermed blir han automatisk siktet, forklarer Dale.

Mannen er dimittert.

– Han har levert inn gjenstander som han ikke ville ha hjemme. Vi mistenker ikke at det er noe veldig farlig, men bombegruppen undersøker slik at vi er på den sikre siden. Vi må også undersøke hva dette faktisk er, om det eventuelt må detoneres på en spesiell måte eller hvordan det skal oppbevares, sier Dale.

Faktisk hva mannen har levert kan ikke Dale svare på. Det betyr ikke at gjenstandene er hjemmelaget, sier hun.

– Arbeidet vil trolig ta tid. Vi vet mer i morgen, avslutter politijuristen.

Fraktes bort

Like før klokken 20.00 melder politiets operasjonsleder på Twitter at bombegruppen har gjennomført undersøkelser av gjenstandene på utsiden av politihuset. Funnet at det er sikkert å frakte disse bort.

Forsvaret frakter gjenstandene bort, og området blir snart åpnet for publikum.

Gjenstandene bombegruppen undersøker er på utsiden, like ved hovedinngangen til politihuset i Stavanger. Det er satt opp et telt over.