Nyheter

Ap-Hadia: – Dette blir det første grepet for å luke bort useriøse aktører

– Det skal staffe seg å å bryte innleiereglene, sier arbeidsminister Hadia Tajik (Ap). Regjeringen vil gjeninnføre kollektiv søksmålsrett for å stoppe ulovlig innleie

– Regjeringen har vært tydelige på at vi vil gjeninnføre søksmålsrette. Det skal straffe seg å bryte innleiereglene, og dette blir det første grepet for å luke bort de useriøse aktørene, opplyser arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) til RA.

Regjeringen sender på høring et forslag om å gjeninnføre kollektiv søksmålsrett ved ulovlig innleie, skriver Arbeids- og sosialdepartementet i en pressemelding mandag.

Kollektiv søksmålsrett gir fagforeningene rett til å reise søksmål om ulovlig innleie. Fagforeninger kan reise sak i eget navn dersom de mener det er brudd på innleiereglementet i virksomheter som har leid inn arbeidstakere fra bemanningsforetak.

– Kartlegging og undersøkelser viser at det fremdeles skjer enkelte brudd på innleiereglene. Kollektiv søksmål vil være med på å bidra til at en i sterkere grad vil følge regelverket om ulovlig innleie, sier Tajik.

– Innleie og midlertidige stillinger som fortrenger faste tilsetninger skaper større forskjeller i arbeidslivet og gir folk utrygge. Derfor har det vært viktig å ta grep kjapt, legger arbeidsministeren til.

Det er tidligere vært varslet at regjeringen fjerner den generelle tilgangen i arbeidsmiljøloven til midlertidige stillinger. I tillegg til gjeninnføringen av kollektiv søksmålsrett er dette det første grepet regjeringen vil gjøre for å gi arbeidsfolk mer makt.

Forslaget sendes på høring med høringsfrist 14. desember.

Denne uken skrev RA om Mímir Kristjánsson (Rødt) som ønsker å forby bemanningsbransjen.

Mandag skrev RA om byggebransjen som advarer regjeringen om å stramme inn for mye på innleid arbeidskraft.
Nyeste fra Dagsavisen.no: