Nyheter

– Kan bli aktuelt med samme tiltak som i Tromsø og Trondheim

Smittevernoverlegene følger smittesituasjonen tett etter flere tilfeller av koronasmitte på Nord-Jæren de siste dagene.

Den siste tiden har det vært en økning i antall koronasmittede, og de to siste dagene har det vært 29 nye smittede i Sandnes og 53 i Stavanger. Kommuneoverlege Hans Petter Torvik i Sandnes sier at det ikke er selve smittetallene som er det viktigste å se på nå, men hvor, hvordan og hvem som rammes.

– Nå er det mange faktorer som spiller inn. Tidligere så vi bare på antall testede og antall positive, men vi er ikke der lenger. Nå er det viktig å se på hvor mange som blir lagt inn på SUS, om det blir utbrudd i de kommunale helseinstitusjonene, hvilke aldersgrupper som blir smittet og hvem og hvor mange som blir alvorlig syke, sier Torvik til RA.

– Når det gjelder antall smittede har vi gått fra 19,9 per 100.000 innbygger til 111 per 100.000 på én måned, noe som nesten er en femdobling. Så det har jo vært en del smitte, og smitten forekommer også blant dem som er fullvaksinerte, men disse blir ofte ikke alvorlig syke, sier Torvik.

– Betyr det at smittetallene ikke er så skumle som de ser ut som?

– Nei, de er ikke det. Men vi følger nøye med, og vi ser på hvordan det utvikler seg i Tromsø, Trondheim og Oslo-området. Vi utelukker ikke at vi kan komme med anbefalinger her også, sier kommuneoverlegen.

Torvik sier det er flere ting som kan gjøres for å hindre smitten fra å spre seg, før man eventuelt ser på tiltak.

– De som ikke er vaksinerte må vaksinere seg. Det er det aller viktigste nå. Så må man være kjapp med å teste seg dersom man opplever symptomer. Og så, dersom smitten går videre, kan det bli aktuelt med de samme tiltakene som de nå har i Tromsø og Trondheim, sier Torvik.

– Er det høyere terskel for å gjeninnføre tiltak og restriksjoner nå, enn det var for et halvt år siden?

– Det er nok det. Selv om det er en stor gruppe som er uvaksinerte så er likevel en stor andel av befolkningen vaksinerte, noe som gjør at en kan «tåle mer» før en iverksetter tiltak, sier kommuneoverlegen til RA.

Trenger mer kunnskap

Helsesjef i Stavanger kommune, Runar Johannessen, sier til RA at en del av den nye smitten var ventet etter at landet åpnet opp i september. I likhet med Torvik sier også han at det nå er viktig å se bak smittetallene og at det kan bli aktuelt med lokale restriksjoner dersom det blir nødvendig.

– Vi hadde en kraftig økning i antall smittede forrige uke, og det følger vi selvfølgelig med på. Men det er også andre ting man må se på. Det nytter ikke lenger å kun se på antall positive, for det er ikke sikkert det betyr så mye. Vi må se på hvor mange som blir syke, hvor mange som blir alvorlig syke og hvor mange som blir innlagt. Vi må få mer kunnskap om hvor syke de blir og om hvordan det går med dem etter de er smittet, sier Johannessen til RA.

Helsesjef i Stavanger, Runar Johannessen, under tirsdagens møte i kommunalutvalget.

I likhet med Torvik mener også Johannessen at terskelen er høy for å gjeninnføre lokale tiltak nå.

– Den er mye høyere, fordi terskelen er avhengig av forholdsmessighet. Skal vi komme med til dels inngripende tiltak må vi vite at vi gjør det for å beskytte mot alvorlig sykdom, ikke mot forkjølelse, sier han.

– Er det tilfeldig at det er mange smittede nå eller er det en såkalt «ny bølge»?

– Det er nok et resultat av gjenåpningen, i tillegg til at det fortsatt er mange som er uvaksinerte. Det er jo en slags bølge, men det er en forventet bølge, sier Johannessen.

– Det som er viktig nå er at en er hjemme når en er syk, slik at en unngår å smitte andre. Deretter er det viktig å teste seg så en ikke går for tidlig tilbake til jobb eller skole. Det må vi nok fortsette med gjennom hele høsten og vinteren, legger Johannessen til.

Kortere liggetid på SUS

På Stavanger Universitetssjukehus (SUS) er det per tirsdag 2. november tre personer innlagt med covid-19. Det er per nå ingen pasienter som mottar respiratorbehandling.

– Vårt inntrykk er at smitteøkningen også i vårt område er betydelig. Det er også en større spredning i alder, slik at det også blant eldre er økende smitte. Det positive er at pasientene som er vaksinerte er mindre syke og har kortere liggetid. Vi er en god del lavere i smittetrykk enn i andre deler av landet, men det er ikke noen god grunn til å tro at det vil snu med det første, skriver smittevernoverlege Lars Kåre Kleppe i en e-post til RA.

Smittevernoverlege ved Stavanger universitetssjukehus, Lars Kåre Kleppe, forteller at det per i dag er 15 pasienter ved SUS som er innlagt med korona. Seks av disse ligger på intensivavdelingen, og fem av dem på respirator.

Samtidig merkes også pågangen av luftveissykdom både for barn og voksne godt på SUS, og sykehuset ser en økning i antall innleggelser av barn med RS-virusinfeksjon, skriver Kleppe videre.

– Vi håndterer nå covid-19-infeksjoner i infeksjonsavdelingen. Planverket for økning i kapasitet holdes oppdatert, og vi vet mer og har også andre råd for hvor lenge pasientene behøver isolasjon, slik at man kan benytte isolasjonskapasitet bedre. Tilgang på tester og utstyr er jo også mye bedre, legger Kleppe til.

---

HER KAN DU HENTE GRATIS HURTIGTEST:

STAVANGER:

  • Teststasjon 1 i Gunnar Warebergs gate 13: Klokken 08.00-15.00 og klokken 17.00-20.00. (Lørdag klokken 09.00-12.00 og søndag klokken 17.00-20.00).
  • Hillevåg torg: Klokken 09.00-12.00 mandag til fredag.
  • Judaberg: Klokken 08.30-14.30 mandag til fredag (Ring 457 39 336 for bestilling, utlevering innbyggertorget).
  • Vikevåg: Klokken 08.30-14.30 mandag til fredag (Ring 457 39 343 for bestilling, utlevering innbyggertorget).

SANDNES:

  • Ved vaksinesenteret i Gravarsveien 34 mandag til fredag i tidsrommet 13.00-16.30.
  • Ved luftveislegevakten på Klepp alle dager (også helg) mellom klokken 09.00-11.00 og 12.30-14.30.
  • Hurtigtester kan også kjøpes på apotek, dagligvarebutikk og bensinstasjon (må være CE-merket).
  • På Forsand kan du hente gratis hurtigtester på legekontoret.

---

Mer fra Dagsavisen