Nyheter

Stokkebø en framtidig utenriksminister?

Aleksander Stokkebø (27) har hurtig gått fra lokalpolitikken til nasjonal og internasjonal politikk. Bor det en utenriksminister i madlagutten? - Aleksander kan nå så langt han vil, sier partikollega Jan Tore Sanner.

Stortingsrepresentant Aleksander Stokkebø (H) var den yngste representanten i Europarådet. Nå har er han valgt inn i OSSEs parlamentarikerforsamling (Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa).

På få år har Madla-karen Stokkebø gått fra lokalpolitikken i Stavanger, til nasjonalpolitikken som stortingsrepresentant og nå er han medlem i OSSE. Det er ikke tilfeldig, forteller 27-åringen.

– Jeg har alltid engasjert meg i internasjonalt arbeid. I starten var jeg med i Europeisk Ungdom. En viktig grunn til at jeg ble medlem av Høyre er at partiet har et sterkt internasjonalt engasjement, sier Stokkebø til RA.

Fra Europarådet til OSSE

Som tidligere norsk representant i Europarådet og nå OSSE sier Stokkebø at han vil være med og heve stemmen for dem som sitter nederst ved bordet i internasjonal politikk.

Aleksander Stokkebø var i Europarådet, nå er han i OSSes parlamentarikerforsamling.

---

OSSE:

  • Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) utfører viktig arbeid på områder som konfliktforebygging, demokratiutvikling og menneskerettigheter.
  • OSSEs parlamentarikerforsamling (OSSE PA) ble opprettet i 1991 og har 56 medlemsland. Forsamlingen har en rådgivende funksjon overfor OSSEs ministerråd.
  • Forsamlingen har tre hovedkomiteer: Politisk komité, økonomisk komité og komiteen for demokrati, menneskerettigheter og humanitære spørsmål. Videre utnevnes spesialrepresentanter på ulike områder. Det er også opprettet ad hoc-komiteer, deriblant en for migrasjon.
  • Har deltakerland fra Europa, Sentral-Asia og Nord-Amerika.
  • Parlamentarikerforsamlingens sekretariat ligger i København med et liaisonkontor i Wien, hvor OSSE har sitt hovedsete.

---

Aleksander vil vi se mye av i norsk politikk framover.

—  Jan Tore Sanner, nestleder Høyre

Sanner: – Kan nå så langt han vil

– Jeg har fått være med på mye spennende. Det er en fantastisk mulighet å bli kjent med kolleger på tvers av landegrensene, sier Stokkebø.

Om det bor en utenriksminister er naturligvis noe Stokkebø helst ikke vil svare direkte på.

– Hehe, jeg trives godt der jeg er nå. Men det er jo klart at det må være en av de mest spennende jobbene, svarer han.

Stokkebø får skryt av Høyres delegasjonsleder, partinestleder Jan Tore Sanner.

– Han har bygget seg opp et godt internasjonalt nettverk, og har allerede mye erfaring til å være så ung. Aleksander vil vi se mye av i norsk politikk framover. Han engasjerer seg i alt fra lokale og regionale spørsmål til nasjonale og internasjonale spørsmål. Han har et stort potensial og kan nå så langt kan vil, sier Sanner til RA.

Valgvake Høyre. Jan Tore Sanner 1.nestleder

Tuastad: – Solid, men litt uoriginal

Førsteamanuensis ved UiS, Svein Erik Tuastad mener Stokkebø er en solid og lojal politiker, men litt uoriginal og forsiktig.

– Det er en type politikerstil som på mange måter passer inn i utenrikspolitikken, hvor det er viktig å ikke tråkke feil. Her handler det om å representere både partiet og nasjonen sin på en helt annen måte enn når en krangler om skattepolitikk hjemme i Norge. Det er rom for mange politikertyper i Norge. Stokkebø ligner mer på Torstein Tvedt Solberg (Ap) enn Mímir Kristjánsson, sier statsviteren.

Statsviter Svein Erik Tuastad

Valgobservatør og gass til Ukraina

Stokkebø har ved flere anledninger vært valgobservatør i land som Bulgaria og Moldova.

– Jeg har hatt et engasjement for demokratiutvikling og har dermed fulgt valgene i Bulgaria og Moldova. I denne prosessen møter vi de ulike partiene, presse, valgmyndighetene og ulike organisasjoner. På valgdagen drar vi uanmeldt rundt til valglokaler og sjekker at alt er som det skal. At stemmeboksen er forseglet, at stemmene telles riktig, forteller Stokkebø.

– På valgdagene var i det store og det hele godt gjennomført. Mye av utfordringen i disse landene skjer utenfor valglokalene, utfordringer med korrupsjon, stemmekjøp og for tette koblinger mellom partier og mediene, legger Stokkebø til.

Norge er et lite land i nord som er tjent med et sterkt internasjonalt samarbeid med respekt for rettsstat, demokrati og folkerett, mener Stokkebø.

Et møte med den ukrainske delegasjonen i Europarådet gjorde også inntrykk på Stokkebø.

– Under Krim-krisen brukte Russland kutt i gassforsyningene til Ukraina som et pressmiddel. Norge og Equinor sendte sa norsk naturgass, utsendt fra Rogaland, til å redde energiforsyningen i Ukraina. Det er mange ukrainere takknemlig for, fikk jeg erfart. Dette viser blant annet at man trenger Norge som en stabil gassleverandør, sier Stokkebø.

Akesander Stokkebø sammen med Jacek Protasiewicz, parlamentsmedlem i Polen og tidligere visepresident i Europaparlamentet.

Mer fra Dagsavisen