Nyheter

Kommunedirektøren frykter eldrebølgen

Mange mener koronapandemien er vår tids største krise. Kommunedirektøren Per Kristian Vareide frykter økningen i antall eldre som trenger pleiehjemsplass, og mener dette vil kreve en større omstilling.

– Koronapandemien er av mange beskrevet som den største krisen for vårt land etter 2. verdenskrig. Kommunene har vært selve frontlinjen i bekjempelsen og håndteringen av denne, og det er fortsatt ikke helt over, står det innledningsvis i kommunens handlings- og økonomiplan.

Fredag presenterte kommunedirektør Per Kristian Vareide budsjettet for neste år og handlings- og økonomiplanen fram til 2025, og la til at han er mye mer bekymret for eldrebølgen.

– Vi vet at vi sannsynligvis ikke har nok penger fordi Statens pensjonsfond kommer til å gå ned, og vi kommer ikke til å ha nok folk til å jobbe. Vi kommer ikke til å få tak i den arbeidskraften vi trenger, hvis vi fortsetter slik vi gjør nå, sier han til RA.

– Det hjelper ikke at vi vedtar å bygge ut flere sykehjemsplasser hvis vi ikke klarer å ansatte sykepleiere og helsepersonell til å jobbe der. Det er det som er realiteten, og det er en ganske kjent realitet og har vært det i mange år, legger han til.

Under presentasjonen forteller kommunedirektøren at det er 911 årsverk ved kommunale sykehjem i Stavanger den dag i dag, mens det i 2027 vil være behov for 1341. Han forteller også at kommunen har 1183 sykehjemsplasser per dags dato. Fortsetter praksisen trengs 1603 plasser, og det er en dramatisk økning, men på grunn av Jåttå sykehjem vil den planlagte kapasiteten i kommunen øke i løpet av den neste årene.

Vareide forteller at tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det er en god andel søknader til studier innen helsefag, men at man ikke vil klare å utdanne nok personell i Norge til å dekke behovene i kommunesektoren.

– I tillegg vil sykehusene ha behov for flere også. Det vil derfor være veldig stor mangel på sykepleiere og helsefagarbeidere om fem til ti år.

– Frykter du at vi ikke vil klare å ta vare på de eldre?

– Ja, rett og slett, og jeg tror den omstillingen vil bli større for oss enn det covid-19 var. Mye større, sier kommunedirektøren.

Foreslår ny enhet knyttet til barn og familier

Stavanger kommune ønsker å gi barn og unge et godt utgangspunkt for å mestre hverdagen og voksenlivet. Derfor videreføres tiltakspakken «KADÅITTEPÅ». I tillegg foreslår kommunen å lage en helt ny enhet knyttet til barne- og familiehjelp som gjør at en del av oppgavene som i dag ivaretas av barnevernet kan integreres med andre type tiltak som lavterskeltilbud innen psykisk helse for barn.

– Det skal være lett både for familie og barn å komme i kontakt med og få hjelp av kommunen. Vi tror det kan oppleves som en høy terskel å gå inn i barnevernet, sier Vareide til RA, og legger til at barnevernet konsentrerer seg om de store, viktig og vanskelige sakene som de har.

– Derfor kan det være lurt å skille de to oppgavene. Det er ikke ofte vi vil lage nye virksomheter i Stavanger kommune, så det er helt nytt, sier kommunedirektøren.

I kommunal forstand mener Vareide det er nytt å ta mye mer ansvar selv for at det er nødvendig kunnskapsutvikling gjennom forskning på de store oppgavene de står foran, og de store utfordringene kommunesektoren har.

– Er det tøffere økonomisk nå enn hva det har vært tidligere?

– Vi får i realiteten sjelden bedre økonomiske rammer gjennom statsbudsjettet. De pleier å være finansielt nøytrale, og de dekker stort sett det som er forventet kostnadsøkonomi, men ikke mer. Det forutsetter at vi er ganske lojale i den forstand at hvis det er færre barn, så skal vi ta ned antall barnehageplasser. Politisk lokalt er det vanskelig. Samtidig er ønskene at vi skal gi enda bedre tjenester til eldre, men det får vi heller ikke penger til, sier kommunedirektøren.

– Stavanger kommune er en kommune med god økonomi i bunn – la oss bare få sagt det. Vi bruker de pengene på å lage gode tjenester til innbyggerne, så det har ikke vært vanskelig å lage budsjettet, legger han til.

Vareide har til og med turt å bruke litt mer penger, for han tror det er lurt og klokt med tanke på behovene i samfunnet.

– Å svare på behovene til innbyggerne er kommunens viktigste oppgave, i tillegg til å ikke gå i underskudd – det har vi ikke råd til, sier han.

Han påpeker at det ikke er et stort poeng for kommunen å ha store overskudd.

– De overskuddene vi har skal egentlig være en forsikring, slik at hvis det blir dårlige tider så slipper vi å kutte i tilbud umiddelbart, sier Vareide.

Kommunen ønsker å ha aktive innbyggere som klarer seg selv best mulig gjennom hele livet.

– Det er en betydelig satsing innen helse, sier Vareide.

Kraftig skattevekst

Kommunedirektøren er veldig spent på hva politikerne i Stavanger mener om den nye handlings- og økonomiplanen.

– Jeg tror jeg har gitt dem et ganske greit utgangspunkt. Det er ingen store kutt de må reversere, og alle tidligere politiske vedtak er videreført eller lagt inn. Det blir spennende å se om de er enige med meg i at det er viktig og riktig at kommunen tar et større ansvar selv for sin kunnskapsutvikling for framtiden, sier han.

– Hva tror du politikerne ikke er med på?

– Jeg blir overrasket hvis de ikke synes det er en god idé å lage et barn- og familiesenter – det tror jeg de synes. Jeg er mer spent på hva de vil ha i tillegg enn hva de ikke går med på, sier Vareide.

Mer fra Dagsavisen