Nyheter

Mintes alle ofrene for nazismen under andre verdenskrig

Tirsdag møtte flere opp i Byparken for å markere Krystallnatten – starten på opptrappingen av jødeforfølgelsene i Tyskland.

– Antirasistisk Front markerer hvert år Krystallnatten for å minnes alle ofrene for nazismens grusomheter under andre verdenskrig og rette oppmerksomheten mot rasismen som finnes i Norge i dag. Krystallnatten er natten mellom 9. november og 10. november 1938, og markerer starten på en dramatisk opptrapping av jødeforfølgelsene i Tyskland, sa leder for Antirasistisk Front, Nina Narvestad, under sin appell tirsdag ettermiddag.

Det hun antar er over hundre personer hadde møtt opp for å delta i markeringen av Krystallnatten med appeller, musikalske innslag og fakkeltog i Byparken i Stavanger.

– Det er et godt oppmøte, men jeg skulle ønske det var flere, sier hun til RA og legger til at hun forventet mellom 100 og 150 deltakere i markeringen. Blant de som hadde møtt opp var over 30 organisasjoner, partier, ungdomspartier og fagforeninger.

Tirsdag ble Krystallnatta markert i Byparken i Stavanger for å minnes alle ofrene for nazismens grusomheter under Andre verdenskrig.

Fra scenen – paviljongen i Byparken, fortsatte lederen appellen sin.

– Vi markerer i dag Krystallnatten og de påfølgende grusomhetene i nazismens navn, men verdien av Krystallnatten er bare aktuell om vi setter søkelyset på rasismen som er i Norge i dag. Den nazistiske organisasjonen Nordfront, også kalt Den nordiske motstandsbevegelsen, prøver å rekruttere sårbare sjeler på våre skoler og i våre gater, sier hun.

Narvestad sier til RA at det er viktig å markere denne hendelsen fordi kreftene som styrte da, fortsatt eksisterer.

– Vi har nynazistiske bevegelser som eksisterer i vårt område, og vi har SIAN som er en rasistisk gruppe. Dette er én av våre viktigste markeringsdager, sier hun.

Budskapet under kveldens markering er at rasistiske organisasjoner, enten de er nazistiske eller rasistiske, ikke skal ha en offentlig talerstol.

– Det vil si at, slik som Porsgrunn-ordføreren har tatt til orde for og som har vært vårt krav hele tiden, når SIAN og lignende organisasjoner søker til kommuner i Norge om tillatelse til å bruke kommunal grunn, bør de få nei, sier Narvestad før hun fortsetter:

– Ytringsfrihet har ingenting med rasisme å gjøre.

– Så dere mener at kommunene burde være enda strengere?

– Absolutt. De burde si blankt nei.

Tirsdag ble Krystallnatta markert i Byparken i Stavanger for å minnes alle ofrene for nazismens grusomheter under Andre verdenskrig. Leder for Antirasistisk Front, Nina Narvestad, ledet markeringen.

Fortviler

Nestleder i Fagforbundet Rogaland, Marianne Hirzel, holdt også en appell under tirsdagens markering. Hun forteller RA at de opplever å få henvendelser om rasisme på arbeidsplassene deres i Rogaland.

– Jeg er med i utvalg for medlemmer med minoritetsbakgrunn, og vi jobber aktivt for at de skal komme mer inn i organisasjonslivet og få mer innflytelse. Vi ser at det er utrolig verdifullt på arbeidsplassene – at man har et mangfold, sier hun.

Under appellen sa hun at det var en selvfølge for Fagforbundet å si ja da de ble spurt om å delta i demonstrasjonen mot rasisme.

– Fagforbundet har frihet, likhet og solidaritet som grunnpilarer i vårt verdigrunnlag. For oss er likeverd et gjennomgående prinsipp uavhengig av etnisk eller kulturell bakgrunn, alder, kjønnsidentitet, funksjonsnivå, seksuell orientering, religion eller livssyn, sier nestlederen før hun fortsetter:

– Fra 1858, da den første fagforeningen i landet ble stiftet, har fagbevegelsen kjempet og vunnet slag etter slag for at folk skal ha trygge og ordnede forhold på sine arbeidsplasser. Vi har kjempet for rettigheter som har blitt til gjennom en 163 år lang kamp. Det er en kamp vi fortsatt må kjempe.

Tirsdag ble Krystallnatta markert i Byparken i Stavanger for å minnes alle ofrene for nazismens grusomheter under Andre verdenskrig.

Hirzel fortviler over at ikke alle klarer å følge menneskerettighetene.

– Vi har klart å sende folk til månen, men samtidig finnes det 30 artikler vi ikke klarer å få implementert. Det er ufattelig og sørgelig. Derfor er det så viktig at vi minner oss selv på at vi alle har et ansvar, sier hun til RA.

– Tror du at slike markeringer som dette hjelper?

– Vi kan ikke gi opp troen om at det hjelper. Derfor er vi ute på alle denne typen markeringer, så sant vi har anledning, for å vise at vi ikke kan glemme, for da kan det gjenta seg, sier Hirzel.

---

FAKTA OM KRYSTALLNATTEN

  • Krystallnatten er betegnelsen på natten mellom 9. november og 10. november 1938, og markerer starten på en dramatisk opptrapping av jødeforfølgelsene i Tyskland.
  • Nazistene innledet da omfattende pogromer i Tyskland og Østerrike. 1400 synagoger ble brent ned og over 7500 butikker ble vandalisert.
  • 91 jøder ble drept og omtrent 30.000 jøder ble ført til konsentrasjonsleirer, hovedsakelig til Buchenwald, Dachau og Sachsenhausen.
  • 10. november var fortauene fulle av knust glass fra de jødiske forretningene, og dette gjorde at aksjonene ble gitt navnet Krystallnatten.

---






Mer fra Dagsavisen