Nyheter

Her er Bent Høie på plass som ny statsforvalter

Etter åtte år som statsråd er Bent Høie klar for nye utfordringer i eget fylke.

– Dette blir veldig kjekt og utrolig spennende, sier Bent Høie da han møter pressen mandag morgen.

Fra og med 1. november er det han som er Rogalands nye statsforvalter. Da han ankom Statens hus mandag han ble ønsket velkommen av avtroppende statsforvalter, Lone M. Solheim.

– Statsforvalteren jobber med veldig mye som er viktig – både for den enkelte innbygger i fylket vårt, og for utviklingen av fylket. Så her er det masse kjekt å jobbe med og mange flinke folk å jobbe sammen med, sier han til RA.

Hvor forskjellig jobbene som statsforvalter og statsråd er gjenstår å se. Høie påpeker at begge jobbene innebærer at man har et stort ansvar, og en rolle i utviklingen av samfunnet.

– Det er veldig mye som skjer her som er viktig for fylket, og ikke minst i samarbeid med kommunene. Nå skal jeg ikke jobbe med partipolitikk, men det er veldig mye av det man kaller for politikk som foregår her, sier han.

– Hva blir dine viktigste oppgaver?

– De viktigste oppgavene til statsforvalteren er å passe på at den nasjonale politikken blir gjennomført lokalt, og å ta utfordringer som gjelder vårt fylke, og bringe det inn for regjering, sier Høie og fortsetter:

– Jeg skal også ivareta rettssikkerheten til den enkelte innbygger og jobbe for at tjenestene her skal være gode, sammen med kommunen.

De siste åtte årene har han vært helse- og omsorgsminister i Erna Solbergs regjering. Han har aldri flyttet fra Stavanger, men synes likevel at det er godt «å komme hjem».

– Det er det absolutt. Det er godt å sitte søndag kveld og vite at jeg ikke skal ta det første flyet til Oslo mandag morgen. Jeg skal faktisk bare ta en liten sykkeltur til Lagårdsveien, og få muligheten til å komme rundt i dette fylket igjen som jeg er så glad i, sier han.

Mandag ble Bent Høie ønsket velkommen til Statens Hus av avtroppende statsforvalter Lone M. Solheim. Fra og med 1. november er Høie Rogalands nye statsforvalter.

Har ventet på jobben i tre år

26. oktober 2018 ble Høie utnevnt til fylkesmann i Rogaland etter Magnhild Meltveit Kleppa. Siden den gang har stillingen blitt omdøpt til statsforvalter, og fordi Høie var innvalgt på Stortinget, kunne han ikke tiltre embetet før valgperioden var over.

– Man har ikke lov til å begynne i ny jobb når man er innvalgt på Stortinget, sier han.

– Har du forberedt deg på noen måte?

– Jeg har ikke hatt tid til å tenke så mye på det, for å være helt ærlig, men jeg har sett hvor viktig statsforvalteren er i håndteringen av pandemien. Det har vært mange møter med statsforvalteren og kommunene, og vi har jobbet tettere enn det som er vanlig, så det har vært nyttig å se, sier Høie.

Lone M. Solheim har de siste årene vært konstituert statsforvalter, og fra og med 1. november blir hun assisterende statsforvalter.

– Jeg skal være til hjelp for Bent Høie hele tiden. Vi har et helt embete å drifte – 190 personer som skal ivaretas, sier hun til RA.

– Hva kan Høie forvente seg i jobben som statsforvalter?

– Alt – vi vet aldri før det skjer. Vi får oppdrag fra 13–14 departementer og ti direktorater. Det er en kjempebred oppgaveportefølje, og innenfor den kan det skje mange forskjellige ting som han må håndtere, men han får god hjelp hele gjengen som jobber her, sier Solheim.

– Det er mye flinke folk her, så det kommer til å gå bra, legger Høie til.

Mandag ble Bent Høie ønsket velkommen til Statens Hus av avtroppende statsforvalter Lone M. Solheim. Fra og med 1. november er Høie Rogalands nye statsforvalter.

Gleder seg til ny hverdag

Solheim forteller at jobben som konstituert statsforvalter har vært kjempekjekk, men og til tider litt skummel.

– Noen ganger har man tatt en halv dag om gangen, mens det andre ganger har gått an å ta en hel uke av gangen – det er helt avhengig av hvordan hverdagen er, sier hun.

– Det har vært veldig spennende og godt å ha den nære kontakten med kommunen som vi har hatt under pandemien. Det har vært veldig viktig, legger Solheim til.

Pandemien er fortsatt ikke over – verken i Norge eller verden, og det vil være én av tingene som Høie skal jobbe videre med i rollen som statsforvalter.

– Pandemihåndteringen blir fortsatt en viktig del av min hverdag, sier han.

– Gleder du deg til å begynne i ny jobb?

– Jeg gleder meg veldig, sier Høie.

Han kan røpe at det han gleder seg mest til er å jobbe sammen med kommunene i fylket på de store endringene som kommer til å skje i Rogaland.

– Norge skal gjennom et grønt skifte, og det kommer til å være mest omfattende i vårt fylke. Hvis ikke vi lykkes, kommer heller ikke Norge til å lykkes. Det er en ekstremt viktig jobb, og i den sammenheng spiller statsforvalteren en sentral rolle sammen med kommunene, sier Bent Høie og legger til at pandemien og det grønne skiftet vil være noe av det viktigste framover.





Mer fra Dagsavisen