Nyheter

Stavanger får god koronaattest: – Betyr mye

En revisjonsrapport konkluderer med at Stavanger kommunes håndtering av pandemien har vært god på en rekke punkter. – Betyr mye, fastslår ordføreren.

I slutten av januar 2020 satt kommunedirektør Per Kristian Vareide og hans kriseteam i møte om pandemien.

– En av oppgavene var å telle om vi hadde nok likposer, og om gravkapasiteten ville holde. Heldigvis er vi i dag i en annen situasjon enn det vi fryktet. Dette hadde ikke vært mulig uten en god innsats fra kommunens ansatte, fastslo Vareide i en budsjettpresentasjon nylig.

Ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) husker naturligvis opptakten godt.

– Vi så jo bildene som begynte å rulle fra Italia, og hvor krevende situasjonen var, sier Nordtun til RA.

– Usikkerheten det tøffeste

Som fersk ordfører måtte hun lede håndteringen av den største krisen i Norge etter andre verdenskrig.

– Det tøffeste har vært å måtte fatte beslutninger med et mangelfullt kunnskapsnivå og med stor grad av usikkerhet, avgjørelser som fikk store konsekvenser for befolkningen, sier hun.

Rogaland Revisjon har laget en rapport om Stavanger kommunens håndtering. «God, i en krevende situasjon (...) har ledelse og organisasjon omstilt seg raskt og tatt beslutninger som har vært avgjørende for hvordan krisen har utviklet seg», heter det blant annet.

– Det betyr mye for oss. Vi prøver å styre byen best mulig. De viktigste er helsen og velferden for innbyggerne, og at vi skal ha noe å leve av, og for, når det hele er over. Å få gode skussmål fra en objektiv og uavhengig part er viktig, sier Nordtun.

Sårbare barn

I starten var hun svært bekymret over matvaresituasjonen, etter utstrakt hamstring i butikkene.

– Noe av det jeg husker best var da vi fattet beslutningen om å stenge skolene. Det første spørsmålet jeg stilte meg var: «Hva med de ungene som ikke har det godt hjemme?»

Hun pushet på for å få barnevernet til å prioritere å oppsøke hjem der det kunne være vanskelig, og å få tilgjengelig personell i skolehelsetjenesten også i helgene.

– I april så vi at dette ble langvarig, og tenkte på barna som snart skulle være åtte uker hjemme. Vi kom på ideen om Barnas Sommer, et gratis lavterskeltilbud til alle barn i Stavanger, sier ordføreren.

«Hovedinntrykket er at kommunen har ivaretatt barn og unge i sårbare livssituasjoner på en relativt god måte, og at dette har vært en tydelig prioritering gjennom hele pandemien», heter det i rapporten, som også slår fast at sårbare barn og unge har vært særlig utsatt, og flere viktige tjenester falt helt eller delvis bort våren 2020. «Det har vært bekymring for at omfanget av omsorgssvikt, vold og overgrep har økt under pandemien, men foreløpig foreligger ikke sikre tall om dette», skriver Rogaland Revisjon.

Rapporten peker også på at Stavanger til forskjell har de øvrige storbykommunene har unngått mange koronarelaterte dødsfall i sykehjem.

– Vi har tidlig ute med å stenge for besøk på sykehjem og innføre munnbindpåbud for ansatte. Grepene er veldig byrdefulle for beboerne og familiene, men det har hatt den effekten at antall dødsfall er lavt i vår region, sier Nordtun.

Hun legger også vekt på at de ansatte i institusjonene har etterlevd smittevernreglene godt.

Grepene er veldig byrdefulle for beboerne og familiene, men har hatt den effekten at antall dødsfall er lavt i vår region.

—  Kari Nessa Nordtun om besøksforbud på sykehjem.

– HMS i ryggraden

Hun gir oljebransjen noe av æren for at beredskap er sentralt i kommunen.

– I Stavanger har vi HMS-en i ryggraden fra oljenæringen, vi tenker beredskap. Jeg har også vært advokat etter 22. juli, og vet hvor galt ting kan gå, at det utenkelige kan skje, sier ordføreren.

Rogaland Revisjon viser til store tilfredshet med håndtering og informasjon i befolkningsundersøkelser.

– Innbyggerne har vært helt eksemplariske, og lojalt sluttet opp om krevende tiltak. De har vært fantastiske, sier hun.

Erfaringene med ukentlige møter med næringsliv og organisasjoner har ifølge Nordtun hatt stor betydning.

– Vi fikk vite effektene av tiltakene, og hvordan de tenkte framover. Det har vært kjempeviktig for å få innbyggerne og næringslivet med på laget.

Utstrakt samarbeid

Hun legger vekt på et utstrakt, tverrfaglig samarbeid, og mellom politisk ledelse, administrasjon og faglig ekspertise.

Den beste opplevelsen i pandemien har vært hvordan vi har samlet oss på tvers av roller, ansvar, mandat og myndighet i kommunen, til beste for innbyggerne, sier hun.

Hun trekker også fram politikere i partier utenfor flertallspartiene, i en by der frontene ofte er steile. Korona var ukentlig tema i kommunalutvalget.

– Dette var vært Stavanger-politikken på sitt aller beste. I det store og hele har vi vært samstemte. Jeg har fått stor tillit, og de har vært lojale overfor beslutningene som er tatt, sier Nordtun.

Hun forteller om en søvnløs natt, da skolene måtte stenge.

– Det var det med disse ungene.








Mer fra Dagsavisen